HABER: LEVENT HAMURCUOĞLUEGEMENLİK - İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2025 Yılı Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 1. Birleşimi İzmir Kültürpark Fuar Alanı 4 No’lu Hol’de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirildi.Meclis gündeminin “Gündem Dışı Konuşma Talepleri” maddesinde söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Menderes Belediyesi Meclis Üyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Fuarcılık Komisyonu Başkanı CHP’li Seyhan Müşerref Kuralı, Meclis kürsüsünden “İzmir’in Sürdürülebilir Turizm Vizyonu”nu anlattı.İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, sürdürülebilir turizm vizyonuyla uluslararası arenada kentin adını duyurmaya devam edeceklerini vurgulayan Kuralı, İzmir’in sürdürülebilir turizmde bir dünya markasına dönüşmesine tanıklık etmek ve bu sürecin bir parçası olmak gerçekten büyük bir onur kaynağı. Bu heyecanın başarıya dönüşmesini görmek ise tarifsiz bir gurur olduğunu belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Fuarcılık Komisyonu Başkanı Seyhan Müşerref Kuralı, “İzmir’in sürdürülebilir turizmde kazandığı bu uluslararası başarı hem kentimiz hem de ülkemiz için çok kıymetli. Bu başarı; Turizm ve Fuarcılık Komisyonumuzla Büyükşehir Belediyemizin bürokrasisinin uyum içinde çalışmasının, Turizm Şube ekibimizin uzmanlaşmasının, ilçeler ve paydaşlarımızla ortak hareket etme kabiliyetimizin yüksek olmasının da bir sonucu. Bu uyum, gelecekte İzmir’in turizm vizyonuna yön verecek pek çok projenin de kapısını aralayacak. Yerel yönetimler, sivil toplum ve sektör temsilcileriyle birlikte ortaya koyduğumuz bu ortak irade, İzmir’i hem doğayla uyumlu hem de ekonomik faydaları adil şekilde paylaşan bir turizm kenti haline getirme hedefimizi daha da güçlendiriyor” dedi.SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZMDünya Turizm Örgütü, 2030 yılı planlarının merkezine sürdürülebilir turizmi koyduğunu belirten Kuralı, “Ülkelerin turizm planlamalarının ‘sürdürülebilirlik’ ilkeleri üzerine kurulmasını teşvik ediyor. Ülkemiz de bu vizyona paralel olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığıyla, uluslararası en üst kuruluş olan GSTC – Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile bir anlaşma imzaladı. Bu kapsamda, turizm işletmeleri için Sürdürülebilir Turizm Sertifikası uygulaması başladı. Bizler de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bu küresel dönüşüme kayıtsız kalmadık. Belediyemizin GSTC’ye üyeliği, İzmir adına son derece önemli bir adımdır. Bu üyelikle birlikte, GSTC tarafından akredite edilen Green Destinations ile iş birliği yaparak “Sürdürülebilir Destinasyon Sertifikası” sürecini başlattıklarını” söyledi.GREEN DESTINATIONS VE İZMİR’İN BAŞARISIGreen Destinations (GD), turizm destinasyonlarının sürdürülebilirlik standartlarını yükseltmek amacıyla 80 ülkede faaliyet gösteren, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda çalışan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üyesi olduğu Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) tarafından akredite edilmiş uluslararası bir kuruluş olduğunu söyleyen Kuralı, konuşmasını daha sonra şöyle sürdürdü:“Her yıl düzenlenen Green Destinations En İyi 100 Hikâye Yarışması, dünyadan ilham veren iyi uygulamaları seçerek sürdürülebilir turizm alanında örnek gösteriliyor. Green Destinations sürdürülebilir turizm alanında dünyanın en saygın kuruluşlarından biridir.
İki önemli program yürütüyor: Bunlardan biri 'Sürdürülebilir Destinasyon Sertifikası Programı' diğeri ise, 'Green Destinations En İyi 100 Hikaye Ödülleri'dir. 'En İyi 100 Hikaye' programında ise; yerel kalkınma, halkın turizmden ekonomik fayda sağlaması ve bunu yaparken çevreyi koruması esas alınır. Bu yıl 40 ülkeden yaklaşık 300 başvuru yapılmış ve İzmir’in başvurduğu üç hikayenin tamamı ise bu listeye girmeyi başarmıştır. 450’den fazla katılımcının yer aldığı Green Destinations Uluslararası Konferansı’nda ödüllerimizi kentimiz adına teslim aldık.”İZMİR’İN SÜRDÜRÜLEBİLİR BAŞARI ZİNCİRİİzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Fuarcılık Komisyonu Başkanı Seyhan Müşerref Kuralı, 2023’te Efeler Yolu, 2024’te Urla Bağ Yolu ile başladığımız başarı hikayesine; bu yıl üç yeni hikaye daha ekleyerek başarıyı “sürdürülebilir” kıldıklarını belirterek, "Geçtiğimiz Mart ayında, dünyanın en büyük destinasyon fuarı olan ITB Berlin’de, Selçuk ve Urla ilçelerimiz “Gümüş Seviye Destinasyon Sertifikası” aldı. Aynı törende Urla Bağ Yolu, “People’s Choice” ödülünü kazandı. İzmir’in ve Türkiye’nin adı o sahnede üç kez yankılandı. 2026’daki ITB Berlin fuarında da İzmir’in adını yeni başarılarla sahnede duyuracağımıza inanıyorum. Bu inancımın nedeni ise çok net:
Fransa’da aldığımız ödüllerden sonra Turizm Şube Müdürlüğü’nü ziyaret ettim. Son 3 yılda 8 ödül kazanmış olmalarına rağmen, hiçbir rehavet içinde değillerdi. Aksine, yeni hedeflerle, başarıyı sürdürülebilir kılma azmiyle çalışıyorlardı" dedi.YENİ ADIMLAR VE GELECEK VİZYONUİzmir’in turizm hikayesi sadece sürdürülebilir turizmle sınırlı olmadığını vurgulayan Kuralı, “Avrupa Konseyi Kültür Rotalarından biri olan ‘Iter Vitis – Bağcılık Rotası’ üyeliğimiz tamamlandı. İzmir’in bağlarını, bağ kültürünü ve üzümden doğan ürünleri önce Avrupa’ya, sonra dünyaya tanıtmak için üreticilerle görüşmelere başladık. Üzerinde özellikle durmak istediğim önemli bir nokta var: Bugün İzmir’in bir turizm kenti kimliğini güçlendirmek adına attığımız adımların, ektiğimiz bu tohumların meyvelerini 2029 ve 2030’lu yıllarında toplayacağız. Uluslararası turizm acenteleri, 2030’lara yaklaştığımızda, tur düzenleyecekleri kentlerde sürdürülebilir turizm sertifikasyonuna sahip olma kriterini aradıklarında; İzmir olarak bu alanda önemli bir mesafe kat etmiş olacağız” açıklamasında bulundu.İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Fuarcılık Komisyonu Başkanı Seyhan Müşerref Kuralı, konuşmasını daha sonra şöyle bitirdi: “Belediyelerin sorumluluk alanı il sınırlarıyla çizilir. Ancak konu turizm ve uluslararası tanıtım olduğunda, o sınırların dışına taşmak zorundasınız. Çünkü kentinizi, sınırların ötesine taşıyan şey; vizyonunuz, emeğiniz ve ortak hedefinizdir. Biz, İzmir’i geleceğin turizm öngörülerine uygun biçimde tanıtmak, marka değerini güçlendirmek ve her adımda sürdürülebilir başarılar elde etmek için çalışıyoruz. Bu süreçte birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyduğum Turizm Şube Müdürlüğü’nün tüm ekibine içtenlikle teşekkür ediyorum. Belediyemiz ile sektör ile ve uluslararası programlarla İzmir için çalışmaya, üretmeye ve dünyada iz bırakmaya devam edeceğiz.”İZMİR’İN ÖDÜL ALAN HİKAYELERİEFES TARLASI YAŞAM KÖYÜKöy Enstitülerinden ilham alınarak kurulan bu model, bölge halkının kalkınması için örnek bir uygulama oldu. Yetiştirilen fideler üreticilere ücretsiz veriliyor; üretilen ürünler belediye tarafından satın alınıyor, aşevi ve kent lokantalarında İzmir halkına ulaştırılıyor. Hem üretici kazanıyor, hem halk sağlıklı gıdaya ulaşıyor, hem de bölgesel kalkınma sağlanıyor.GASTRO FARM URLAUrla’nın bereketli topraklarından çıkan ürünlerin, festivaller ve etkinliklerle turizmde katma değere dönüştürüldüğü bu proje; yerel üreticiyi koruyan, marka değerini artıran bir destinasyon yönetimi örneği olarak seçildi.TURUNCU ELLER KOOPERATİFİ – MENDERESMenderesli 10 güçlü kadının tarladan topladıkları mandalinalarla kurduğu Güm-Öz Turuncu Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ürettikleri ürünlerle, iyi tarım uygulamalarıyla yetiştirilen tonlarca mandalinanın ziyan olmasını önledi, doğayı korudu, ekonomik değer yarattı ve kadının gücünü bir kez daha hatırlattı.
İki önemli program yürütüyor: Bunlardan biri 'Sürdürülebilir Destinasyon Sertifikası Programı' diğeri ise, 'Green Destinations En İyi 100 Hikaye Ödülleri'dir. 'En İyi 100 Hikaye' programında ise; yerel kalkınma, halkın turizmden ekonomik fayda sağlaması ve bunu yaparken çevreyi koruması esas alınır. Bu yıl 40 ülkeden yaklaşık 300 başvuru yapılmış ve İzmir’in başvurduğu üç hikayenin tamamı ise bu listeye girmeyi başarmıştır. 450’den fazla katılımcının yer aldığı Green Destinations Uluslararası Konferansı’nda ödüllerimizi kentimiz adına teslim aldık.”İZMİR’İN SÜRDÜRÜLEBİLİR BAŞARI ZİNCİRİİzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Fuarcılık Komisyonu Başkanı Seyhan Müşerref Kuralı, 2023’te Efeler Yolu, 2024’te Urla Bağ Yolu ile başladığımız başarı hikayesine; bu yıl üç yeni hikaye daha ekleyerek başarıyı “sürdürülebilir” kıldıklarını belirterek, "Geçtiğimiz Mart ayında, dünyanın en büyük destinasyon fuarı olan ITB Berlin’de, Selçuk ve Urla ilçelerimiz “Gümüş Seviye Destinasyon Sertifikası” aldı. Aynı törende Urla Bağ Yolu, “People’s Choice” ödülünü kazandı. İzmir’in ve Türkiye’nin adı o sahnede üç kez yankılandı. 2026’daki ITB Berlin fuarında da İzmir’in adını yeni başarılarla sahnede duyuracağımıza inanıyorum. Bu inancımın nedeni ise çok net:
Fransa’da aldığımız ödüllerden sonra Turizm Şube Müdürlüğü’nü ziyaret ettim. Son 3 yılda 8 ödül kazanmış olmalarına rağmen, hiçbir rehavet içinde değillerdi. Aksine, yeni hedeflerle, başarıyı sürdürülebilir kılma azmiyle çalışıyorlardı" dedi.YENİ ADIMLAR VE GELECEK VİZYONUİzmir’in turizm hikayesi sadece sürdürülebilir turizmle sınırlı olmadığını vurgulayan Kuralı, “Avrupa Konseyi Kültür Rotalarından biri olan ‘Iter Vitis – Bağcılık Rotası’ üyeliğimiz tamamlandı. İzmir’in bağlarını, bağ kültürünü ve üzümden doğan ürünleri önce Avrupa’ya, sonra dünyaya tanıtmak için üreticilerle görüşmelere başladık. Üzerinde özellikle durmak istediğim önemli bir nokta var: Bugün İzmir’in bir turizm kenti kimliğini güçlendirmek adına attığımız adımların, ektiğimiz bu tohumların meyvelerini 2029 ve 2030’lu yıllarında toplayacağız. Uluslararası turizm acenteleri, 2030’lara yaklaştığımızda, tur düzenleyecekleri kentlerde sürdürülebilir turizm sertifikasyonuna sahip olma kriterini aradıklarında; İzmir olarak bu alanda önemli bir mesafe kat etmiş olacağız” açıklamasında bulundu.İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Fuarcılık Komisyonu Başkanı Seyhan Müşerref Kuralı, konuşmasını daha sonra şöyle bitirdi: “Belediyelerin sorumluluk alanı il sınırlarıyla çizilir. Ancak konu turizm ve uluslararası tanıtım olduğunda, o sınırların dışına taşmak zorundasınız. Çünkü kentinizi, sınırların ötesine taşıyan şey; vizyonunuz, emeğiniz ve ortak hedefinizdir. Biz, İzmir’i geleceğin turizm öngörülerine uygun biçimde tanıtmak, marka değerini güçlendirmek ve her adımda sürdürülebilir başarılar elde etmek için çalışıyoruz. Bu süreçte birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyduğum Turizm Şube Müdürlüğü’nün tüm ekibine içtenlikle teşekkür ediyorum. Belediyemiz ile sektör ile ve uluslararası programlarla İzmir için çalışmaya, üretmeye ve dünyada iz bırakmaya devam edeceğiz.”İZMİR’İN ÖDÜL ALAN HİKAYELERİEFES TARLASI YAŞAM KÖYÜKöy Enstitülerinden ilham alınarak kurulan bu model, bölge halkının kalkınması için örnek bir uygulama oldu. Yetiştirilen fideler üreticilere ücretsiz veriliyor; üretilen ürünler belediye tarafından satın alınıyor, aşevi ve kent lokantalarında İzmir halkına ulaştırılıyor. Hem üretici kazanıyor, hem halk sağlıklı gıdaya ulaşıyor, hem de bölgesel kalkınma sağlanıyor.GASTRO FARM URLAUrla’nın bereketli topraklarından çıkan ürünlerin, festivaller ve etkinliklerle turizmde katma değere dönüştürüldüğü bu proje; yerel üreticiyi koruyan, marka değerini artıran bir destinasyon yönetimi örneği olarak seçildi.TURUNCU ELLER KOOPERATİFİ – MENDERESMenderesli 10 güçlü kadının tarladan topladıkları mandalinalarla kurduğu Güm-Öz Turuncu Eller Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ürettikleri ürünlerle, iyi tarım uygulamalarıyla yetiştirilen tonlarca mandalinanın ziyan olmasını önledi, doğayı korudu, ekonomik değer yarattı ve kadının gücünü bir kez daha hatırlattı.









