EGEMENLİK - İdrar yolu enfeksiyonları, özellikle kadınlarda daha sık görülen ve erken tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara yol açabilecek önemli bir sağlık sorunudur. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mirkan Bulğak, idrar yolu enfeksiyon nedenleri, belirtileri ve korunma yolları hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Enfeksiyonun Nedenleri Nelerdir?İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Uzm. Dr. Mirkan Bulğak, idrar yolu enfeksiyonun genellikle bağırsakta bulunan bakterilerin idrar yoluna ulaşması sonucu oluştuğunu belirtti. Bulğak, "en sık karşılaştığımız etken, Escherichia coli adı verilen bakteridir. Bunun yanı sıra yetersiz hijyen, yeterince su tüketmemek, sürekli idrarı tutmak ve hormonal değişiklikler (gebelik ve menopoz) de enfeksiyon riskini artırmaktadır. Diyabet gibi kronik hastalıklar da idrar yolu enfeksiyon riskini yükseltir" dedi.
Belirtileri Görmezden GelmeyinUzm. Dr. Mirkan Bulğak, idrar yolu enfeksiyonlarının erken belirtilerinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, "bu belirtiler arasında sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, bulanık ve kötü kokulu idrar, alt karın bölgesinde ağrı ve baskı hissi bulunduğunu belirtti. İleri safhalarda ise ateş ve yan ağrısının görülebileceğini" söyledi.
Tanı ve Tedavi Süreciİdrar yolu enfeksiyon tanısı koymak için genellikle idrar tahlili ve idrar kültürü testleri yapıldığını belirten Buğlak, tedavinin doktor kontrolünde yapılmasının önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Basit sistit vakalarında tedavi süresi genellikle 3 ila 7 gündür. Ancak komplike enfeksiyonlarda bu süre uzayabilir ve hatta hastanede yatış gerekebilir. Bu nedenle belirtiler ortaya çıktığında bir uzman doktora başvurulmalıdır.”
Tekrarlayan Enfeksiyon İçin ÖnerilerBazı bireylerde idrar yolu enfeksiyonlarının sık sık tekrarlayabileceğini belirten Uzm. Dr. Mirkan Bulğak, bağışıklık sistemi zayıflıkları, anatomik bozukluklar ve cinsel aktivite gibi faktörlerin bunda etkili olabileceğini söyledi. Bulğak, “Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları düşük dozda uzun süreli antibiyotik tedavisi ya da mesane sağlığını destekleyen doğal yöntemler (D-mannoz ve kızılcık suyu tüketimi gibi) etkili olabilmektedir” dedi.
Korunma Yöntemlerini Hayatınıza Dahil EdinUzm. Dr. Mirkan Bulğak, enfeksiyondan korunmak için basit ama etkili yöntemlere dikkat çekti: "Günde en az 2 litre su tüketin. Tuvalet temizliğine dikkat edin. Pamuklu ve dar olmayan iç çamaşırı tercih edin. Uzun süre idrar tutmaktan kaçının” diye konuştu.
Uzm. Dr. Mirkan Bulğak, “İdrar yolu enfeksiyonu, erken fark edildiğinde kolayca tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak ihmal edildiğinde böbrek hasarı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle herhangi bir belirti görüldüğünde enfeksiyon hastalıkları polikliniğine başvurmanız hayati önem taşır” diyerek sözlerini tamamladı.