Fakir Baykurt Roman Ödülünde rekor başvuru

Çiğli Belediyesince beş yıldır düzenlenen Fakir Baykurt Roman Ödülü’ne bu yıl 71 dosya müracaat etti.

Fakir Baykurt Roman Ödülünde rekor başvuru
26 Mart 2024 - 13:21

Türkiye’nin seçkin edebiyat ödülleri arasında yerini alan, Fakir Baykurt Roman Ödülü’ne son dosya teslimleri 25 Mart Pazartesi günü tamamlandı. Rekor sayıda başvuru oldu.

Adnan BinyazarBahri KaradumanHidayet KarakuşIşık Baykurt ve Öner Yağcı’dan oluşan “Roman Ödülü Seçici Kurulu” dosyaları inceleyerek, 22 Temmuz 2024 tarihinde kazanan dosyayı açıklayacak. Çiğli Belediyesi’nin düzenleyeceği törenle  yazarına ödülü Ekim 2024 ayı içinde verilecek. Kazanan dosya, Çiğli Belediyesi tarafından kitap olarak bastırılıp okurlara sunulacak.

 2020'de verilmeye başlanan Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Roman Ödülü’nü Turan Ali Çağlar’ın “Amasanga”, 2021 yılı ödülünü Ali Balkız’ın “Büyümek İstedim”, 2023 yılı ödünü de Dursaliye Şahan’ın “Bul Beni Anne” isimli romanları kazanmıştı. (2022 yılında ise katılan dosyalar içinde Fakir Baykurt Roman Ödülüne değer bir eser bulunamadığı gerekçesiyle ödül verilmemişti.)

Seçici Kurul’un niteliği, kazanan dosyaların yayımlanarak okura sunulması ve Türkiye genelinde dağıtımının sağlanması, yarışmamıza ilgiyi her yıl arttırıyor. Bu özellikleriyle, Fakir Baykurt Roman Ödülü, seçkin edebiyat ödülleri arasında yerini aldı ve ülkemiz sınırlarını aşarak, Avrupa’dan da ses getirmeye başladı. Merkezi Almanya’da bulunan, Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu (ATYG) 2024 Kültür-Sanat Ödülü’nü Çiğli Belediyesi’ne verdi.

Ödül gerekçesinde, Çiğli Belediyesi’nin; “Fakir Baykurt gibi bir değerin adına roman ödülü düzenlenmesinin, yazarın gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli rol oynadığı ve yeni yazar adaylarına olanaklar sağladığı” için 2024 Kültür-Sanat Ödülüne layık görüldüğü belirtildi. Ayrıca, Belediye’nin edebiyat alanında yaptığı çalışmaların diğer yerel yönetimler için de örnek oluşturacağı vurgulandı.

ATYG, Fakir Baykurt’un kurduğu ve Avrupa’da yaşayan Türkiyeli yazarların üye olduğu bir oluşum. Her yıl Kültür-Sanat Ödülleri veriyor. Bu yılki tören, 13 Nisan 2024 günü Almanya’nın Gelsenkirchen Şehrinde yapılacak. Ödülü, Çiğli Belediyesi adına Kültür Müdürü Nail Çetin almaya gidecek.


 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum