• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Gündem
  • Ekonomi
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Magazin
  • Spor
  • Kültür-Sanat
  • Bilim ve Teknoloji
  • Dünya Eğitim Yerel Asayiş Genel Çevre
  • Ara
SON DAKİKA:
12:06
Farkındalık kadınların gücünü ortaya çıkarıyor
11:21
İzmir’in kadınlarıyla tam yol ileri
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. İzmir'in üç taşınmazına ilişkin açıklama
Gündem
Yayınlanma: 26 Şubat 2026 - 16:06

İzmir'in üç taşınmazına ilişkin açıklama

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetindeki üç taşınmaza Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından el konulmasına yönelik girişimler üzerine açıklama yaptı. Yürütmeyi durdurma kararının kaldırılması sonrası üst mahkemeye başvurduklarını, binaları boşaltmayı kabul etmeyeceklerini belirten Başkan Tugay, mahkeme sonuçlanana kadar binaları tahliye etmemeyi, bu süre içinde de ecrimisil ödemeyi teklif etti.

Gündem
26 Şubat 2026 - 16:06
Yorumlar
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İzmir'in üç taşınmazına ilişkin açıklama

EGEMENLİK - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan Meslek Fabrikası, gasilhane ve Egemenlik Evi binalarına Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından el konulmasına yönelik girişimlere ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’dan açıklama geldi. Süreçle ilgili değerlendirmede bulunan Başkan Tugay, yürütmeyi durdurma kararının kaldırılmasına yaptıkları itirazın da reddedildiğini ancak bir üst mahkemeye başvurduklarını söyledi. Kamu hizmetinin verildiği binaları boşaltma gibi bir durumu kabul etmelerinin mümkün olmadığını kaydeden Başkan Tugay, mahkeme sonuçlanana kadar binaları tahliye etmemeyi, bu süre içinde de ecrimisil ödemeyi teklif etti.

“Hiçbiri Vakıflar tarafınca yapılmış, yaptırılmış binalar değil” 

Binalarla ilgili son durumu paylaşan Başkan Tugay, mahkemenin henüz devam ettiğini ancak daha önce başvuruları üzerine konulmuş olan yürütmeyi durdurma kararının kaldırıldığını hatırlattı. Binaların hepsinin tarihi yapı olduğunu belirten Başkan Tugay, “Meslek Fabrikası, 1900’lü yıllarda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, o dönem başbakan olan İsmet İnönü’nün imzalarıyla kamulaştırılarak belediyeye verilmiş bir bina. Egemenlik Evi zaten belediye binası olarak yapılmış bir bina ve bu bina İzmir halkının o dönemde kendi aralarında topladığı parayla yaptırılmış, doğrudan İzmir’in ilk belediye binasıdır. Gasilhane de yine bu anlamda belediye hizmetine verilmiş bir bina. Bu üç binanın da böyle özellikleri var. Bunların hiçbiri Vakıflar tarafınca yapılmış, yaptırılmış binalar değil” bilgisini verdi.

“Kaldırılmış olası gereken eski şerhleri tekrar gerekçe gösteriyorlar”

Geçen yıl ekim ayında Vakıflar Genel Müdürlüğünün Vakıflar Yasası’nı gerekçe göstererek belediyeye haber vermeden üç binayı tapu dairesi üzerinden kendi üzerlerine tescil ettirdiğini kaydeden Başkan Tugay, “Mülkiyet belediyenin iken Vakıflar Genel Müdürlüğüne alıyorlar ve bunu bir kanun maddesine dayandırıyorlar. Bu kanun maddesinde aslında kültür varlıklarını Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün koruması amacıyla düzenleme var ama bunlar zaten koruma altındalar, kamu hizmetinde kullanıyorlar. Doğrudan belediyenin hizmet binaları. Tapudaki bir şerhi gerekçe gösteriyorlar. Orada Vakıfların şerhi var ve ‘Burayı Vakıflar olarak biz alıyoruz’ diyorlar. Yalnız orada çok enteresan durumlar var. 2007 yılında belediye taviz ücreti diye bir ücret ödeyerek Vakıfların şerhlerini kaldırmış. Gerçekten anlayamadığımız bir şey. Nasıl olduysa o şerhler tekrar tapuya konmuş ve inanılmaz bir hikâye var arka planda. Zaten Vakıfların yaptırmadığı binalar, zaten parası ödenmiş binalar, üzerine 2007 yılında yine parası ödenmiş binalar… Bunlar tamamen belediyenin kullanımı için şerhlerin kalktığı yerler. Nasıl oluyorsa kaldırılmış olması gereken eski şerhleri tekrar gerekçe göstererek bu kanun maddesinden yararlanarak bildiğiniz el koydular. Biz tabi ki buna itiraz ettik. Şu anda mahkeme süreci devam ediyor. Yürütmeyi durdurmayı kaldırdılar. Yürütmeyi durdurmayı kaldırma kararına yaptığımız itirazlar da reddedildi. Ancak biz üst mahkemeye başvurduk. Onların yürütmeyi durdurma kararı almalarını umuyoruz, bekliyoruz” diye konuştu.

“Bunu kabul etmemiz mümkün değil”

“Bu aşamada çok can sıkıcı, üzücü ve bizim için korkunç bir durum yaşayabiliriz” diyen Başkan Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hali hazırda her üç binada da yoğun şekilde kamu hizmeti yürütülüyor. Bunlar boş binalar değil. Hele ki Meslek Fabrikası 350 bin kişiye meslek eğitimi vermiş, pek çoğunu iş sahibi yapmış bir kurum. Oldukça yoğun kurs programlarının olduğu bir bina. Bize gelip polis zoruyla ‘burayı boşaltın’ diyebilirler. Şu anda böyle bir durumla karşı karşıyayız. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu kadar art niyetli tavırla el konulmuş binaları bir de cebren boşaltmaya kalkarlarsa bu bizim için büyük bir sorundur. Bunu hem belediye başkanı olarak belediye adına hem de İzmirli olarak İzmir halkı adına kabul etmiyorum. Böyle bir şey olamaz. Mümkün değil.”

“Hukuki haklarımızı sonuna kadar aramaya devam edeceğiz”

Ortada ciddi bir usulsüzlük ve yanlışlık olduğunu vurgulayan Başkan Tugay, “Ortada hukuksuz bir durum var. Şuna da inanıyorum; mahkemelerimiz doğru kararı verecektir. Geçmiş belgelere baktığınız zaman ki ikisini Meslek Fabrikası binasının üzerine astık; altında Atatürk imzası olan belge var orada. Kamulaştırılmış, parası verilmiş, Vakıflara da taviz ücreti ödenmiş. Bu şekilde belediyeye verilmiş bu binayı neye dayanarak alıyorsunuz? Bu nasıl bir anlayıştır? Bunu kabul edemeyiz. Dolayısıyla burada hukuki haklarımızı sonuna kadar aramaya devam edeceğiz. Arkadaşlarımız bütün itiraz noktalarından itirazlarda bulunuyor. Umuyorum Vakıflar Genel Müdürlüğü yaptığı bu büyük yanlışın bir an önce farkına varır ve durur; hele hele bizi tahliye etmeye kalkmazlar” diye konuştu.

“Binaları boşaltmayı kesinlikle kabul etmiyoruz”

Açıklamasında bir teklifte de bulunan Başkan Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mahkeme sonuçlanana kadar tahliye etmeden bekleyelim, bu süre içinde istenirse ecrimisil de ödeyelim. Yeter ki oradaki hizmet devam etsin. Mahkeme kararını versin. Zaten bizim lehimize karar verirse sorun çözülecek. Diğer türlü olursa da biz o dönem içinde ecrimisil ödemiş oluruz. Bu binaları kesinlikle boşaltmayı kabul etmiyoruz. Böyle bir şeyin kabul edilmesi mümkün değil. Böyle bir girişimde bulunulmamasını umuyorum. İzmir halkını ve kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum.”

2026/02/3390186431772111494.jpg
2026/02/12390555221772111523.jpg
2026/02/2560975201772111522.jpg
2026/02/1243077481772111523.jpg
  • YORUMLAR
  • FACEBOOK
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
İzmir’in kadınlarıyla tam yol ileri
İzmir’in kadınlarıyla tam yol ileri
Kadıköy Meydanı ödüllü projesiyle start aldı
Kadıköy Meydanı ödüllü projesiyle start aldı
İzmir'de 8 Mart: Aramızda eşitlik var
İzmir'de 8 Mart: Aramızda eşitlik var
Körfez’den 1 milyon ton çamur çıkarıldı
Körfez’den 1 milyon ton çamur çıkarıldı
Son Haberler
Farkındalık kadınların gücünü ortaya çıkarıyor
Farkındalık kadınların gücünü ortaya çıkarıyor
İzmir’in kadınlarıyla tam yol ileri
İzmir’in kadınlarıyla tam yol ileri
İZSİAD Başkanı Yüksel: “Made İn Europe Türkiye için büyük bir fırsattır”
İZSİAD Başkanı Yüksel: “Made İn Europe Türkiye için büyük...
'Eşitlik, Emek ve Mücadele’nin sesi Karabağlar'da yükseldi
'Eşitlik, Emek ve Mücadele’nin sesi Karabağlar'da yükseldi
Balçova’da Ramazan şenliği coşkusu
Balçova’da Ramazan şenliği coşkusu
Karabağlar'da Hocalı katliamı unutulmadı
Karabağlar'da Hocalı katliamı unutulmadı

Ana Sayfa
Gündem
Ekonomi
Siyaset
Sağlık
Magazin
Spor
Kültür-Sanat
Bilim ve Teknoloji
Dünya
Eğitim
Yerel
Asayiş
Genel
Çevre
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Bilim ve Teknoloji
  • Çevre
  • Dünya
  • Eğitim
  • Ekonomi
  • Genel
  • Gündem
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Yazılım: Tumeva Bilişim