EGEMENLİK - 2015 Almanya pizza üçüncüsü ve 2016 birincisi şef Şahin Çiftçi ve dünya şampiyonu şef Umberto Napolitano, kurucusu oldukları Almanya Pizza Okulu’nun eğitimlerini Türkiye’de de gerçekleştirmek üzere bir ilke imza atarak İzmir’de Türkiye Pizza Akademisi’ni kurdu.
Almanya Pizza Okulu’nda yıllardır Umberto Napolitano ile pizzayla ilgili seminerler verdiklerini ve yeni şefler yetiştirdiklerini belirten Şahin Çiftçi, Türkiye’de de pizzacılığa ilginin büyük olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl Urla’da büyük bir katılımla ilkini gerçekleştirdikleri Türkiye Pizza Şampiyonası’nın ardından Türkiye Pizza Akademisi’ni kurma kararını aldıklarını dile getiren Çiftçi, şöyle devam etti:
“Bu organizasyon sosyal medyada ve yazılı basında büyük yankı uyandırdı. Katılımın yoğun olması Türkiye’de pizzayla ilgili büyük bir potansiyelin olduğunu gösterdi. Türkiye Pizza Şampiyonası’nı gerçekleştirdikten sonra iş ortağım dünyaca ünlü şef Umberto Napolitano ile görüşmeler yaptık. Almanya’da bulunan Pizza Akademisi’ni Türkiye'de de yapmaya karar verdik. Pizza yapabilen birçok kişiyle tanıştık, ancak teori ve teknik bilgi eksikliklerini hissettik. Her pizzayı açıp fırına atabilenin şef olamayacağının bilinciyle, gördüğümüz eksiklikleri gidermek amacıyla Türkiye Pizza Akademisi adı altında bir oluşuma girdik. Şirketimizi İzmir’de kurduk. Tashoven Fırın Sanayi ve Ticaret A.Ş, Egebeta Urla Bazaar, Sütçüoğlu Mozzarella, Söke Un, Burcu Gıda, Voypack Paket Sanayi, Tuka Gıda Toptancısı, Almanya Pizza Schule, Türkiye Lezzet Dernekleri Federasyonu ve Almanya Zeus Pizza Restaurant gibi firmaların önemli destekleriyle akademiyi İzmir merkezli olarak hizmete açtık.“
TÜM PİZZA TUTKUNLARINA KAPIMIZ AÇIK
Türkiye Pizza Akademisi’ne ister hobi amaçlı ister deneyimli pizzaya gönül veren herkesi beklediklerini paylaşan şef Şahin Çiftçi, “Fuarlarda ürün tanıtımları yapmayı, workshoplar düzenlemeyi, yeni pizza şefleri yetiştirmeyi, hobi olarak bu işi öğrenmek isteyenlere yönelik kurslar düzenlemeyi amaçlıyoruz. Ayrıca pizzayla ilgili organizasyonlar yapıp yarışmalar düzenlemeyi, yine Almanya Pizza Okulu gibi Türkiye’de pizza sektörüne yön veren firmaların ürünlerine akademi logosunu yerleştirip büyümeyi hedefliyoruz“ diye konuştu.
Türkiye’deki pizzacıları haber vermeden ziyaret edip pizzalarını tadarak bunlardan gerçekten İtalyan pizzası yaptıklarına kanaat getirdiklerini Türkiye Pizza Akademisi, İtalyan sertifikalı pizza plaketiyle ödüllendireceklerini aktaran Çiftçi, “Akademideki eğitimlere pizzaya gönül veren herkes katılabilecek. Ayrıca yeni bir işletme açmak isteyenlere de danışmanlık hizmeti vereceğiz. Türkiye'de herkes pizza yapıyor ama maalesef bilinçli pizza yapımı çok az. Hobi olarak katılanlara iki günlük eğitimler sunacağız. Deneyimli şefler için ise kapsamlı bir haftalık sertifikalı eğitimler vereceğiz” ifadelerini kullandı.
PİZZA KİTABIMIZ YOLDA
Pizzanın A’dan Z’ye tüm inceliklerinin anlatılacağı, Umberto Napolitano ve Şahin Çiftçi imzalı pizza kitabının da kısa zamanda raflarda yerini alacağını kaydeden Çiftçi, “Türkiye‘deki en iyi 12 pizza ustasını seçerek bir Türkiye Pizza Takımı oluşturduk. Kurduğumuz bu takım üyelerinin kendilerine has reçetelerini de hazırladığımız kitapta yayınlayacağız. Tüm pizza şeflerine, ulaşabildiğimiz tüm pizza restoranlarına bu kitabın ücretsiz olarak dağıtılacağının müjdesini de vermek isterim“ dedi.
İlk workshop etkinliğinin 22 Şubat‘ta İstanbul Kağıthane‘deki Tashoven Workshop Salonu‘nda yapılacağını bildiren Şahin Çiftçi, ekledi: “Burada bilgi ve deneyimlerimizi uygulamalı olarak katılımcılarla paylaşacağız. Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz yarışmada ilk beşe giren yarışmacıları Türkiye Pizza Akademisi olarak tüm masraflarını üstlenerek 18 Mart‘ta Almanya’nın Hamburg kentinde yapılacak Avrupa Pizza Şampiyonası‘na götüreceğiz. Türkiye Pizza Akademisi yönetimi olarak pizzayı en iyi şekilde uygulamalı olarak gösterip, katılımcıları alacakları sertifikalarla ödüllendirip sektöre kazandırmak istiyoruz.“