Yaycı Paşa'dan gençlere denizlere sahip çıkın mesajı

Yaycı Paşa'dan gençlere denizlere sahip çıkın mesajı
17 Nisan 2024 - 09:54

Türk Dünyası Gençlik Çalıştayı, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü ile Zekeriya Doğan Kültürevi işbirliği ile gerçekleştirildi. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Enstitüsü’nde yapılan Çalıştay’da Mavi Vatan Kavramını Türkiye gündemine taşıyan Müstafi Tümamiral, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihat Yaycı, konferans verdi. Çalıştayın açılış konuşmalarını Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit ile Çalıştay Başkanı Sencer Alp Doğan yaptı. 

“Türkler denizci millet” 

Gençlerin dikkatle izlediği konferansta Türklerin denizci bir millet olduğunu belirten Yaycı, denizlerinde güçlü donanması olmayan ülkelerin ayakta kalamayacağına dikkat çekerek, “Türkiye çevresindeki 1980’li yıllarda başlayan İran-Irak savaşından beri savaşların yer aldığı ateş çemberine bugüne kadar güçlü ordusu sayesinde girmedi. Bundan sonra da Türk Silahlı Kuvvetlerinin kendi gemisini ve silahını yaparak gücünü devam ettirmesi gerekiyor” dedi 

“Türkiye ve Filistin kazanacak” 

Türkiye’nin 2019 yılında Mavi Vatan kapsamında Libya ile imzaladığı Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması’nı Filistin ile imzalaması için yeni bir fırsat yakaladığını belirten Yaycı, bu anlaşma ile hem Türkiye’nin hem de Filistin’in büyük yarar sağlayacağını söyledi. Yaycı, “Bu anlaşma ile Filistin hem denizlerdeki hakkını hem de Gazze Şeridinin kendine ait olduğu hukuken tescillenmiş olacak. Filistin bu anlaşma sayesinde kara ülkesinin 2 katı deniz ülkesine sahip olacak.  Gazze ise 20 kattan daha fazla deniz ülkesine sahip olacak. Buralarında Filistin’e ait olduğu tescil edilecek. Türkiye’de Kıbrıs kadar bir deniz alanına ilaveten sahip olacak. Bu anlaşmanın yapılmaması için hiçbir engel yok. Bu konudaki düşüncemi Hükümete de ilettim” dedi. 

“Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de bir hakkı yok” 

Yunanistan’ın Doğu Akdeniz ile ilgili öne sürdüğü tezin çok iyi anlaşılması gerektiğinin altını çizen Yaycı, Yunanistan’ın takım ada devleti olduğunu ileri sürdüğünü kaydetti. Takımada devleti teziyle sınırlarının en dıştaki adalardan başladığını öne süren Yunanistan’ın bu tezinin hiçbir geçerliliği olmadığının dünyaya anlatılması gerektiğini ifade eden Yaycı, “Hukuken hiçbir geçerliliği olmayan bu tezi anlayıp dünyaya anlatmamız lazım. Yunanistan Yarımada devletidir. Takımada devleti olmadığı için ana karası Doğu Akdeniz’de paylaşım yapabilecek kadar diğer devletlere yakın değildir. Bu nedenle Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de herhangi bir hakkı yoktur” diye konuştu.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum