EBSO Başkanı Yorgancılar, kamuyu kemer sıkmaya davet etti

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Mart ayı meclis toplantısında, enflasyonu düşürme kararlılığında acı reçete yavaş yavaş belirmeye başladı. Seçim sonrasına ilişkin de yapılan açıklamalar bu yönde. Her kesimin payına düşeni alacağını belirterek, “Benzer şekilde, kamunun da aynı fedakarlığı göstermesini, tasarruf tedbirlerine sıkı sıkıya uyulmasını özellikle belirtmek istiyorum” dedi.

EBSO Başkanı Yorgancılar, kamuyu kemer sıkmaya davet etti
25 Mart 2024 - 18:46
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Mart ayı olağan meclis toplantısı İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantıda ‘Diğer Tekstil Ürünleri Sanayi’ ile ‘Diğer Makine ve Teçhizat Sanayi’ komitelerinin sunumlarının ardından EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yaklaşan yerel seçimlerle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, “EBSO, İZTO ve Borsamız ile birlikte partilerin İzmir Büyükşehir Belediyesi adayları ile istişarelerde bulunduk. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel ile hem büyükşehir belediye Başkan adayı Cemil Tugay’ı hem de tüm ilçe başkanlarını ağırladık. Ardından Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Büyükşehir Belediyesi adayı Hamza Dağ ve İyi Parti adayı Ümit Özlale ile üyelerimizi buluşturduk” dedi.

Yerelde kalkınma adına, İzmir’in ve sanayimizin ihtiyaçlarının doğru analiz edilerek gerçek potansiyelinin ortaya çıkarılması gerektiğini, artık dünyada ülkelerin değil şehirlerin yarıştığını vurgulayan Yorgancılar, “İzmir’in depreme karşı dirençli bir kent olmasından, altyapı eksikliklerine, trafik sorunundan, kentsel dönüşüme, sanayi alanları yaratılmasından, marka şehir olmasına kadar birçok konuda somut adımlara ihtiyaç olduğunu” ifade etti.
Yorgancılar, konuşmasında, yerel seçimlerin demokrasi şöleni havasında gerçekleşmesini, ülkemiz ve İzmir için hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum dedi.

RUSYA’DAKİ TERÖRÜ LANETLİYORUZ

Rusya’daki terörü lanetlediklerini vurgulayan Yorgancılar, “Terör; kime, nereden gelirse gelsin sonuna kadar lanetlenmesi gereken bir vahşet. Masum sivilleri, gençleri bir konser salonunda katleden zihniyeti sonuna kadar lanetliyoruz. Rusya’nın başı sağ olsun. Dünya için yeni bir dönemin kapılarını açacak gibi görünen bu olay dileriz, başka acılara vesile olmaz. Yakın coğrafyamızın bu derece ateş hattının içinde olması, siyasi, ekonomik ve toplumsal açıdan riskleri de giderek artırmakta olduğunu” söyledi.

FAİZDE KORİDOR UYGULAMASI GERİ GELDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50’ye yükselttiğini belirten Yorgancılar, “Seçim öncesi atılan bu adım merkez bankasının kararlılığını göstermesi açısından oldukça önemli. Merkez Bankası bant uygulamasını tekrar geri getirerek aynı zamanda faizi %53’e yükseltmiş oldu. Merkez Bankası duruma göre +/- 300 puan ile gecelik borçlanma faizini belirleyecek. 
Kurdaki baskı, rezervlerdeki azalış, enflasyonun hala yüksek gelmesi gibi ana etkenler bu sürpriz karara merkez bankasını zorlamış gibi görünüyor. 

Kuşkusuz faizlerin yükselmesinden en çok canı yanan bizleriz. Maliyetlerimizi artıran, karlılığımızı düşüren ve kredi maliyetlerimizi yükselten bu karara normal şartlarda sonuna kadar karşı çıkardık. Ancak, ne yazık ki şu an %67 enflasyonu düşürecek adımları desteklemekten başka bir şansımız yok. 

Elbette ki, daha öncelerden de ifade ettiğimiz gibi Merkez Bankası’nın faiz silahı önemli olmakla birlikte tek başına yeterli değildir. Gıda enflasyonunda %71 ile dünyada en ön sıralardayız. Enflasyonu bu denli yükselten bu durum, tarım politikalarının ivedilikle iyileştirilmesini de zorunlu kılmaktadır.  

2017 yılından bu yana yıllık enflasyon çift hanede. 2021 yılında %36 olan enflasyon 2022’de %64,27 geçen yılı da %64,77 ile kapattık. TCMB hedefi ise, %36. Yani 3 yıl önceki performansımıza geri dönmeye çalışıyoruz. Bu şartlarda bunu başarmak çok da kolay görünmüyor. 

Bizleri zorlu bir mücadele bekliyor. Enflasyonu düşürme kararlılığında acı reçete yavaş yavaş belirmeye başladı. Seçim sonrasına ilişkin de yapılan açıklamalar bu yönde. Her kesim payına düşeni alacak gibi görünmektedir. 

Benzer şekilde, kamunun da aynı fedakarlığı göstermesini, tasarruf tedbirlerine sıkı sıkıya uyulmasını özellikle belirtmek isterim. 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in "Tasarruf kararları konusunda tereddüt yok. Kamuda harcamaları kısacağız ve enflasyonu aşağıya çekeceğiz.” Sözünün gereğini inşallah pratikte de görebiliriz” açıklamasında bulundu.

TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTU YATIRIMA UYGUN HALE GETİRİLMELİ

Fitch Ratings, 12 yılın ardından Mart raporunda kredi notumuzu "B"den "B+"ya yükselterek, kredi not görünümünü pozitife çıkardığını vurgulayan Yorgancılar, “Makroekonomik ve dış kırılganlıkları azaltmada para politikası sıkılaştırmasının beklenenden daha fazla önden yüklenmesi de dahil olmak üzere, Haziran 2023'teki değişimden bu yana uygulanan politikaların dayanıklılığına ve etkinliğine olan güvenin artmasından kaynaklandığı bildirildi.

Ancak yine de, yatırım yapılabilir seviyenin hala 4 kademe altında olmamız ise çok adil değil. Çünkü, Bahreyn, Benin, Uganda, Ruanda gibi ülkelerle aynı kategorideyiz. 
Standart&Poor’s ile Moody’s raporlarında da, görünüm pozitif olmakla birlikte hala yatırım yapılabilir seviyenin 5 ve 6 kademe altındayız.

Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan çekimserliğini bu 3 kuruluşun yatırıma ilişkin görüşleri teyit eder niteliktedir. 

Bununla birlikte; Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporu'nun Mart sayısını "Büyüme Görünümü İyileşiyor Ancak Enflasyon Devam Ediyor" başlığıyla yayımladı. 

Küresel büyüme tahminini 0,3 puan artırarak yüzde 2,4'e Türkiye özelinde de bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yüzde 2,5'ten yüzde 2,8'e çıkardı” dedi.

MERKEZ BANKASI LİKİDİTE SIKIŞTIRMAYA ADIM ATTI

EBSO Başkanı Yorgancılar, konuşmasını daha sonra şöyle sürdürdü: “Merkez Bankası, TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak ard arda yeni zorunlu karşılık adımları attı. Uygulamanın 15 Mart 2024 tarihinde başladığı ve 5 Ocak 2025 tarihine kadar devam edeceği bildirildi. 

Atılan bazı adımlar ise, şöyle:

Kredi kartlarından yapılan nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının hesaplama yönteminde değişiklik yaptı. Yeni yönteme göre, hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,42'den yüzde 5'e çıkarıldı.

Gerçek ve tüzel kişiler için uygulanan TL payı hedefleri de güncellendi. Buna göre, bankaların tüzel kişi TL payı için aylık artış hedefi getirildi. Ayrıca, bankaların TL payı seviyelerine göre farklı olarak belirlenmiş olan gerçek kişi TL payı aylık artış hedefleri güncellendi ve hedeflerin sağlanamaması halinde uygulanacak komisyon oranı artırıldı. 

TCMB uygulama talimatı ile serbest hesaplarda ortalama olarak tesis edilen TL zorunlu karşılıkların bir kısmının bloke hesaplarda tesis edilmesine karar verdi.
Aktif büyüklüğü 500 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yüzde 25'ini bloke olarak tesis edecek.

Aktif büyüklüğü 100 milyar TL üzerinde olan bankalar, TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılıkların yüzde 15'ini bloke olarak tesis edecek.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum