Sindirim sistemi anlamına gelen gastrointestinal sistem kanserleri alanında uzmanlaşmış, Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen onkoloji ve cerrahi uzmanı hekimleri, Medicana International İzmir Hastanesi’nde düzenlenen sempozyumda biraraya geldi. 45 hekimin sunum yaptığı sempozyumda, bu alanda yaşanan tüm gelişmeler enine boyuna tartışıldı. Sempozyum, özofagus ve mide kanserlerinde tedavi, gastrointestinal sistem kaynaklı nöroendokrin tümörlerde tedavi, hepatobiliyer kanserler, kolorektal kanserler ve peritoneal kanserlerin tedavisi ile ilgili oturumlardan oluştu.
Toplantının açılışında konuşan Medicana Sağlık Grubu Tıbbi Hizmetler Direktörü Dr.Necip Kozalı, Türkiye genelinde 15 hastanede hizmet verdiklerini, çok yakında Bosna ve İngiltere’de de hastanelerin faaliyete geçeceğini belirterek “Grubumuz bünyesindeki hastanelerde onkoloji alanında önemli tedaviler veriliyor. Bu sempozyum da bu açıdan çok önemli” dedi. Medicana İzmir Hastanesi Genel Müdürü Dr. Ulvi Ünal, onkoloji alanında güçlü bir ekiple önemli bir merkez durumunda olduklarını belirterek, çok sayıda bilimsel toplantıya ev sahibi yaptıklarını ve bu toplantıları daha da artıracaklarını söyledi. Medicana Sağlık Grubu Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Lütfiye Demir, dünyada sık görülen kanser türlerinden biri olan sindirim sistemi kanserlerinin tedavisinde yeni gelişmeler olduğunu dile getirerek, “Bu güncel gelişmeleri paylaşmak için ülkemizin dört bir yanından bu alandaki farklı branşlardan önemli hekimler bu sempozyumda bir araya geldi. Sindirim sistemi kanserleri alanında çok önemli bir sempozyum gerçekleştirdik” dedi.
Safra kesesi kanserlerinde de erken tanı önemli
Medicana İzmir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Vedat Ünalp, tüm kanserlerde olduğu gibi safra kesesi ve safra yolları kanserinin tedavisinde de erken tanının çok önemli olduğunu belirterek, erken evre kanserlerin cerrahi tedavisinin çok daha başarılı olduğuna dikkati çekti.
Sindirim sistemi kanserlerinde yeni dönem testlerle hastalara immünoterapi ya da akıllı ilaç uygulandığını söyleyen Medicana İzmir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Dirican, “Akıllı ilaç ve immünoterapi uygulamaları, standart kemoterapi uygulamalarına göre daha iyi sonuçlar veriyor. Akıllı ilaçlar kişinin tümörüne özgü olup, kanserli hücreler dışındaki normal hücreleri etkilemediği için tedavide başarı şansı artıyor ve yan etkiler daha da azalıyor” dedi.
Sempozyumda söz alan Medicana International İzmir Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Çimen Akçay, pankreas kanserlerinde radyoterapinin yerinden bahsederek ameliyat edilemeyen lokal ileri pankreas kanseri tanılı olgular içinde seçilmiş olgulara SBRT (nokta atış) tekniği ile uygulanan radyoterapi ile operasyon şansının sağlanabildiğini vurguladı.
Tümör konseyleri çok önemli
Pankreas kanserinin erken aşamasında ameliyat öncesi veya sonrasında kemoterapinin standart tedavi olarak bilindiğini ifade eden Medicana İzmir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Gülcan Bulut, tedavi ile ilgili kararların farklı branşlardan hekimlerin bir araya geldiği multidisipliner tümör konseyleri tarafından verilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Medicana İzmir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sevil Işık, kolon ve rektum kanserlerinin dünyada en sık görülen kanserler arasında üçüncü sırada yer aldığına dikkati çekerek, “Bu nedenle tarama ve erken tanı çok önemli, cerrahi de tedavi seçeneklerinin başında geliyor” dedi.
“Endoskopi rutin tarama programı olmalı”
Kanserin günümüzün en önemli ekonomik, halk sağlığı ve sosyal problemi olduğunu belirten Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Murat Keser, “Dünyada her 6 ölümden biri kansere bağlı olarak gelişmektedir. Ülkemizde erken yaşta özofagus ve mide kanserleri görülme sıklığı maalesef giderek artıyor. Özellikle bu kanserlerin endemik olarak görüldüğü Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde endoskopi tarama programları rutin hale gelmeli” diye konuştu.