Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı

Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı


Siyasette algı yaratmak

25 Mart 2021 - 13:50

Siyasette algı, dünyada ve ülkemizde siyasilerin çokça başvurduğu bir yoldur. İyi planlanıp ve organize edilmesi halinde uygulayan kurum ve siyasetçinin başarı elde etme şansı yüksektir. 

Ülkemizdeki iktidar ve muhalefet partiler zaman zaman algı yöntemine başvururlar. Doğrusunu söyleyecek olursak, Akp ve Genel Başkanı siyasette algıyı kullanmakta oldukça başarılı. Çünkü, ülke sorunlarında sıkıştığında veya siyaset gündemini değiştirmek istediğinde hemen başvurduğu  araç algı operasyonudur.

Muhalefet, gerçekten doğru olduğu bir konuyu gündeme getirdiğinde veya iktidarı bir konuda eleştirdiği zaman ve konu halk nezdinde kabul gördüğü zaman, iktidar tam tersini söyleyerek gündemi değiştirmede başarılı olmaktadır.

Şayet algı yönetiminde başarı varsa, bu başarının en önemli etkeni; toplumun kültür seviyesidir. Çünkü ama’sız, fakat’sız, sorgulamadan biyat eden bilinçsiz ve kültürsüz bir toplumda, akışı kontrol etmek kolaydır. Böyle toplumlar her türlü algı operasyonuna müsaittir.

Diğer bir etken ise; Medyadır. Medya ile toplumun her kesimine kolayca erişilebilinir. İktidar, kendi taraftarlarından oluşturduğu yazılı ve görsel basını, devletin imkânları ile destekleyerek güçlü bir medya ağı oluşturduktan sonra yandaş medya aracılığı ile algı operasyonu yapmak çok daha kolaydır.

İşte bu sebepledir ki; Yandaş medyanın, genel meslek etiği kuralları olan doğruluk, dürüstlük ve tarafsızlık gibi önemli etik kurallarını yok sayarak yanlı haber yapması toplumda algının oluşmasında önemli rolü oynamaktadır.

İktidar, yandaş medyaya bu denli güç kazandırır iken kendisine yandaş olmayan medyayı susturmak için ise, bir yandan muhalif medyanın gelirlerine müdahale ederken bir yandan da yöneticilerine ve yazarlarına yaptıkları siyasi baskı ile objektif haber vermelerini engelleyerek siyasi algıyı dilediği gibi yönetmeye başarırlar.

Sonuç olarak toplumda eğitim şart. Bu konuda Son yıllarda, ‘Siyaset öğretiminin siyasal okuryazarlık' düzeylerine etkileri hakkında önemli tartışmalar olmuştur. Siyasal süreç ve siyasal meselelerin bilgisi ve anlayışı, insanların yurttaş olarak rollerini etkili bir şekilde yerine getirmelerini sağlar. 

Hemen hemen herkes bir tür siyasi eğitim alır. Bununla birlikte, çoğu insan için siyasi eğitim süreci gayri resmidir. Siyasi bilgi, görüşler ve tutumlar kadar aileden, arkadaşlardan, okullardan ve medyadan alınır.

Batı Avrupa ülkelerinde eğitimli ve kültürlü bir insan topluluğu olduğundan algı operasyonunun geçmediği ve hatta ters etki yarattığı yapılan bilimsel çalışmalarda görülmüştür. 

Bu nedenle, siyasi algı konusunda ne kadar fazla eğitim alırsak doğru ile yanlışı kolay ayırt etme ve yorumlama yeteneğine o denli sahip oluruz.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum