• İzmir Haberleri
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Bilim ve Teknoloji
  • Dünya Eğitim Yerel Asayiş Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
13:34
Özgür üniversite hareketine başkanlardan tam destek
12:55
15 Temmuz şehitleri Menemen’de törenle anıldı
12:31
15 Temmuz şehitleri anıldı
12:17
İzmirlilerin gözdesi Mavi Bayraklı İzmir Marina
11:40
Karabağlar'da yaz tatili, bilim, sanat ve eğlenceyle geçiyor
11:19
"Yatay mimaride çevre dostu proje dönemi"
10:44
İzmir'e 'Vergi Eğitim Merkezi' kuruluyor
10:32
Yeni Girne Caddesi yayalar için daha güvenli oluyor
10:22
"Yangının yaralarını birlikte saracağız"
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel
  3. "Ramazan'da süt ürünleri tüketimi, halsizlik ve açlık hissini önlemeye yardımcı olur"
Genel
Yayınlanma: 13 Mart 2025 - 10:06

"Ramazan'da süt ürünleri tüketimi, halsizlik ve açlık hissini önlemeye yardımcı olur"

Oruç tutarken yaşanabilecek gaz, şişkinlik, reflü ve kabızlık gibi sindirim vb. şikayetlerin giderilebilmesi için Dr. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, süt ve süt ürünleri tüketilmesi noktasında uyarıyor: “Sahurda peynir içerikli kahvaltılar, yoğurt ve kefir tüketimi, iftarda da yoğurt veya süt ile yapılabilecek çorbalar ile ara öğün niyetine içilebilecek kefir, gün boyu tokluk sağlayıp kan şekerinin dengelenmesine yardımcı oluyor.”

Genel
13 Mart 2025 - 10:06
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
“Ramazan'da süt ürünleri tüketimi, halsizlik ve açlık hissini önlemeye yardımcı olur”

EGEMENLİK - Ramazan Ayı’nın gelmesiyle birlikte öğün sıklığından öğün içeriğine, yemek saatlerinden uyku düzenine hemen her şey değişiyor. Bu değişimle birlikte görülen metabolik yavaşlamanın oluşturabileceği düzensizlikler, beslenme düzeninde yapılacak doğru değişikliklerle önlenebiliyor. 

Gaz, şişkinlik, reflü ve kabızlık gibi sindirim şikayetlerinin yanı sıra açlık ve susuzluğa bağlı olarak hipoglisemi ve yüksek tansiyonun atlanmaması gereken önemli sağlık sorunları arasında olduğunu aktaran Dr. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, haftalar ilerledikçe uyku bozuklukları ile kötü ve dengesiz beslenme nedenli kilo alımının da kaçınılmaz olacağını belirtti. 

Ramazan’da ilk adımın sağlıklı bir sahurdan geçtiğini, iftarda da sindirim sistemini korumanın önemli olduğunu vurgulayan Dr. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, “Sahurda yavaş sindirilen, düşük glisemik indeksli besinler tercih etmeli ve sahur boyunca vücudu susuz bırakmayacak şekilde sıvı tüketimi arttırılmalı. Burada süt ve süt ürünleri, kas kaybını önlemeye yardımcı olur ve tokluk hissini uzatır. İftarda ise uzun süren açlık sonrası, mideyi yormadan ve kan şekerini ani yükseltmeden beslenmek çok önemli. Öncelikle iftarı hafif bir şekilde açmak, ardından ana öğüne geçmek sindirim sistemini korur. Başlangıç su ile olmalı, ardından bir çorba ve sonrasında bir ana yemek alınabilir.”  diye konuştu.

Süt ve Süt Ürünleri Çok Önemli

Süt ve süt ürünlerinin her besin grubunu, bir arada barındıran en önemli grup olduğunun altını çizen Dr. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, bu konuda şunları aktardı: “Protein ihtiyacımızı sağlayan yağ asitleri ile tokluk veren ve içeriğindeki karbonhidratlar, enerjiyi karşılayan besinlerden oluşur. Sahurda peynir ile yapabileceğimiz kahvaltılar veya yoğurt ile hazırlayabileceğimiz sağlıklı yiyecekler, bizi gün içinde tok hissettirir. Yine kefir, özellikle sahurda veya iftar sonrası ara öğünde tercih edilebilir. İftarda yoğurt veya süt ile yapacağımız çorbalar, sindirim açısından iyi bir başlangıç öğünü yerine geçer. Yine yoğurt veya cacık ana yemek yanında en doğru tamamlayıcı besinler olabilir. İftar sonrası ara öğün olarak yine kefir veya yoğurt yanında bir meyve ile tatlı isteklerine çözüm olmanın yanı sıra bağırsak sağlığına destek olacaktır. Aynı zamanda süt ve süt ürünleri, sahurda tüketildiğinde mide boşalmasını geciktirerek uzun süreli tokluk sağlar ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Bu nedenle, ramazan boyunca her gün bir porsiyon süt veya süt ürünü tüketmek hem kemik sağlığını korumak hem de dengeli bir beslenme düzeni sağlamak açısından çok önemlidir.”

  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
"Yatay mimaride çevre dostu proje dönemi"
"Esnafımız 15 Temmuz gecesinde milletimizin yanındaydı"
İAOSB’den yangın seferberliği
İAOSB’den yangın seferberliği
Askıda eğitim modeliyle çocuklar teknolojiyle tanışıyor
Askıda eğitim modeliyle çocuklar teknolojiyle tanışıyor
Son Haberler
Özgür üniversite hareketine başkanlardan tam destek
Özgür üniversite hareketine başkanlardan tam destek
15 Temmuz şehitleri Menemen’de törenle anıldı
15 Temmuz şehitleri Menemen’de törenle anıldı
15 Temmuz şehitleri anıldı
15 Temmuz şehitleri anıldı
İzmirlilerin gözdesi Mavi Bayraklı İzmir Marina
İzmirlilerin gözdesi Mavi Bayraklı İzmir Marina
Karabağlar'da yaz tatili, bilim, sanat ve eğlenceyle geçiyor
Karabağlar'da yaz tatili, bilim, sanat ve eğlenceyle geçiyor
İZSİAD'ın gündemi yapay zeka
İZSİAD'ın gündemi yapay zeka

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Siyaset
Sağlık
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Dünya
Eğitim
Yerel
Asayiş
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • İzmir Haberleri
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim