Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı

Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı


Kaçak çalışan yabancı işçiler

25 Şubat 2022 - 19:05

Kontrolsüz ve denetimsiz olarak akın akın ülkemize göç eden, yabancı uyruklu mültecilerin yarattığı sorunlar gün geçtikçe büyüyor. Toplumunda yeni bir fay hattı yaratmakla tehdit ediyor. Bütün bu olan bitene karşı, ülkemizi yönetenler hiçbir önlem almıyor. Önlem alınmaz ise,  toplum olarak gelecekte daha büyük sorunlar ve gerginlikler yaşayabiliriz. 

Ülkemizde, yaklaşık 10 yıldır geçici koruma statüsündeki, Suriyeli ve Afganlı sığınmacılara ev sahipliği yapıyoruz. Özellikle yakın zamanda ABD nin Afganistan’dan çekilmesi sonuncu, ülke yönetimi Taliban’ın eline geçmesi nedeniyle, çoğu genç insanların ülkelerini terk etmesi ile ülkemiz sınırlarını aşarak düzensiz ve denetimsiz olarak giriş yapan mültecilerin, yarattığı sorunlar gün geçtikçe derinleşiyor.

Ülkemizi idare eden yetkililere, bu yaşananlar umarım ders olmuştur. Bundan böyle, olası göçleri engellemek bu ve buna benzer eylemlere karşı önlem almak, gerekli olan yasal düzenlemeleri uygulamaya koymak gibi, çalışmaların yapılması önemli bir konu haline gelmiştir.   

Mülteci sorunu, hemen hemen her ülkede sorun yaratmaya devam ediyor. Ancak bizdeki sorun kapsamlı ve daha büyük ölçekli,

Çözüm ise,  sorun sadece bir ülkenin imkânlarının ötesinde, uluslararası boyutu var. Onun için tüm ülkelerin bu yükü, paylaşmaları gerekiyor. Düzensiz göçün getirdiği sorunların önlenmesi ve aşılması için, tüm ülkeler ortak çaba göstermelidir.

Mültecilerin ülkemize yarattığı ekonomik maliyetleri yanında, sosyal bir yara olarak ortada duruyor. Ben ülkemizde çok yüksek olan işsizliği nasıl etkilediğini, kısaca kaçak işçilerden bahsetmek istedim.

Kaçak işçi çalıştırma, her şeyin kayıt altında olan, gelişmiş ülkelerde bile var. Hafızamızı şöyle bir yoklarsanız, Almayla ya bir vesile ile gitmiş vatandaşlık alamamış Türk vatandaşımız gemilerde ve benzeri yerlerde kaçak olarak çalıştıklarını duymuşunuzdur. Gelişmiş ülkelerde nadir olsa da görülürken, bizim ülkemizde ciddi boyutlarda olması, büyük sorunları da birlikte gelmiştir.

Ülkemizde 10 milyonun üzerinde mültecinin çoğu genç, kayıtsız ve düzensiz olarak ülkeye giriş yaptılar. Bu gençler hayatlarını idame etmeleri için, çalışmak zorundalar, bunlar için işin kalitesi çalışma koşulları çok önemli değil, geçimleri sağlayacak bir miktar paranın ellerine geçmesi onlar için önemlidir. Bunun için sağlıksız, sosyal güvenceden yoksun, genellikle inşat ve kayıt dışı çalışan merdiven altı dediğimiz işletmelerde zor koşullarda çalışıyorlar.

Kaçak işçi çalıştırmak, işverenlerinde işine geliyor. Çünkü; ülkemizde işverenin üzerinde, yüklü bir sigorta primi ve yüksek bir vergi yükü var. Bu yüzden maliyeti yüksek olduğu için,  Türk vatandaşı yerine, kayıtsız kaçak işçi çalıştırmak daha avantajlı geldiği için, yabancı işçi çalıştırmayı tercih ediyorlar.

Hal bu iken, ülkemizde çok fazla işsiz olduğu ve bu işsizlerin çoğu gençlerden olması, büyük tepkilere neden olmaktadır. Yabancıların kaçak çalışması, işsizliği tetikliyor.  Birçok vatandaşımız işsiz kalmasına sebep olduğunu gibi, İstihdam ve ekonomiyi kayıt dışılığına itiyor.

Tüm bu zorluklar karşısında, elimizdeki soruna akılcı ve sağduyulu yaklaşmalıyız. Sonuçta, bugün sığınmacılara yaklaşımımız Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek. Bu insanlar, yerlerini yurtlarını keyfinden terk edip göç etmediler, onlarında iyi koşullarda yaşama hakları vardır. Bunun içn, Merkezi İdarenin yaşanan bu sorunlara duyarsız kalmadan önlem almalıdır. Yanlış politikalara kurban olan bu insanların için, bir çözüm bulmalıdırlar. İçlerinde kanun ve yasal düzenlemelere uymayan, gelenek ve göreneklerimizi yok sayan ve sosyal dokuyu bozan davranışlarda bulunanlara da izin verilmemelidir.

Son olarak, Afgan akınını önlemeye yönelik çalışmalar yapmak,  yaşadığımız sorunları çözer anlamına gelmez ve yeterli olmayabilir. İleriye dönük çalışmalar yapmalıdır. Suriyeli sığınmacıların, gönüllü olarak Suriye'ye dönüşünü hızlandırması gerekiyor. Bu amaçla, yetkililerin komşu ülkelerle ve mültecilerin geldikleri ülkeler ile sıkı bir işbirliğine ihtiyaç vardır.  Bu işbirliğin biran önce sağlanması ile gerekli önlemler ve yapısal kalıcı düzenlemelerin yapılmasıdır. 



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum