Matematik olimpiyatlarında Türkiye rekoru

AMERİKAN MATEMATİK BİRLİĞİ (MAA) tarafından tüm dünyada her yıl eş zamanlı olarak uygulanan “AMC10-12 Matematik Olimpiyatları'nda İzmir Bilfen Liseleri öğrencilerinden Tuğra CANBAZ; bir önceki matematik olimpiyat rekoru olan 121,5 puanı geride bırakarak 124,5 puanla Türkiye rekorunun yeni sahibi oldu.

Matematik olimpiyatlarında Türkiye rekoru
16 Şubat 2024 - 09:29 - Güncelleme: 16 Şubat 2024 - 09:47

Bilfen Liseleri, öğrencilerinin akademik başarılarına verdiği önem ve sağladığı destekle, matematik alanında ulusal ve uluslararası platformlarda başarılarına devam ediyor. 

İzmir Bilfen Liseleri öğrencileri Tuğra Canbaz, Kemal Güven ve Egemen Depmeci; Amerikan Matematik Birliği (MAA) tarafından tüm dünyada her yıl eş zamanlı olarak uygulanan “AMC10-12 Matematik Olimpiyatları” sınavlarında büyük başarılar elde etti. İzmir Bilfen Liseleri öğrencilerinden Tuğra Canbaz bir önceki matematik olimpiyat rekoru olan 121,5 puanı geride bırakarak 124,5 puanla Türkiye rekorunun yeni sahibi olarak altın madalya almaya hak kazandı. Aynı okuldan Kemal Güven ve Egemen Depmeci de arkadaşları Tuğra Canbaz ile katıldıkları matematik olimpiyatı sınavlarında büyük başarılar elde ederek altın madalyanın sahibi oldular. Birbirinden başarılı üç Bilfenli genç, başarılarına başarı katarken Bilfen’in altın madalya koleksiyonuna ise yenilerini eklediler. 

Bilfen Liselerinin AMC’deki Farkı

Bilfen Liseleri, kendileri için bir gelenek hâline gelen “AMC10-12” sınavlarına 4 yıldır katılım sağlıyor. Bilfenli öğrenciler, katıldıkları bu yarışmalarda her yıl altın madalya kazanarak başarılarına yenileri ekliyor. Yapılan hesaplamalara göre Türkiye genelinde AMC katılımcısı olan 128 olimpiyat öğrencisinin ortalama puanı 68,2 iken İzmir Bilfen Liselerinden sınava katılım sağlayan 20 öğrencinin puan ortalaması 81,1 olduğu görülmüştür. 

Yarışma kapsamında Türkiye geneli “%1 Top Score” puanı olarak belirlenen 124,5 puan ise Bilfen İzmir Liseleri öğrencilerinden Tuğra Canbaz’ın elde ettiği rekorla belirlenmiştir. 

AMC (American Mathematics Competition) Nedir?

Amerika Matematik Yarışmaları olarak da bilinen AMC, 60 yıldır Amerika Matematik Birliği (MAA) tarafından düzenlenen yarışmalardır. Dünya çapında birçok ülkeden öğrencinin katılımı ile gerçekleşen bu yarışmalar, objektif bir sınav olması özelliğine sahip olmasıyla benzerlerinden ayrılmaktadır. Aynı zamanda bu yarışma, Uluslararası Matematik Olimpiyatı (IMO) kapsamında yarışacak olan Birleşik Devletler Matematik Takımını belirlemeye yönelik yapılan yarışmalar serisinin ilk basamağını oluşturma özelliği de taşımaktadır.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum