Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (ESİAD) 25. Olağan Genel Kurul Toplantısında mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, 14. Dönem Yönetim Kurulu Başkanı seçildi. Genel Kurula katılan üyelerin tamamının oylarını alarak güven tazeleyen Zorlu, “Ege Bölgesi ve İzmir ekosistemine, sanayisine, iş dünyasına, sosyal hayatına ve fikir dünyasına katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
Swiss Otel Grand Efes’te düzenlenen genel kurulda, Divan Başkanlığına Tufan Ünal, katip üyeliklere Yücel Öztürk, Erkul Erdem ve Banu Koç seçildi. Başkanlık görevini 6 Eylül 2022 tarihinde Mustafa Karabağlı’dan devralan Sibel Zorlu, toplantının açılışında faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Faaliyet raporunun Genel Sekreter Özlen Kavalalı tarafından okunmasının ardından Denetleme Kurulu raporu ve bütçe kabul edildi. Yapılan oylamada yeni dönemde görev yapacak Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurulu’nun asil ve yedek üyeleri ile Yüksek İstişare Konseyi Başkanlık Divanı üyeleri seçildi.
EVRENSEL DEĞERLER REHBERİMİZ
Genel kurulda oy birliğiyle Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Sibel Zorlu, teşekkür konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
“İzmir ve Ege Bölgesinde sivil toplum anlayışının gelişmesinde öncü rol oynayan derneğimizin ilk kadın başkanı olmaktan büyük onur duydum. ESİAD olarak İzmir ve Bölgemiz başta olmak üzere ülkemizin sürdürülebilir gelişmesi ana eksenimiz oldu. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da faaliyetlerimizi evrensel demokratik, çağdaş yaşam değerleri rehberliğinde, sürdürülebilir kalkınma hedefleri üzerine inşaa edeceğiz. Ege Bölgesi ve İzmir ekosistemine, sanayisine, iş dünyasına, sosyal hayatına, fikir dünyasına katkı sağlamayı sürdüreceğiz. ESİAD’ın sanayicilerimiz ve iş insanlarımız ile karar alıcılar arasında gerçek bir köprü görevini yerine getirebilmesi için çalışacağız. Bu dönemde genişlemeye devam ederken, dünyanın ve ülkemizin içinden geçtiği sınamalar ve fırsatlar konusunda derinleşmeye önem vereceğiz. “
6 TEMEL HEDEF
ESİAD’ın yeni dönemde hedeflediği çalışmaları 6 başlıkta anlatan Zorlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Temel hedefimiz, İzmir ve Bölgemizde teknoloji odaklı ve sıfır karbon yörüngesindeki katma değerli üretime geçilmesine katkı koyabilmek olacak. Uluslararası rekabet gücünün bu formüle dayandığına inanıyoruz. İkinci olarak sanayicilerimizin ve iş dünyamızın finansmana erişim imkanlarının gelişmesi için ESİAD Yatırım Zirvesi’nin üçüncüsünü 2024 sonbaharında gerçekleştireceğiz. Uluslararası konuklarla Zirvemizin ülke çapında marka olması yolunda ilerleyeceğiz. Üçüncü olarak çalışmalarımız sadece sanayi ile sınırlı kalmayacak; tarım ve gıda güvenliğini de kapsayacak. İhtiyaçları, sorunları, uluslararası pazarlara açılma imkanlarını çalışacağız. Aynı şekilde İzmir ve Bölgemiz için önem taşıyan turizmin yanı sıra ekonominin sürükleyici gücü olan hizmet sektörlerinde standartların geliştirilmesi için yapılması gerekenleri gündeme taşıyacağız. Beşinci ve çok önemli hedefimiz ise eğitim. Tüm bu konuların ortak paydası eğitim olacak. Nitelikli eğitim almış, yeni becerilerle donatılmış bir toplumu sürdürülebilir kalkınmanın, İzmir ve ülke ekonomisinin motor gücü olarak görüyoruz. Bu anlayışla, her kademede eğitim kalitesinin nasıl artırılabileceğini, eğitimle kazanılan bilgi ve becerilerin iş dünyasının ihtiyaç ve beklentilerini ne oranda karşıladığını masaya yatırmaya devam edeceğiz. Son olarak ülkemizin AB’ye uyum ve üyelik hedefi ise arkasında durduğumuz stratejik önemde gördüğümüz bir konu olmaya devam edecek. Tüm çalışmalarımızda Hükümetimiz ve yerel yönetimlerin yanı sıra paydaşlarımızla iş birliğinin ve ortaklıkların önemine inanıyoruz. Ülkemizin menfaatleri ve geleceği için, güç birliği ve diyalog içinde olmak gerektiği inancıyla hareket edeceğimizin altını çizmek istiyorum.”
YEREL YÖNETİMLERDEN BEKLENTİLER
13. Dönem Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Sıtkı Şükürer de yüksek enflasyon ve gelir eşitsizliğinin giderilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Başta demokratik parametreler olmak üzere, beyaz sahife açmış bir Türkiye, uluslararası toplumun ve hiç şüphesiz bizlerin de beklentisidir” dedi. Şükürer, 31 Mart seçimlerinin ardından, biriken kent sorunlarına ilişkin yerel yönetimlerden beklentilerini de özetle şöyle sıraladı:
“EXPO ana hedefimiz olmalı. Temiz körfez için çalışmalar devam etmeli. Kooperatifleşme, tarımsal kalkınma ve küçük üreticiyi koruma ilkelerinden vazgeçilmemeli. Büyük bir kongre merkezi kurulmalı. Kruvaziyer turizminde bir hareketlenme başladı, arkası gelmeli. İkinci çevreyolu konusunda parti farkı gözetmeksizin İzmir milletvekilleri bastırmalı. Batı medeniyetleri müzesi ve toplulaştırılmış butik müzeler yapılmalı. Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi Projesi tüm yarımadanın düzenli gelişimi için önemli. Koruyarak gelişme ilkesi içinde tekrar gündeme gelmeli. Öğrenci yurtları yapılmalı. Çeşme için mega marina, Körfez’e butik marinalar olmalı. Körfez ulaşımı, raylı ulaşım sistemlerinin yaygınlaştırılması, Buca metrosunun tamamlanması ve Gaziemir metrosu için sürecin hızlandırılması şart. Kent merkezine araç girişi sınırlandırılmalı. Kuş Cenneti ve flamingolara zarar verebilecek her yaklaşım engellenmeli. KSK stadı yapılmalı. Kent içinde Alsancak Garı ve Karşıyaka Çarşı girişi gibi bölgelere battı çıktılar inşa edilmeli. Otopark, kentsel dönüşüm, imar düzenlemeleri, sanayi arsası üretimi, iş kollarında kümeleştirme organizasyonları ve İnciraltı, Hilton, Basmane Çukuru, Çernobil arsası, otogar gibi kronik sorunlar çözüme kavuşturulmalı.”
ESİAD’da yeni dönemde kimler var?
Yönetim Kurulu: (Asil) Sibel Zorlu, Murat Akkanlar, Devrim Çukur, Yakup Benli, Cem Heris, Temel Aycan Şen, Yiğit Tatış, Neşe Gök, Rebii Akdurak, Ali Emrah Karamustafaoğlu, Koral Kalpaklıoğlu.
(Yedek) Halil Nadas, Gökhan Serdar, Fatih Aracı, Cem Koç, Mutlu Can Günel, Vildan Gündoğdu, Erdinç Özdeker, Ayşen Kabaoğlu, Mustafa Nafiz Delen, Hakan Özçelik, Şeyma Başterzi.
Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanlık Divanı: Bülent Akgerman, Mustafa Güçlü, Fadıl Sivri, Mustafa Karabağlı
Denetleme Kurulu: (Asil) Hakan Ürün, Bülent Sağel, Ali Topçu.
(Yedek) Selçuk Karcıoğlu, Tankut Karabacak, Caner Sezen
Disiplin Kurulu: (Asil) Talat Kutlukaya, Levent Sarıgözoğlu, Cüneyt Sayıner; (Yedek) Ahmet Bilge Göksan, Yücel Öztürk, Selin Altıntaş.