Bu sene 23’üncü yaşını kutlayan İzmir Ekonomi Üniversitesi, bu yılki törende bir ilke de imza attı. Törende; en yüksek sayıda yayın yapan, en çok atıf alan, en çok ulusal ve uluslararası projeye imza atan, en yüksek bütçeli uluslararası projeleri yürüten öğretim üyelerine de ‘Akademik Başarı Ödülleri’ takdim edildi.
ÖZEL BAŞARILAR
Bu yılın ‘Özel Başarı Ödülü’, Türkiye’nin en prestijli bilim ödüllerinden biri olarak gösterilen ‘100. Yıl TÜBİTAK Teşvik Ödülü’ne layık görülen Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göktuğ Karpat’a verildi. Dünyanın önde gelen üniversitelerini geride bırakarak İspanya merkezli değerlendirme kuruluşu SCIMAGO’nun yayınladığı sıralamada üstün bir başarıya ulaşan İEÜ Matematik Bölümü de unutulmadı. Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Neslihan Yetkiner ve Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gözde Yazgı Tütüncü’ye de bu önemli başarıdan dolayı tüm bölüm adına plaket verildi. Tören sonunda, İEÜ’nün 23’üncü yaşına özel olarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından hazırlanan pasta, büyük coşkuyla kesildi.
İEÜ’nün Balçova’daki kampüsünde düzenlenen törene; İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Tahir Özdemir, İEÜ Önceki Dönem Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, İEÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin, Prof. Dr. Levent Eren ve Prof. Dr. Aslı Ceylan Öner, İEÜ Mütevelli Heyet Üyeleri ve İZTO Eğitim ve Sağlık Vakfı Mütevelli Heyet Üyeleri de katıldı.
ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLMAK DURUMUNDAYIZ
Dünyanın hızlı bir dönüşüm sürecinde olduğuna dikkat çekerek bu noktada üniversitelerin de topluma önderlik etmesi gerektiğini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Abacıoğlu, “Gezegenimizin ve bir uygarlık olarak insanlığın karşı karşıya kaldığı tehditler, bizlere farklı sorumluluklar yüklüyor. Yeni bir dünya kuruluyor. Yeni bir yaşam tasarlamak zorundayız. Üniversiteler, bu dönüşüm sürecinde topluma önderlik etmek, çözümün bir parçası olmak zorunda. Toplumsal dönüşümler için iyi eğitimli, donanımlı, zorluklardan yılmayan, liderlik becerileri olan insan gücüne gerek var. Bu, ancak iyi eğitimle gerçekleşebilir. Ne mutlu ki ‘iyi eğitim’, bu üniversitenin genlerinde var. Öğrencilerimizin başarı öyküleri, akredite programlarımızın sürekli artması, bunun kanıtları” ifadelerini kullandı.
YEREL EKONOMİ VE KÜLTÜRE KATKI
Prof. Dr. Abacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mikroyeterlilikler, dijital eğitim platformu, yenilikçi eğitim ve ölçme-değerlendirme araçları ile bu güçlü genetik altyapıya yeni kaslar ekleyecek ve ülkemize örnek oluşturacak uygulamalara imza atacağız. Üniversitemiz, İzmir Ticaret Odası ile olan organik bağı sayesinde yerel ekonomi ve kültüre çok değerli katkılar sağladı. Şimdi de bu güçlü bağ sayesinde toplumsal dönüşüm sürecine çok özgün ve değerli katkılar sunacağından eminim.”
BAŞARACAĞIMIZDAN KUŞKU DUYMUYORUM
Yaratıcı ve yenilikçi gençleri destekleyecek mekanizmaları oluşturduklarını söyleyen Prof. Dr. Abacıoğlu, “Dijital beceriler ve veri okur yazarlığı, yaşadığımız dönemin olmazsa olmazı. Buna yönelik Kuika firması ile yaptığımız anlaşma ile minimal kodlama platformunu tüm akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve çalışanlarımızın kullanımına sunacağız. Bu alanda önce kendi eğiticilerimizi yetiştirecek, ardından bu eğitimleri tüm üniversiteye yayacağız. Yaratıcı ve yenilikçi gençlerimizi destekleyecek mekanizmaları oluşturuyoruz. Önümüzdeki 6-8 ay içinde tüm öğrencilerimize açık bir yenilikçilik-yaratıcılık merkezini ve proje yarışmalarını hayata geçirmeyi planlıyoruz. Hocalarımızın yol göstericiliği ve desteği ile öğrencilerimiz, yenilikçi ve yaratıcı çözümler üreterek üniversitemizin vizyonunu gerçekleştirme yolunda adımlar atacaklar. Başaracaklarından kuşku duymuyorum. Başaracaklar” diye konuştu.