HABER: LEVENT HAMURCUOĞLU
EGEMENLİK - 2024 takvim yılı içinde sahip oldukları mal ve hakları kiraya verenlerin vergilendirilmesine yönelik olarak taşınmaz sahibini ilgilendiren kira gelir beyannamelerinde süreç 1 Mart tarihi itibariyle başladı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kuzu, “Taşınmazların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler 'gayrimenkul sermaye iradı' olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. Kişinin 2024 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam mesken kira geliri 33 bin TL üzerinde ise, beyanname vermek zorundadır. Bu istisna sadece tek mesken için uygulanabilir. Eğer bir konuta birden fazla kişi ortak ise, bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabilir. Vergi kesintisine tabi işyeri kira gelirleri elde edenler ise, kira gelirlerinin brüt tutarı 2024 yılı için beyanname verme sınırı olan 230 bin TL’yi aşması halinde beyanname vereceklerini" ifade etti.
Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarının iki farklı şekilde tespit edilebileceğini vurgulayan Kuzu, "Götürü gider yöntemi seçildiğinde, belge aranmaksızın kira gelirlerinden istisna tutarı düşüldükten sonra kalan tutarın yüzde 15’i götürü gider olarak hasılattan indirilebiliyor. Yani götürü gider yöntemini seçenlerin mesken kira gelirinden 33 bin TL istisna düşüldükten sonra yüzde 15 oranında indirim uygulanır. Gerçek gider yönteminde ise, kira gelirinden Gelir Vergisi Kanununda belirtilen giderler indirilebiliyor. Ancak, bu giderlerin vergiden istisna edilen tutara isabet eden kısmı indirilemez. İndirim konusu yapılan giderlerin belgelendirilmesi zorunlu olup, bu belgelerin 5 yıl süresince saklanması gerekmektedir. Gerçek gider yöntemini seçenler sahibi bulunduğu konutu kiraya verip, kendisi de kirada oturuyorsa 2024 yılı içinde ödediği kira tutarını gider olarak yazabilir” şeklinde konuştu.
Meskenlerde elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2024 yılı için 33 bin TL’lik istisnadan yararlanılamayacağını belirten Kuzu. "Ancak idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan etmedikleri veya süresinde verdikleri beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, kendiliklerinden, süresinden sonra verecekleri beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler. Kira gelirinin beyan edilmediğinin veya eksik beyan edildiğinin vergi dairesince tespit edilmesi halinde, vergi dairesi tarafından cezalı tarhiyat yapılır. Ayrıca kira tahsilat ve ödemelerinde tevsik zorunluluğuna uymayanların her birine, her bir işlem için o yıl için belirlenen miktarından az olmamak üzere işleme konu tutarın yüzde 10’u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesileceğini” söyledi.
Gelir Vergisi Beyannamesi için 2 Nisan Son Tarih
2024 takvim yılına ait gelir vergisi beyannamesinin 31 Mart ve 2 Nisan tarihine kadar verilebileceğini belirten Kuzu, “Hesaplanan gelir vergisinin birinci taksiti, damga vergisi ile birlikte 2 Nisan 2025, ikinci taksitinin ise 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ödenmesi gerektiğini” ifade etti.