• İzmir Haberleri
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Bilim ve Teknoloji
  • Dünya Eğitim Yerel Asayiş Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
14:28
'Barış ve Görü'yü vizörden anlattılar
11:50
KOSBİ Başkanı Erol Diren'den 19 Mayıs mesajı
11:35
Batısöke’den 2025 yılı ilk çeyreğinde güçlü performans
11:03
İzmirli mali müşavirlere ‘Çağdaş’ davet
09:43
Başkan Türkmen'den anlamlı 19 Mayıs mesajı
09:33
19 Mayıs’ta toplu ulaşım yüzde 50 indirimli
09:19
İzBB yatırımlarında aslan payı fen işleri, raylı sistem ve ulaşımın
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Mali müşavirlerden ortak ses: "İşimizi, mesleğimizi yapamaz duruma getirildik"
Gündem
Yayınlanma: 24 Nisan 2024 - 12:41
Güncelleme: 24 Nisan 2024 - 12:49

Mali müşavirlerden ortak ses: "İşimizi, mesleğimizi yapamaz duruma getirildik"

İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yıldız, ’"Mali Müşavirler, ekonominin kaydını tutan, analiz eden, toplumun her kesimi için bilgi, hizmet üreten meslek grubuyuz. Hiçbir fedakârlıktan kaçınmadan gece gündüz demeden her zor durumda mesleki etik değerlere sahip çıkarak kamuya bilgi üretiyoruz. Biz mali müşavirler artık işimizi, mesleğimizi yapamaz duruma getirildik. Gelir idaresinin gönüllü memurları olduk, Sürekli artan ve giderek karmaşıklaşan iş yükü ile karşı karşıya kaldıklarını” söyledi.

Gündem
24 Nisan 2024 - 12:41
Güncelleme: 24 Nisan 2024 - 12:49
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Mali müşavirlerden ortak ses:
İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yıldız, Oda önünde yaptığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

Bugün, eş zamanlı olarak Türkiye’nin her yerindeki 85 Odaya bağlı 130 bin meslektaş haklı itirazlarını ve taleplerini haykırmak üzere meydanlardayız. 

Çünkü meslek camiamızın sorunları günden güne artmaktadır. 

Meslektaşlarımız kamunun sistem altyapısından kaynaklı iş/zaman stresi ile boğuşmaktadır. İş yükü artmakta ama gördüğü değer azalmaktadır. Geliri ve hayat konforu düşmektedir. 

Bugün bu duruma yönelik itirazımızı dile getirmek üzere toplanmış bulunmaktayız. 

Bizler, aday meslek mensupları ile 150 bini bulan meslek camiası, Oda yönetimini oluşturan bileşenler yani Gruplar, birçok konuda farklı fikirde ve düşüncede olsak bile emeğimiz, ekmeğimiz ve alın terimiz konusunda biriz, birlikteyiz ve beraberiz.  

Bizim iddiamız şudur. Türkiye ekonomik kalkınma hedeflerine KOBİ’lerin güçlenmesi ile ulaşabilir. KOBİ’ler de mali müşavirlerin vergi, muhasebe ve finans alanındaki destekleri ile büyür ve gelişir. 

Çünkü mali müşavirlik mesleği, veriye dayalı bilimsel bir meslekli faaliyettir. Mali müşavirler ekonomik faaliyetleri finansal veriler aracılığıyla yönlendirmektedirler.

Ancak Türkiye'de mali müşavirlik mesleği son yıllarda bir dizi zorlukla karşı karşıyadır. 

Bu zorluklar, kamunun bilişim altyapısındaki yetersizlikten, karmaşık beyanname altyapısından, vergi mükellefleri adına talep edilen her türlü bilginin mali müşavirlerden istenmesine kadar çeşitli unsurlardan kaynaklanmaktadır.

Düşünün ki, bu meslek grubundan rutin mesleki faaliyetlerinin dışında;

  • 2014 yılından beri muhasebesini tuttuğu vergi mükelleflerinin faaliyetine ilişkin TÜİK anketlerini (İş İstatistikleri Sanayi ve Hizmet Araştırması Anketi) doldurması, 
  • TÜRKİYE’nin Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Taks Force, FATF) tarafından 2021 yılından itibaren alındığı Gri Listeden çıkmasının bir uygulama adımı olarak “gerçek kullanıcı” bildirimi yapması, 
  • Sanayi Sicil Kanunu kapsamında üretime dayalı Sanayi Sicil Belgesi bulunan kurum/kuruluş, firma ve şahısların İşletme cetvellerinin gönderilmesi, istenmektedir. 
Muhasebe kayıtlarını tutması nedeniyle mali müşavirler kamu kurumlarının (TÜİK, HMB, İş-Kur v.s.) veri taleplerini karşılayan adeta bir merkezi olarak görülmeye başlanmıştır. 

Buna karşılık kendi ofislerinin dijital dönüşümüne, mesleki uygulamalardaki otomasyona/teknoloji kullanımına ve yapay zekâ kullanımına ilişkin hiçbir mali destek ya da teşvik alamamakta, kendi sorunları ile baş başa bırakılmaktadırlar.  

Bu kapsamda KOSGEB imkanlarından yararlandırılmamaktadır. Bu meslek artık, yüksek enflasyon nedeniyle kira ve asgari ücret artışları ile ofis maliyetleri artan ama gördüğü değer azalan, geliri ve hayat konforu düşen meslek konumundadır. 

Soruyoruz, Mali Müşavirlik ofisleri KOBİ değil de nedir? Neden KOSGEB desteklerinden yararlandırılmamaktadır?

Kamunun bilişim sistemi altyapısında yaşanan arızalar, mali müşavirlerin işlerini yürütmesini zorlaştırmaktadır. Sistemin düzeltilmesi ve güncellenmesi için acil adımların atılması şarttır. 

Ayrıca, vergi beyannamelerinin hazırlanması sürecindeki karmaşık yapı, hem mali müşavirlerin hem de mükelleflerin işlerini zorlaştırmaktadır. Bu karmaşıklığın azaltılması ve sürecin daha kullanıcı dostu hale getirilmesi gerekmektedir.

Çatı örgütümüz TÜRMOB'un kendi ücret tarifesini yayınlayamaması gibi kamu vesayetinin aşırı etkili olduğu bir ortamda çalışmak da mesleğimizin önemli bir sorunudur. Mesleğimizin yasal statüye kavuşmasından bugüne süregelen ve halen TÜRMOB’un özerkliğinin önünde engel olan kamu vesayetinin kaldırılması her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. 

Özellikle, 125 bin kişiyi 4 kişinin, 5 bin kişiyi ise 5 kişinin temsil ettiği bir yapı, demokratik süreçlerde ve mesleki taleplerin karşılanmasında ciddi engeller oluşturmaktadır.

Adil olmayan söz konusu temsil sistemi kabul edilemez ve artık sürdürülemez,

Mali müşavirlik mesleğinin, ekonominin sağlıklı işleyişi için önemli bir rol üstlendiği unutulmamalıdır. Ekonomik kalkınmanın temelinde KOBİ'lerin güçlenmesi yatmaktadır ve mali müşavirler KOBİ'lerin kalkınmasına finansal veriler aracılığıyla önemli katkı sağlamaktadırlar. 

Bu nedenle, mali müşavirlerin mesleki sorunlarının çözümü, dolaylı olarak ekonomik büyümenin ve KOBİ'lerin güçlenmesinin de temelini oluşturacaktır.

Acil ve öncelikli taleplerimiz şunlardır. 

  • Beyan ve bildirimler sadeleştirilmelidir. 
  • Kamunun dijital altyapı sistemlerinin sorunsuz çalışması sağlanmalıdır. 
  • Kurumlar Vergisi, Muh/SGK, KDV1 ve KDV2, E-Defter, 1. Geçici Vergi, TÜİK Anketleri, Yıllık İşletme Cetvellerinin son bildirim süreleri ötelenmelidir. 
  • Süre uzatımları son gün ve son saatlere bırakılmamalıdır. 
  • E- Defterler Aylık ve 3’er Aylık dönemler halinde değil, yıllık olarak gönderilmelidir. 
  • E-Defter ve Berat İkincil kopya gönderimleri kaldırılmalıdır. 
  • E-Defterler meslek mensubu şifresi ile gönderilebilmesi sağlanmalıdır. 
  • Enflasyon düzeltmesi geçici vergi dönemlerinde değil yıllık olarak yapılmalıdır. 
  • Form BA ve Form BS bildirimleri kaldırılmalıdır. 
  • Gekap beyannameleri ve Gerçek faydalanıcı bildirimleri kaldırılmalıdır. 
  • Resmî tatillere denk gelen beyan süreleri, ilave bir bildirim yada idari karar olmaksızın tatil süresi kadar uzatılmalıdır. 
  • KDV2’nin tahsilat denetimi mali müşavirlere yüklenmemelidir. 
Bizler beyannamelerin 3-5 gün uzatılması peşinde değiliz. Mesleki ve örgütsel sorunlarımızın kalıcı olarak çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Bu amaçla 35 yıl önceki şartlara göre hazırlanan ve artık güncelliğini yitirmiş meslek yasamızın günümüzün ihtiyaçlarına göre yenilenmesini bekliyoruz. 

Bu kapsamda, öncelikle yürütmenin başı olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza sorunlarımızın aktarılmasını bekliyoruz. Ardından siyaset kurumunun mecliste grubu bulunan temsilcilerine ve son olarak ilgili bakanlıklara iletilmesini ve sonuç alınmasını talep ediyoruz.”

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
19 Mayıs’ta toplu ulaşım yüzde 50 indirimli
19 Mayıs’ta toplu ulaşım yüzde 50 indirimli
İzBB yatırımlarında aslan payı fen işleri, raylı sistem ve ulaşımın
İzBB yatırımlarında aslan payı fen işleri, raylı sistem ve ulaşımın
İzBB Meclis Üyesi Banu Gençkan: ESHOT İzmir’in ulaşımında liderliğini koruyor
İzBB Meclis Üyesi Banu Gençkan: ESHOT İzmir’in ulaşımında liderliğini koruyor
CHP'nin 19 Mayıs mitingi afişleri toplatıldı
CHP'nin 19 Mayıs mitingi afişleri toplatıldı
Son Haberler
'Barış ve Görü'yü vizörden anlattılar
'Barış ve Görü'yü vizörden anlattılar
KOSBİ Başkanı Erol Diren'den 19 Mayıs mesajı
KOSBİ Başkanı Erol Diren'den 19 Mayıs mesajı
Batısöke’den 2025 yılı ilk çeyreğinde güçlü performans
Batısöke’den 2025 yılı ilk çeyreğinde güçlü performans
İzmirli mali müşavirlere ‘Çağdaş’ davet
İzmirli mali müşavirlere ‘Çağdaş’ davet
Başkan Türkmen'den anlamlı 19 Mayıs mesajı
Başkan Türkmen'den anlamlı 19 Mayıs mesajı
‘Ege otları’ yok sattı
‘Ege otları’ yok sattı

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Siyaset
Sağlık
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Dünya
Eğitim
Yerel
Asayiş
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • İzmir Haberleri
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim