EGEMENLİK - İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2025 Mali Yılı Bütçesi ve Performans Programı bu akşam gerçekleşen Genel Kurul’da onaylandı. Altyapı yatırımlarına ayrılan payların öne çıktığı bütçede, İzmir Körfezi için ayrılan kaynak ise, 7,5 Milyar TL olarak belirlendi.
Körfez Taramasına Önemli Pay
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde onaylanan İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2025 yılı bütçesinin önemli bir bölümü körfez için kullanılacak. Bütçe kalemleri içinde İzmir Körfezi’ndeki su sirkülasyonunu artıracak olan dip tarama ve çamur çıkarma çalışmalarına ayrılan 420 milyon TL dikkat çekti. Büyük kısmı yatırımlar ile işletme giderleri için yapılacak harcamalara ayrılan bütçede, İzmir’in alt yapısını güçlendirecek olan büyük yatırımlar için dış finans bulma çalışmalarının da büyük ölçüde tamamlanarak bütçeye eklendiği ifade edildi.
Çiğli 4. Faz’ın kredisi onaylanmadı öz kaynakla yapılıyor
Dikili Atıksu Arıtma Tesisi, kanalizasyon ve yağmur suyu hatları yapımı, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Faz İnşaatı, Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi Kapasite Artırımı ve Çiğli Çamur Çürütme Kurutma Tesisi gibi körfezi etkileyecek önemli yatırımların her biri için dış finans kaynaklı ödenekler de 2025 yılı bütçesi içerisinde belirlendi. Bunlar içinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın Nisan 2025 yılında açılacağını ifade ettiği Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi 4. Faz yapımının dış kredi onaylanmadığı için öz kaynaklarla devam ettirildiği ifade edildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan beklenen kredi onayı geldiğinde diğer projelerin de temelinin atılacağı belirtildi.
Altyapıya Dış Finansman Desteği
Dünya Bankası’ndan alınan ve yeni kent merkezi olarak öne çıkan Konak - Bayraklı ile Konak ve Karabağlar’daki yağmur suyu ayrıştırma projelerinin ihalesine ise, Aralık ayında çıkılacağı ve 2025 yılı içinde başlanacağı ifade edildi. 35.5 milyarlık genel bütçenin İZSU’nun geçtiğimiz ay onaylanan Stratejik Planındaki amaçlara göre dağılımı ise içme suyu faaliyetlerine 6,9 Milyar TL, Atıksu faaliyetlerine 10 Milyar TL, iklim değişikliğine uyum çalışmalarına 6.4 Milyar TL, kurumsal kapasiteyi artırıcı çalışmalara 7,8 Milyar TL şeklinde olduğu görüldü.
İZSU Genel Müdürlüğü’nün bütçesinden Körfez temizliğini direk etkileyecek yatırım projelerine ayrılacak rakamlar ise şu şekilde olacak.
- Körfezin biyoçeşitliliğinin korunması ve tarama faaliyetleri / 947.484.000 TL
- Atık Su Arıtma Tesislerinin İmalatı / 800.000.000 TL
- Atık Su Arıtma Tesislerinin İşletilmesi / 1.807.240.000 TL
- Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi / 350.000.000 TL
- Atık Su Çamurunun Yönetilmesi / 600.000.000 TL
- Kanalizasyon Bakı Onarım Faaliyetleri / 890.807.000 TL
- Yeni yağmur suyu hatlarının imalatı / 1.878.725.000 TL
- Mevcut yağmur suyu hatlarının bakım, onarım ve temizliği / 127.750.000 TL
- Derelerde yapılan bakım, onarım, temizlik ve ıslah çalışmaları / 103.424.000 TL
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, "İZSU’nun, 30 ilçenin kanal ve içme suyu altyapısını ayakta tutmak ve daha güçlü hale getirmek için gece gündüz demeden gayret göstermektedir. İzmir’in toplam 1295 mahallesine en iyi hizmeti götürmek için görevini layıkıyla yerine getiren; hizmetlerini ve yatırımlarını kesintisiz sürdüren İZSU Genel Müdürlüğü’ne ve çalışanlarına hepimiz teşekkür borçluyuz” dedi.