Ramazanda doğru beslenme ipuçları

İzmir Özel Sağlık Hastanesi Diyetetik Uzmanı Sinem Adilak, koronavirüs salgınında oruç tutma ve doğru beslenme hakkında ipuçları verdi.

Ramazanda doğru beslenme ipuçları
11 Nisan 2021 - 18:58

Ramazanda yaklaşık 15-16 saat açlıkla karşı karşıya kalındığını belirten Adilak, gün içerisinde rutin olarak yapılan işlerin aksamaması, bağışıklığın düşmemesi ve hayat kalitesinin bozulmaması için tüketilen gıdaların dengesi ve tokluk sağlamasının önemli olduğunu vurguladı. 

Diyetisyen Sinem Adilak, “Aslında hayatın her döneminde altını çizerek belirttiğimiz ‘düzenli ve dengeli beslenme’ mottosu bu dönemde de geçerlidir. Sahurdaki beslenme düzenine önem verilmeden, sadece su içerek niyetlenmenin son derece hatalı bir davranış olduğunu vurgulamak isterim. Gün içerisinde almamız gereken besin öğelerini sadece iftar ve iftar sonrasına bırakmak mideyi yorar,. Hazımsızlığa ve bağırsaklarda gaz birikimine, gün içerisindeki algı ve konsantrasyon düşüklüğüne neden olur. Bu nedenle sahurun yapılması son derece önemlidir” dedi.

NELER YENİLMELİ

Sahurda önerilen besin grupları hakkında bilgi veren Sinem Adilak: "Uzun süren açlık döneminde tok tutucu özelliği yüksek olan protein kaynaklarımızdan yumurta, süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt, kefir, ayran ve cacık gibi), tuz oranı düşük besinler, bağırsak hareketliliğini artıracak nitelikte lifli besinler (ıspanak, enginar, brokoli, nohut, mercimek, elma ve armut gibi) ve gün içerisindeki kan şekerinin dengesi için. tam tahıllı ekmek veya makarna tüketilmelidir. Taze sebze ve meyve tüketimi de artırılmalıdır. Ramazan denince akla ilk gelen ve sadece bu ay sofralarımızda yer alan ‘ramazan pidesinin’ kontrollü tüketimi de son derece önemlidir. 1 avuç içi pidenin 1 dilim ekmeğe eş değer olduğunu unutmamalı, yenilen pide miktarının menümüzde bulunan diğer gıdalara göre ayarlanması gerektiğini bilmeliyiz” diye konuştu. 

İFTARDAN SONRA BOL SU TÜKETMEK GEREK 

Diyetisyen Sinem Adilak, vücudun susuz kalması durumunun oluşmaması için sahurda ve iftardan sonra bol bol su içmenin çok önemli olduğunu vurguladı. 

Adilak şöyle devam etti: “İftar beslenmemizde mideyi çok yormayacak zeytinyağlı sebze ve kuru baklagil tüketimi, az şekerli komposto, hafif çorbalar, tavuk ve köfte gibi protein kaynaklarını önermekteyiz. Koronavirüs salgınıyla mücadele ederken bir yandan da oruç tutabilmek için bağışıklığı güçlü tutmak önceliğimizdir. Düzenli ve hafif şiddetli egzersiz yapmak bu süreçte hem yediklerimizin sindirimini kolaylaştıracak hem de bu zorlu süreçte bağışıklığımızı negatif yönden etkileyen stres faktörümüzü azaltacaktır. Bu nedenle vatandaşlarımıza eğer ki temiz havada egzersiz yapma imkanları yok ise mobil uygulamalarla bu süreci daha hareketli atlatmalarını önermekteyiz.”



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum