Yağ seçiminde doymuş yağ oranına dikkat

Yağlar hem mutfağımız hem de sağlığımız için vazgeçilmez. Ancak her şeyde olduğu gibi yağ tüketiminde de çeşitlilik ve miktar kontrolü önemli. Öte yandan trans yağlardan uzak durmak ve doymuş yağ tüketimimizi sınırlamak da gerekiyor. Fakat doymuş, doymamış yağların ne olduğu yeterince bilinmiyor. Çok tekrarlanan ama yanlış bir algı ‘Katı yağ doymuş, sıvı yağ doymamış yağdır’ algısı. Halbuki doğada bulunan tüm yağlar hem doymuş hem de doymamış yağ asitleri içeriyor.

Yağ seçiminde doymuş yağ oranına dikkat
08 Aralık 2020 - 12:38 - Güncelleme: 08 Aralık 2020 - 12:41
Yağlar, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu temel gıdalarımızdan biri. Her gıdada olduğu gibi yeterli ve dengeli tüketilmesi önerilen yağlar, mutfak kültürümüzde de çeşitliliği ile ayrı bir yere sahip. Yüksek doymuş yağın kolesterolü artırıcı etkiye sahip olması, tüketim miktarımızı ayarlayabilmemiz için hangi yağda ne kadar doymuş ve doymamış yağ asidi olduğunu bilmemizi gerektiriyor. Peki, hangi yağ ne kadar doymuş yağ içeriyor?



Tüm bitkisel yağların doymuş yağ oranı daha düşük


Gıda Mühendisi Ebru Akdağ “Doğada bulunan katı ve sıvı yağların tümü hem doymuş hem de doymamış yağ asitleri içerir. 100 gram zeytinyağının doymuş yağ asidi içeriği 14-17 gram civarındayken, ayçiçek yağınınki 11, mısır yağınınki 13, soya yağınınki 16 gram dolayındadır. Margarinler de bu bitkisel sıvı yağların karıştırılmasıyla elde edildiği için katı görünümlerine rağmen düşük oranda doymuş yağa sahiptir. Örneğin kase sürülebilir margarinlerin 100 gramında genellikle 15 – 17 gram civarında doymuş yağ bulunurken, paket margarinlerin doymuş yağ oranı bundan biraz daha yüksektir. Tereyağı ve hindistancevizi yağının 100 gramında ise 60 – 70 gram civarında doymuş yağ bulunur” dedi.
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum