• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Bilim ve Teknoloji
  • Dünya Eğitim Yerel Asayiş Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
10:10
EİB’den 4 ayda 6 milyar 155 milyon dolarlık ihracat
09:48
TARGEV’de Erkan Zandar dönemi
09:40
Erman Uzun'dan muhtarlarla stratejik buluşma
00:31
Avcılar Soho’da özel buluşma
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Mobilya tarihine 'sergiyle' yolculuk
Genel
Yayınlanma: 17 Mayıs 2023 - 09:43

Mobilya tarihine 'sergiyle' yolculuk

Genel
17 Mayıs 2023 - 09:43
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Mobilya tarihine ‘sergiyle’ yolculuk

Türkiye’nin mobilya alanındaki değişim ve gelişimini inceleyerek yakın tarihe ışık tutmak amacıyla İzmir’deki akademisyenler tarafından başlatılan ‘DATUMM’ projesi, Kordon’da açılan sergiyle taçlandı. Tırtıl Sergi Ünitesi’nde vatandaşlarla buluşan sergide, son 100 yıl içinde ülkemizin mobilya alanında gösterdiği değişim, eski ve yeni trendlerin de gösterildiği 40 fotoğrafla anlatılıyor. Sergi, yaz mevsimi boyunca İzmirliler ile buluşmaya devam edecek. 

Dokümantasyon ve Arşivleme-Türkiye’de Modern Mobilya (DATUMM) adlı proje, ülkemizde mobilya tasarımının zengin tarihini, aktörleriyle birlikte tarihsel belleğe kazandırmak amacıyla hayata geçirildi. Projenin yürütücülüğünü İEÜ İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Hasırcı ve Yaşar Üniversitesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeynep Tuna Ultav üstlendi. Örnek proje; Ghent Üniversitesi’nde araştırmacı olarak görevini sürdüren doktora adayı Melis Örnekoğlu Selçuk ve İEÜ’den Dr. Öğretim Üyesi Deniz Avcı Hosanlı’nın katılımıyla ilerledi.

KİTAP SERİSİ HAZIRLANDI

1920 yılından bugüne kadar geçen süreçte, ülkemizde mobilya alanında yaşanan değişimin evlerini, bilimsel ve tarihsel açıdan inceleyen proje kapsamında paneller düzenlendi, uluslararası makaleler yayınlandı. Deniz Hasırcı, Zeynep Tuna Ultav ve Melis Örnekoğlu Selçuk, ‘Sözlü Tarih Yöntemiyle Türkiye’de Mobilya ve İçmimarlık Tarihini Okumak’ başlığıyla 3 ayrı kitap yayımladı. Bu eserler, İzmir Ekonomi Üniversitesi Yayınları aracılığıyla okuyucularla buluştu. Türkiye’de modern mobilya tarihini gün yüzüne çıkaran en kapsamlı çalışmalardan biri olan DATUMM projesi, son olarak da sergiyle İzmirlilere ulaştı.

DİJİTAL ARŞİV DE OLUŞUYOR

İEÜ İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Hasırcı, projeye ilişkin bilgi vererek, “DATUMM projesi, ülkemizin modern mobilya alanındaki geçmişini detaylarıyla yansıtan, çok kapsamlı bir çalışma. Bu çalışma için Türkiye’nin birçok şehrini gezdik, tarihi belgeleri inceledik. Bazı eserlere ait fotoğrafları arşivlerden aldık, bazılarını ise kendimiz çektik. Bunları kentle buluşturarak açık bir sergide bir araya getirdik. Tarihi geçmişe sahip mobilyalara ait fotoğrafları, birçok bilimsel çalışma ve kitapta da kullandık. Sergide, eski dönemde cam metalin kullanıldığı, sadeliğiyle ön plana çıkan mobilyalara ait görseller bulunuyor. Bunlara ek olarak endüstriyel alanda ya da evlerimizde kullanılan, Türk kültürünü yansıtan mobilya çeşitleri de var. Mobilya alanında kapsamlı bir dokümantasyonun ve dijital arşivin oluşması açısından projeyi çok önemsiyoruz” dedi.

SANAT ETKİNLİĞİNE DÖNÜŞTÜ

Projenin bir sanat etkinliğine dönüşerek İzmirliler ile buluşmasının kendilerini çok mutlu ettiğini söyleyen Prof. Dr. Hasırcı, “Kordon’da açtığımız sergide, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Akademisi de bize destek sağladı. Serginin tasarım yönetimini Ankara TED Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Aren Emre Kurtgözü yaptı. Sergileme grafik tasarımını Didem Erişkin yaparken, sergi koordinasyonu ise Özgür Yurttaş Erda tarafından gerçekleştirildi. Ali İnceoğlu da fotoğraflarıyla ve filmleriyle DATUMM projesinin şekillenmesine büyük destek sağladı. Yaz mevsimi boyunca açık olacak sergiye tüm İzmirlileri bekliyoruz” ifadelerini kullandı.



 
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Oral-B ve Migros'tan çocukların ağız sağlığına güçlü destek
Oral-B ve Migros'tan çocukların ağız sağlığına güçlü destek
İstinyePark İzmir’de Anneler Günü
İstinyePark İzmir’de Anneler Günü
Menderes Belediye Başkanı Çiçek iddialara cevap verdi
Menderes Belediye Başkanı Çiçek iddialara cevap verdi
Nets Vadi Homeros First Lady ile kapılarını açtı
Nets Vadi Homeros First Lady ile kapılarını açtı
Son Haberler
EİB’den 4 ayda 6 milyar 155 milyon dolarlık ihracat
EİB’den 4 ayda 6 milyar 155 milyon dolarlık ihracat
TARGEV’de Erkan Zandar dönemi
TARGEV’de Erkan Zandar dönemi
Erman Uzun'dan muhtarlarla stratejik buluşma
Erman Uzun'dan muhtarlarla stratejik buluşma
Avcılar Soho’da özel buluşma
Avcılar Soho’da özel buluşma
Hazır giyim sektöründe üretici ve tedarikçi İzmir’de buluşacak
Hazır giyim sektöründe üretici ve tedarikçi İzmir’de buluşacak
Bayraklılı atletizmciler yarı finalde
Bayraklılı atletizmciler yarı finalde

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Siyaset
Sağlık
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Dünya
Eğitim
Yerel
Asayiş
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim