HABER: LEVENT HAMURCUOĞLUEGEMENLİK - Yeni yılla birlikte birçok ürüne zam geliyor. 2025 yılında Türkiye genelinde zamlı ekmekler raflarda olacak. Asgari ücrete gelen zammın kendilerini de etkileyeceğini ifade eden Ege Bölgesi Sanayi Odası Ekmek Sanayi Meslek Grubu Meclis Üyesi Soner Çelik, şu an detaylar pek değil ama ekmeğe zam geleceği net. Şu an onun çalışmalarını yapıyoruz. Yani gramı ne kadar olacak, fiyatı ne kadar olacak hepsi belirlenme aşamasında olduklarını” söyledi.Ayrıca ekmeğe zam gelmesinin normal olduğunu vurgulayan Çelik, “2025 yılında bildiğiniz gibi asgari ücrette bir artış olacak. Bizimde fırınlarımızda ortalama en az 10-15 kişi çalışıyor. Diyelim ki asgari ücrete yüzde 30 - 40 zam geldiğini düşünürsek, 10-15 çalışana da yasal olarak yüzde 30 - 40 gibi zam yapılacağını hesap edersek, ekmek fiyatının ortaya çıkacağını” belirtti. Yeni yılla birlikte sadece asgari ücrete zam gelmeyeceğini belirten Çelik, “elektriğe, doğalgaza da zam geliyor. O yüzden ekmeğe de zam gelmesi gayet doğal karşılanmalı” dedi.“UN FİYATLARI YERİNDE DURMUYOR”Maliyet girdilerinin serbest piyasada belirlendiğini belirten Çelik, “bundan bir süre önce 50 kilogramlık un çuvalını 650 - 700 lira bir fiyatla alıyorduk. Ancak bugün un fiyatları 850 - 900 lira bandına dayandı. Fırıncı bu fiyatlarla bırakın kârı şu anda hanesine zarar yazmaya başladı. Bu fiyatların altından hiçbir fırıncı esnafı kalkamaz. Artan maliyetler karşısında fırıncı esnafı evine ekmek götüremeyecek duruma geldi. Zor durumda kalan fırıncılar ekmek fiyatının gerçekçi bir seviyeye getirilmesini bekliyor” dedi.“İZMİR’DE EKMEĞE YÜZDE 25 ZAM GELEBİLİR”Ege Bölgesi Sanayi Odası Ekmek Sanayi Meslek Grubu Meclis Üyesi Soner Çelik, Bu kadar kısa sürede un fiyatlarının yukarı çıkmaması gerekiyordu. Buna mutlaka bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Biz de halkımızla vatandaşımızla karşı karşıya tabii ki gelmek istemeyiz. Ekmeğe her fiyat güncellemesinde kapasitelerimiz düşüyor, düştüğü zaman da maliyetler artıyor. Bizim de ekmek fiyatı güncellemesi çok tercih ettiğimiz bir durum değil ama şartlar bizi buralara maalesef getiriyor. Önümüzdeki günlerde bir fiyat güncellemesi talebimiz olacak, dileğimiz bu talebin kabul edilerek fırıncı esnafımızın zararını asgari bir seviyeye indirmek olacağını” söyledi.İzmir’de yeni yılda ekmek fiyatına yüzde 25 zam gelebileceğini ifade eden Çelik, “ekmek fiyatlarını serbest piyasada belirleme imkanımız yok. Ancak ekmeğin hammaddesi olan un, tuz, maya ve diğer girdiler serbest piyasa ortamında belirleniyor. Türk insanının temel besin kaynağı ekmek olduğu için ne zaman ekmeğe zam geleceği gündeme gelse herkes ayağa kalkıyor. Enflasyon altında her Türk insanı gibi ekmek üreticileri de eziliyor. Esnaf kirasını ödemeye çalışıyor, ailesine bakıyor, yaşam savaşı veriyor ve bunun yanı sıra kısıtlı imkanlarla işletmesini ayakta tutmaya çalışıyor” dedi.Ekmek fiyat ayarlamasının piyasa şartlarına göre belirlendiğini belirten Çelik, “İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ticaret il Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Fırıncılar Odası olmak üzere; bir komisyon tarafından fiyat ayarlamasını Fırıncılar Federasyonu ile Ticaret Bakanlığı’na sunulduğunu ve ilgili bakanlığın onayı ile ekmek fiyat tarifesinin yürürlüğe girdiğini” vurguladı."MERDİVEN ALTI EKMEK ÜRETİMİ SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR"Hijyen koşullarından yoksun olarak üretilen ekmeklerin halk sağlığına ciddi etkileri olduğuna dikkat çeken Çelik, merdiven altı olarak nitelendirilen ekmeklerin hijyenik olmayan koşullarda, pazarlarda satıldığını belirterek, daha sonra şu görüşlere yer verdi“Hijyen standartlarına uymayan bu ekmeklerin birçok sağlık riskini de beraberinde getiriyor. Üretilen bu ekmekler hijyenik olmayan koşullarda, adeta toz, kir ve sinek gibi etkenlere maruz kalarak satışa sunuluyor. Hem halk sağlığını tehdit eden hem de haksız rekabete yol açan üretimin belediyeler tarafından denetlenmesi gerekiyor. İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Fırıncılar Odası’na kayıtlı ekmek üreticileri en sağlıklı ve hijyenik şartlarda ekmek üretiyor. Ancak merdiven altı üretimin yarattığı haksız rekabet nedeniyle fırıncılarımız satışlarında hissedilir derecede büyük bir düşüş yaşıyor” dedi."MERDİVEN ALTI EKMEĞİ SATIN ALMAYIN"Halk sağlığını tehdit eden ve fırıncılara haksız rekabet yaratan bu duruma karşı hep birlikte çözüm üretmek gerektiğini belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası Ekmek Sanayi Meslek Grubu Meclis Üyesi Soner Çelik, “fırıncılar tarafından hijyenik koşullarda üretilen ekmek ile merdiven altı üretim arasındaki kalite farkının halk tarafından daha iyi anlaşılabilmesi için bilgilendirme çalışmalarının yapılması gerektiği ve pazarlarda ekmek satışının bir an önce yasaklanması gerektiğini” ifade etti.
Gündem
Yayınlanma: 15 Aralık 2024 - 18:05
Güncelleme: 15 Aralık 2024 - 19:05
Yeni yılda ekmeğe zam sinyali
Gündem
15 Aralık 2024 - 18:05
Güncelleme: 15 Aralık 2024 - 19:05