• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Bilim ve Teknoloji
  • Dünya Eğitim Yerel Asayiş Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
11:34
İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihi Yaşar Müzesi’nde anlatıldı
10:45
Pınar Et, 2025 yılında karbon salımını 24,018 ton azalttı
10:34
GİFED C-Summit 2026’da belirsizlik çağında güçlü liderlik masaya yatırıldı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Kültür-Sanat
  3. Antik dünyanın bilgelik merkezi gün yüzüne çıkıyor
Kültür-Sanat
Yayınlanma: 04 Eylül 2025 - 10:47
Güncelleme: 04 Eylül 2025 - 10:57

Antik dünyanın bilgelik merkezi gün yüzüne çıkıyor

Antik dünyanın önemli bilgelik merkezlerinden Klaros’ta arkeolojik kazılar, geçmişi gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. Saya Holding ana sponsorluğunda gerçekleştirilen kazılar, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyor.

Kültür-Sanat
04 Eylül 2025 - 10:47
Güncelleme: 04 Eylül 2025 - 10:57
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Antik dünyanın bilgelik merkezi gün yüzüne çıkıyor

EGEMENLİK - İzmir’in Menderes ilçesinde yer alan Klaros Antik Alanı’nda yürütülen kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle ve Ege Üniversitesi’nin bilimsel liderliğinde devam ediyor. Saya Holding ana sponsorluğunda gerçekleştirilen kazılar, antik dünyanın bu önemli kehanet ve bilgelik merkezini yeniden görünür kılmayı hedefliyor.

Antik bilgeliğin izinde

Klaros Kazıları, yalnızca arkeolojik bir süreci değil; aynı zamanda kültür ekonomisi, yerel kalkınma ve tarih bilinci açısından çok katmanlı bir dönüşüm sürecini de temsil ediyor. Antik Çağ’da Apollon adına kehanetlerin yapıldığı bu kutsal alanda yürütülen kazıların, bölgenin kültürel potansiyelini açığa çıkarmada stratejik bir rol oynaması bekleniyor.

Beş yıldır çalışmalar iki ana alanda yürütülüyor. Son dönemde ise Geleceğe Miras Projesi kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların ilki, İS 1. ve 4. yüzyıllar arasında Klaros’a gelen ziyaretçilerin konaklaması için inşa edilmiş, antik dönemdeki ismiyle Katagogeion’da gerçekleştirilen kazılar. Kazıların bir diğer odak noktası ise Klaros’un güneyinde, ana kent Sahildeki Kolophon tarafında ortaya çıkarılan 50 metre uzunluğunda ve 7 mekândan oluşan Roma yapısı. Ayrıca kazı çalışmalarına paralel olarak koruma ve onarım faaliyetleri de hız kazandı. 

Bir hafıza mekânı olarak Klaros

Kazıların bilimsel danışmanlığını yürüten Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Onur Zunal, Klaros’un yalnızca tarihî bir ören yeri değil, aynı zamanda bir hafıza mekânı olduğunu vurguluyor. Zunal, “Klaros, yaklaşık 3 bin yıl önce insanların geleceğe dair yön bulmak için başvurduğu bir merkezdi. Bugün ise her yeni buluntu, geçmişin sessiz tanıklığını geleceğe taşıyor” diyor.

Büyük İskender’in rüyası ve İzmir’in kaderi

Klaros’un, İzmir’in tarihsel kaderinde de önemli bir yeri bulunuyor. Antik yazar Pausanias’a göre, Büyük İskender bir gün gördüğü rüyayı Klaros’taki kahinlere yorumlattı ve bu kehanet doğrultusunda Smyrna’nın (bugünkü İzmir) yeni yerleşim alanı belirlendi. Bu yönüyle Klaros, yalnızca bir kutsal alan değil; şehir kurduran, medeniyet inşa eden bir bilgelik merkezi niteliği taşıyor.

