Toplantının açılışında konuşan TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, göreve geldikleri günden bu yana yürüttükleri faaliyetler hakkında bilgiler paylaştı. TÜGİAD şubelerinin kendi aralarındaki iletişimi ve genel merkez ile bağlantılarını güçlendirmeyi de hedeflediklerini anlatan Yıldırım, bu tarz etkinliklere diğer bölgelerde de devam edeceklerini vurguladı. Yürütülen ekonomik program hakkında da konuşan Yıldırım, sıkılaşmanın etkisini toplumun tüm kesimlerinin yaşamaya devam edeceğini söyleyerek, TÜGİAD olarak ekonomi politikasının aşamalarını dikkatle takip ettiklerini ve duruma göre aksiyon aldıklarını ifade etti. Ekonomi politikasının istikrarlı bir şekilde sürdürülmesini desteklediklerinin altını çizen Yıldırım, ”Uluslararası temaslarımızda Türkiye ekonomisine bakışın olumluya döndüğünü görüyoruz. Türkiye’ye sıcak para girişi başladı ancak bunun doğrudan yatırıma dönmesi için bu politikanın sıkı sıkıya sürdürülmesi gerekiyor” dedi.
Korkmaz: “Kamu maliyesinden daha güçlü tasarruf bekliyoruz”TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Korkmaz ise düzenlenen bu etkinlik ile TÜGİAD üyelerinin global ve ulusal gelişmeleri değerlendirmesi, alanında uzman konukların sunumları ile bilgilenmelerini sağlarken, aynı zamanda TÜGİAD Şubeleri arası ilişkilerin gelişimini de hedeflediklerini söyledi.Türkiye zorlu bir süreçten geçtiğini ve yüksek enflasyon iş dünyasının nakite ulaşımının önündeki en büyük engeli oluşturduğunu vurgulayan TÜGİAD Ege Şubesi Başkanı Korkmaz, “Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yürütülen Ortodoks ekonomi politikasının gereği sıkılaşma yüksek faiz ile sağlanırken, kamu maliyesi tarafında da tasarruf yönünde daha güçlü adımların atılmasını bekliyoruz. Orta Vadeli Plan’ın hedeflerine ulaşmak için her kesimin taşın altına elini koyması gerekiyor. Özel sektör, işverenler, çalışanlar, emekliler, esnaflar tüm bu sıkılaşma ve yüksek enflasyon ile mücadelenin acı ilacını içerken kamu maliyesinin de çok daha ciddi tasarruf önlemlerini alması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Korkmaz: “Tüm zorluklara rağmen genç iş insanları üretiyor”Yakın zamanda yeni vergiler ve vergi artışlarının gelme ihtimalinin güçlü olduğuna dikkat çeken Korkmaz, “Yılın ikinci yarısının zorlu sürecin bir devamı olacağını öngörmek zor değil. İş dünyasının bu süreçte dikkatli adım atması, firmalarımızın özellikle nakit akışı noktasında dikkatli olması gerekiyor. Kontrolsüz büyümenin ciddi sonuçları olacağı bir dönemin içindeyiz ve her firmanın son derece hesaplı hareket etmesi şart. Bu sebeple üyelerimizi ekonomistler, iktisatçılar ve gazetecilerle bir araya getirerek kafalarındaki sorulara yanıt bulmalarını sağlama misyonu ile hareket ediyoruz. Tüm bunlara rağmen genç iş insanları zorluklara rağmen üretmeye, istihdam yaratmaya, ekonomiye katkı sağlamaya devam edecek” diye konuştu.Doğaner: “Şirketler özkaynak ve oto finansmanla büyümeli” Açılış konuşmaları sonrasında Gazeteci Metehan Demir’in moderatörlüğünde OSTİM Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Berra Doğaner “Yüksek Enflasyon ve Yüksek Faiz Ortamında Yatırım Stratejileri” başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi. Yüksek enflasyon sürecinin devam ettiğini söyleyen Doğaner, “Yılın ikinci yarısından sonra da acı ilacı içmeye devam edeceğiz. Ancak Ortodoks ekonomi politikaları devam ettirildiği ve kamu maliyesi tarafında da ciddi sıkılaşmaya yönelik adımlar geldiği takdirde umutlu olmayı sürdüreceklerini söyledi. Bu süreçte iş insanlarının dikkatli adım atmasının şart olduğunu söyleyen Doğaner, “Mevcut müşterilerle derinleşmek gerekiyor. Yeni müşteriler ve iş ilişkilerinde dikkatli olmakta fayda var. Stoklu değil sipariş usulü çalışmak gerekli. En temel sorunumuz yüksek finansman maliyetleri. Bilanço ve likidite yönetimi de çok önemli. Şirketler temkinli adım atmalı, bütçelerini iç talebin çok ciddi daralmasını dikkate alarak yapmalı, öz kaynak ve oto finansmanla büyümeli ve şirket satın alma fırsatları doğabileceğini göz önünde bulundurmalı” dedi.