Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Genel Merkezi’nde düzenlenen Genel Kurul’da Önceki Dönem Yönetim Kurulu Başkanı Tanmanlar Ziraat İşletmesi temsilcisi Fuat Tanman, IPUD’un büyüdüğünü ve sürdürülebilir pamuk üretimi ile tekstil sektörü arasında köprü görevini güçlü bir şekilde kurduğunu belirterek, bu köprünün güçlenmesi için dönem boyunca çalıştıklarını vurguladı. Yerli üretilen pamuğun uluslararası pazarlarda kabul görmüş İyi Pamuk (Better Cotton) standardına haiz olabilmesi başta olmak üzere, sürdürülebilirlik adına yaptığı çalışmalarla öne çıkan bir Dernek olduklarının altını çizen Tanman, “Türkiye’nin doğusundan batısına izini bırakmış olan Derneğimiz, çok değerli bir görevi yerine getirmektedir. Hem Dernek çalışanlarımıza hem de faaliyet gösterdiğimiz bölgelerdeki program ortaklarımız ve çalışanlarına özverili emekleri için teşekkür ederim” dedi.
İyi Pamuk standardında eşdeğerlik çalışması
Tarım ve Orman Bakanlığı ile yakın temaslar neticesinde yerli İyi Tarım Uygulamaları (İTU) ile İyi Pamuk (Better Cotton) standartlarının eşdeğerlik kazanabilmesi için görüşmelerin başlatılmış olduğunu vurgulayan Tanman, “Eğer hayata geçirilebilirse, İTU kapsamında üretim yapan bir pamuk üreticisi hem uluslararası geçerliliği olan BC lisansı alabilecek, hem de sürdürülebilir bir üretim yaptığından dolayı devletin ek prim desteğinden faydalanabilecek. Bu sayede sürdürülebilir pamuk üretimimizi önemli ölçüde arttıracağız ve yurtdışına bağımlılığımız o denli azalacak, bu konuda derneğimizin çalışmaları yeni dönemde de devam edecek” dedi.
“İyi Pamuk talebi artıyor, pazar payımız yükseliyor”
Türkiye’deki iplik işletmelerinin de Türkiye’den İyi Pamuk (BC) alımlarının arttığının da altını çizen Tanman, şunları söyledi: “2023 yılında toplamda 178 bin ton olan Türk iplikçileri taleplerinin %32’sini Türkiye’den karşıladı, bu oran geçtiğimiz yılda %17 idi. Türk iplikçilerinin BC tercihi olarak Brezilya’nın ardından ikinci sırada geliyoruz. Kuruluşumuzun 10. senesini kutlarken ikinci on yılında da aynı kararlılık ve güçle sürdüreceğine inancımız tam, yeni Yönetim Kurulumuz’a da başarılar diliyorum”
Kayhan: “Yeni dönemde IPUD’u ve faaliyetlerini daha da büyüteceğiz”
Konuşmalardan sonra yapılan oylamada Söktaş Tekstil’i temsilen Muzaffer Kayhan, IPUD’un yeni dönemde Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Kendilerine vermiş olduğu yetki ve güven için üyelere teşekkür eden Muzaffer Kayhan, Yönetim Kurulu’nu oluştururken tüm sektörü ve yöreleri kapsamasına özen gösterdiklerini söyledi. Kayhan, “Yeni dönemde Fuat Tanman Başkanımız’dan aldığımız bayrağı daha ileriye ve yukarıya taşımak için özveriyle çalışacağız. Önceki dönemlerdeki yönetimlerimize IPUD’a yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Onların desteği ile 10 yılda IPUD’u sektörümüzün en önemli bileşenlerinden biri yaptık, bundan sonra da bu etkisini ve gücünü arttırarak sektörümüze katkı sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
IPUD 5. Dönem Yönetim Kurulu Asil Üyeleri’nin temsil ettiği kurumların tam listesi ise şöyle:
Almaxtex Tekstil,
Çalık Pamuk,
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri,
İstanbul Hazır Giyim ve Konf. İhr. Bir.,
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhr. Bir.,
Söktaş Tekstil,
Tanmanlar Ziraat,
Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhr Bir.,
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği,
Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası,
Ulusal Pamuk Konseyi.