• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Bilim ve Teknoloji
  • Dünya Eğitim Yerel Asayiş Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
17:10
Manisa'da hayati uyarı
17:00
CHP İzmir İl Başkanı Gümrükçü, İmam Hüseyin ve Atatürk’ün mücadelesi bizleri birleştiriyor
15:22
Foça’da tiyatro şöleni yaşanacak
11:50
“Güçlü Türkiye, güçlü üretimle mümkün”
11:37
Beyaz Köşk’ün minikleri kep attı
11:25
CHP İzmir İl Başkanı Gümrükçü: 102 yıllık koca çınar milletin tek kurtuluş adresidir
11:06
Bayraklı'da yaz okulu kayıtları başladı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Bebek ve çocuklarda göz sulanması tedavisi
Sağlık
Yayınlanma: 26 Haziran 2025 - 10:14

Bebek ve çocuklarda göz sulanması tedavisi

Sağlık
26 Haziran 2025 - 10:14
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bebek ve çocuklarda göz sulanması tedavisi

EGEMENLİK - Yeni doğan bebeklerin üçte birinde bir veya iki gözde sulanma olduğunu belirten Kaşkaloğlu Göz Hastanesi Kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, bu tür göz sulanmasının nedeninin genellikle göz yaşı kanalının doğuştan dar olmasından kaynaklandığını söyledi. 

Bebeklerde ve çocuklarda göz sulanması ve göz yaşarması konusunda bilgi veren Kaşkaloğlu, “Eğer bebek uyandığında kirpikler birbirine yapışmışlarsa mikrobik enfeksiyon var demektir. Bebeklerdeki bu tür göz sulanmasının nedeni genellikle göz yaşı kanalının doğuştan dar olmasıdır. Göz yaşı göz kapaklarının burun köküne yakın kenarında bulunan dört küçük delikten göz yaşı kesesine akar. Göz yaşı keseleri hemen derinin altında ve burun köküne yakındır. Gözyaşı keselerinden göz kırpma hareketinin oluşturduğu pompalanma sayesinde gözyaşı buruna akar. Bu sebepten ağladığımızda burun akıntısı da olur çünkü ağlarken gözyaşı akar ve burunda sulanma hissi olur. Uzman hekimler bebeklerde Gözyaşı Kanalı tıkanıklığı rahatsızlığını teşhis ve tedavi edebilirler” dedi. 

HASTALIĞA FARKLI ETKENLER DE NEDEN OLABİLİYOR

Bebeklerde ve çocuklarda Gözyaşı Kanalı tıkanıklığı durumunda fazla sulanma ve yaşarma görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, “Gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerde bir zar vardır. Bu zar normalde bebek doğmadan açılır. Ancak birçok bebekte bu zar doğumda henüz açılmamıştır ve dolayısıyla bebeğin gözünde sulanma olur. Fazla sulanma ender olarak doğuştan göz tansiyonuna da bağlı olabilir. Doğuştan göz tansiyonu hastalıklarında sulanmayla birlikte göz bebeğinde büyüme, ışık hassasiyeti, korneada bulanıklık gibi bulgular da vardır” diye konuştu. 

TEDAVİDE İLAÇ VE AMELİYAT YÖNTEMİ

Hastalığın tedavi süreci hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, şöyle devam etti:  “Hastalığın tedavisinde ilk teşhisten sonra bebeğe antibiyotikli göz damlaları verilir ve bebeğin gözyaşı kesesine masaj önerilir. Masaj anne tarafından burun köküne basılarak yapılır. Göz doktorunuz masajın nasıl ve kaç defa yapılacağını size gösterir. Masaj ve damlalar sayesinde gözyaşı kesesinde biriken gözyaşı boşaltılır ve enfeksiyon önlenir. Bebeklerde görülen bu sulanma genellikle bebek 6 aylık olmadan kaybolur. Eğer sulanma devam ederse gözyaşı kanallarının sonda ile açılmaları gerekebilir. Öncelikle sabırlı olup masaja devam etmek gerekir. Ancak bebek bir yaşına gelmeden sonda işlemi yapılmalıdır. Biz sonda işlemini burundan endoskopik olarak izleyerek yapıyoruz bu nedenle başarı oranımız çok yüksek. Çünkü bebek büyüdükçe kemik yapısı gelişir ve sondanın başarılı olma şansı azalır. Bebeklerde Gözyaşı Kanalı tıkanıklığı için tedavinin bir yaşından evvel yaptırılmasında anne baba sorumludur. Geç yaşta bu tedavi sonuç vermeyebilir ve ameliyat gerekebilir. Çocuklarda ve bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı konjonktivit ile karışabilir. Çünkü her ikisinde de gözde çapaklanma ve sulanma vardır. Bu nedenle uzman hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.”


 

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Ameliyatlarda “Akıllı Işık” dönemi
Ameliyatlarda “Akıllı Işık” dönemi
Rektum kanserinde tedavi ezberleri değişiyor
Rektum kanserinde tedavi ezberleri değişiyor
Egepol Hastaneleri 17 yaşında
Egepol Hastaneleri 17 yaşında
Menderes’in evde bakımı mutlu ediyor
Menderes’in evde bakımı mutlu ediyor
Son Haberler
Manisa'da hayati uyarı
Manisa'da hayati uyarı
CHP İzmir İl Başkanı Gümrükçü, İmam Hüseyin ve Atatürk’ün mücadelesi bizleri birleştiriyor
CHP İzmir İl Başkanı Gümrükçü, İmam Hüseyin ve Atatürk’ün...
Foça’da tiyatro şöleni yaşanacak
Foça’da tiyatro şöleni yaşanacak
“Güçlü Türkiye, güçlü üretimle mümkün”
“Güçlü Türkiye, güçlü üretimle mümkün”
Beyaz Köşk’ün minikleri kep attı
Beyaz Köşk’ün minikleri kep attı
Madımak’ta katledilen canlar Bornova’da anıldı
Madımak’ta katledilen canlar Bornova’da anıldı

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Siyaset
Sağlık
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Dünya
Eğitim
Yerel
Asayiş
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim

Yeni Slow Radyo