Türkiye’de zeytin hasadı dönemi başlarken, kömür diyarı olarak bilinen Soma, zeytin ve zeytinyağı üretiminde güçlü bir adım attı. 2.5 milyon zeytin ağacıyla geniş bir üretim potansiyeline sahip olan Soma, Antikas Zeytinyağı’nın önderliğinde bu yıl da festival havasında hasat şenliği düzenledi.
MİNİKLERİN ASIRLIK HASAT SEVİNCİ
Soma Kaymakamı Fatih Akkaya, Soma İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayati Aslan ile İlçe Emniyet Müdürü Umut Er ve Antikas Zeytinyağı’nın kurucusu Ertuğrul Özcan’ın katılımıyla düzenlenen hasat şenliği Soma Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisiyle başladı. Soma Açı Koleji öğrencileri, 1626 yıllık anıt zeytin ağacından sembolik olarak ilk zeytinleri topladı. Minik öğrenciler daha sonra anıt ağaca nazar boncukları asarak sezonun bereketli geçmesi için dileklerde bulundu.
16 ÖDÜLLÜ HASAT
Son üç yılda katıldığı 16 uluslararası yarışmadan ödülle dönen Antikas Zeytinyağı, Soma’nın verimli topraklarından elde edilen yüksek kaliteli zeytinyağlarıyla Türkiye’yi dünya çapında başarıyla temsil etmeye devam ediyor. Ertuğrul Özcan, Antikas’ın Anatolian IOOC ve London IOOC, Best In Class ve Italy IOOC gibi sektörün prestijli yarışmalarından 15 altın bir gümüş alarak dünyanın en iyi 3 zeytinyağından biri olma başarısı gösterdiğini söyledi. Bu başarının arkasında ise işini “sevgiyle” yapan çiftçilerin olduğunu belirten Özcan, asırlık zeytin ağacından toplanan zeytinlerin özenle işlenip önümüzdeki yıl da uluslararası yarışmalara gönderileceğini belirtti.
AĞAÇLAR EVLATLARIM GİBİ
Ertuğrul Özcan, zeytinyağlarının uluslararası arenada öne çıkmasının en önemli sebeplerini toprağın verimliliği, bölgenin iklimi ve doğal bakım yöntemleri olarak sıraladı. Soma topraklarının kömür madenlerinden aldığı minerallerin zeytin ağaçlarına eşsiz bir lezzet kattığını ifade eden Özcan, “Ağaçlarım benim evlatlarım. Onları en az evlatlarım kadar özenle besliyor ve bakımını yapıyoruz. Hasadımızı kızımızın saçını tarar gibi özenle, titizlikle gerçekleştiriyoruz” dedi. Bakım sürecinde doğallığa büyük önem verdiklerini vurgulayan Özcan, sineklerle mücadelede ısırgan otu karışımı doğal ilaç kullandıklarını ve zeytin ağaçlarının kalsiyum ihtiyacını karşılamak için süt ve su karışımıyla özel bir besleme yöntemi uyguladıklarını belirtti. Bu doğal uygulamalarla zeytin ağaçlarının daha sağlıklı ve verimli hale geldiğini ifade etti.
SOMA TOPRAKLARI EŞSİZ AROMA SUNUYOR
Soma’nın zeytin yetiştiriciliği için ideal iklim ve toprak koşullarına sahip olduğunu ifade eden Özcan, “Bölgedeki topraklar, kömür madenlerinin bulunduğu mineralli yapı sayesinde humik asit ve leonardit içeriyor. Bu doğal mineraller zeytinlerimize benzersiz bir aroma katıyor. Yani Soma’nın yalnızca kömür değil, kaliteli zeytinyağıyla da anılmasını sağlamak istiyoruz” dedi. Antikas’ın 10 bin zeytin ağacıyla bölgenin amiral gemisi olduğunu ifade eden Özgün Özcan da, Soma toprağının doğal mineral zenginliğinin zeytinyağlarına da etki ettiğini belirterek “Bu nedenle, diğer bölgelerden farklı ve karakteristik bir lezzete sahibiz” dedi.
ZEYTİN EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİMİZ
Soma Kaymakamı Fatih Akkaya, ilçenin zeytinyağı sektöründeki yükselişini büyük bir gururla karşıladıklarını ifade ederek, “Soma, geçmişten bugüne kömürle anılan bir kent olsa da burada yetişen zeytin ağaçlarımız, verimli topraklarımız ve üreticilerimizin özverili çalışmaları sayesinde artık zeytin ve zeytinyağında da kendini kanıtlıyor” dedi. Akkaya, Soma’nın zeytinle kazandığı yeni kimliğin, ilçeye ekonomik açıdan büyük katkılar sağlayacağına inandığını belirterek “İlçemizde 2.5 milyon zeytin ağacı var. Bu, büyük bir zenginliktir. Hem ürün kalitesi hem de elde edilen miktarla zeytinyağımızın dünya çapında tanınmasını ve hak ettiği yere ulaşmasını istiyoruz. Bu başarı, bölge insanının emeğinin, doğaya saygısının ve toprağa duyduğu sevginin bir göstergesidir” dedi. Kaymakam Akkaya ayrıca, Soma’nın zeytinyağı üretiminde uluslararası alanda söz sahibi olmasının, yerel kalkınmaya katkı sağlayacağını ifade ederek “Bu alanda daha da ilerleyebilmek için kamu ve özel sektör olarak üzerimize düşeni yapmaya kararlıyız. Zeytinyağında sürdürülebilirliği sağlamak ve Soma’yı zeytinyağı üretiminde bir marka haline getirmek için projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Bu hedef doğrultusunda, üreticilerimizin her daim yanındayız ve ilçemizin adını dünyaya duyuracak her çabaya destek vermeye hazırız” diye konuştu.
Antikas Zeytinyağı’nın Kurucusu Ertuğrul Özcan, 16 ödülle gelen başarının arkasında işini “sevgiyle” yapan çiftçilerin olduğunu söyledi.
Babası Ertuğrul Özcan ile hasadı değerlendiren Özgün Özcan, Soma toprağının doğal mineral zenginliğinin, zeytinyağında farklı ve karakteristik bir lezzete neden olduğunu belirtti.
Somalı çocuklar daha sonra anıt ağaca nazar boncukları asarak sezonun bereketli geçmesi için dileklerde bulundu.
Kendisi de zeytin çiftçiliği yapan Soma Kaymakamı Fatih Akkaya “Verimli topraklarımız ve üreticilerimizin özverili çalışmaları sayesinde Soma, zeytin ve zeytinyağında kendini kanıtlıyor” dedi.
Soma Açı Koleji öğrencileri, 1626 yıllık anıt zeytin ağacından sembolik olarak ilk zeytinleri topladı.
Soma Açı Koleji öğrencileri, 1626 yıllık anıt zeytin ağacından sembolik olarak ilk zeytinleri topladı.