Kazıların asırlık serüveni

Kazıların serüveni 1907 yılına kadar uzanıyor. Ancak savaşlar, kaynak yetersizliği ve yönetimsel nedenlerle sık sık kesintiye uğrayan çalışmalar, bugüne kadar yalnızca 51 yıl aktif olarak sürdürülebildi. Dönüm noktası ise 2001 yılında Ege Üniversitesi’nin kazı sorumluluğunu üstlenmesiyle yaşandı. Önce Prof. Dr. Nuran Şahin, ardından Doç. Dr. Onur Zunal’ın bilimsel danışmanlığında devam eden çalışmalar, bugün disiplinli ve sürdürülebilir bir biçimde ilerliyor.

Saya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Mengi, kültürel mirasın geleceğe taşınmasına katkı sağlamaktan duydukları sorumluluğu şu sözlerle ifade ediyor: “Bugün dünya şehirleri, kültürel mirası yalnızca geçmişin bir izi olarak değil, geleceğin inşa edici gücü olarak da görüyor. Klaros’a verdiğimiz destek yalnızca kazı alanına değil; aynı zamanda kültür ekonomisinin gelişimine, yerel kalkınmaya ve uluslararası tanınırlığa yönelik sürdürülebilir bir katkıdır. Bu yaklaşımımız evrensel sürdürülebilirlik ilkeleriyle de örtüşüyor. Türkiye’nin ve İzmir’in kültürel yükselişinde Klaros gibi merkezlerin geçmişle birlikte geleceği de inşa edeceğine inanıyor, bu tür örneklerin çoğalmasını diliyoruz.”

Klaros Kazıları’nın ilerleyen süreçte daha geniş kitlelerle buluşturulması, bilimsel yayınlarla desteklenmesi ve kültür turizmine katkı sunacak biçimde kamusallaştırılması hedefleniyor.

2025/09/20416942771756972344.jpg
2025/09/2456967291756972361.jpg
2025/09/3481771261756972378.jpg
2025/09/16024071331756972396.jpg
2025/09/18076336601756972417.jpg
2025/09/18634194171756972440.jpg
2025/09/20490614301756972465.jpg
2025/09/15988227741756972513.jpg
2025/09/3843892671756972561.jpg
2025/09/11139398221756972609.jpg
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihi Yaşar Müzesi’nde anlatıldı
İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihi Yaşar Müzesi’nde anlatıldı
8 sezondur kapalı gişe sahnelenen Annie yeniden perde açıyor
8 sezondur kapalı gişe sahnelenen Annie yeniden perde açıyor
Edip Akbayram ve Volkan Konak şarkıları yankılanacak
Edip Akbayram ve Volkan Konak şarkıları yankılanacak
LİYAKAT korosu kız öğrenciler için sahnede
LİYAKAT korosu kız öğrenciler için sahnede
Son Haberler
İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihi Yaşar Müzesi’nde anlatıldı
İzmir’in 8 bin 500 yıllık tarihi Yaşar Müzesi’nde anlatıldı
Pınar Et, 2025 yılında karbon salımını 24,018 ton azalttı
Pınar Et, 2025 yılında karbon salımını 24,018 ton azalttı
GİFED C-Summit 2026’da belirsizlik çağında güçlü liderlik masaya yatırıldı
GİFED C-Summit 2026’da belirsizlik çağında güçlü liderlik masaya...
Bayraklı'da ilaçlama seferberliği tam gaz
Bayraklı'da ilaçlama seferberliği tam gaz
Dikil Belediye Meclisi’ndeki skandala, Başkan Saygılı’dan sert çıkış!
Dikil Belediye Meclisi’ndeki skandala, Başkan Saygılı’dan sert...
İzmir Fuarı'nda Derya Uluğ rüzgarı
İzmir Fuarı'nda Derya Uluğ rüzgarı

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Siyaset
Sağlık
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Dünya
Eğitim
Yerel
Asayiş
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim