EGEMENLİK - 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle İzmir iş dünyasının kadın dernek başkanları birer açıklama yaptı. Başkanlar kadına yönelik şiddete, iş yaşamında kadına uygulanan ayrımcılık ve cam tavan uygulamalarına, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini besleyen unsurlara dikkat çektiler. Bu mücadelenin kadın erkek birlikte yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Başkanlar, toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını özellikle erkek çocuklara çok küçük yaşlarda aşılanmasının önemine vurgu yaptılar.
.jpeg/0-4(1060)__480x309.jpeg)
Kadınların toplumda layık oldukları saygıyı görmeleri, eşit haklara sahip olmaları ve potansiyellerini tam anlamıyla sergileyebilmeleri için çalışmaya devam ederken, iş yaşamında özgüvenli, ekonomik özgürlüğünü kazanmış, karar alma mekanizmalarında yer alan, cam tavanları kırmış kadınlar yaratma mücadelemizi de her platformda yükselteceğiz. BASİFED olarak üyemiz olan kadın derneklerini desteklemeye, projelerine omuz vermeye devam ederken, atılacak her adımda kadınların yanında olmayı sürdüreceğiz. Her şeye rağmen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun….
.jpeg/0-9(127)__257x320.jpeg)
.jpeg/0-5(983)__255x320.jpeg)
Tüm bu maddelere baktığımızda Türkiye Cumhuriyeti’nin Medeni Kanunu’nda kadının hakları güvence altına alınmış, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmış gibi görünmektedir. Ancak ülkemizin temel sorunu yazılı olan kuralların yaşamda karşılığının tam olarak bulunmamasıdır. Tüm hakların kullanımının ötesinde hala yakıcı bir şekilde kadına yönelik şiddet ülkemizin bir gündemi olmaya devam ediyor. Kadının ekonomik özgürlüğü sağlanmadıkça bu erkek şiddeti ile mücadelede yol alamayacağımızı düşünüyorum. Bu sebeple kız çocuklarının eğitimi, meslek sahibi olmaları ve kendi ekonomik özgürlüklerini kazanmaları, toplumsal cinsiyet eşitliğinin tesisinde başat rol oynamaktadır. Bu vesile ile tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, şiddetsiz, ayrımsız, tam demokratik bir Türkiye hayalimi paylaşıyorum.
.jpeg/0-6(708)__269x320.jpeg)
Kadınların işgücüne katılımı ve liderlik pozisyonlarında temsil edilmeleri, ekonomik büyümeye doğrudan katkı sağlarken, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik açısından da büyük önem taşımaktadır. Araştırmalar, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının küresel ekonomiye 12 trilyon dolarlık ek katkı sunabileceğini gösteriyor. Buna rağmen, Türkiye’de kadınların istihdam oranı erkeklerin yarısından az ve üst düzey yönetici pozisyonlarında kadınların temsili hala yetersiz.
Davos 2025 raporuna göre, dünya genelinde kadınların işgücüne katılımı artırıldığında, küresel ekonomi yüzde 5’e varan büyüme gösterebilir. Ancak, Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Raporu 2025 verilerine göre, toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmak mevcut hızla ilerlersek 134 yıl sürecektir. Bunu kabul etmek ve yapay zeka, dijital dönüşüm ve otomasyonun hızla geliştiği bu çağda, kadınların karar alma süreçlerin de yeterince temsil edilmemesi büyük bir kayıptır.
Özellikle STEM (bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik) alanlarında kadınların temsil oranı yalnızca yüzde 29.2 seviyesinde olup, bu oran dijital ekonominin geleceğini şekillendiren bir alan için oldukça düşük kalmaktadır. İş dünyasında daha çeşitli liderlik ekipleri olan şirketler yüzde 30 daha kârlı ve daha yenilikçi olmaktadır. Kadınların işgücüne eşit katılımı sağlandığında, ekonomik büyüme, sosyal refah ve sürdürülebilir kalkınma açısından büyük kazanımlar elde edilecektir.
İZİKAD olarak bizler, iş dünyasında kadınların güçlenmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) destekleyerek, şirketlerin eşitlikçi politikalar benimsemesini teşvik ediyor ve kadın girişimciliğini güçlendirecek projeler üretiyoruz. Ayrıca, dünya genelinde kadın liderlerin desteklenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için uluslararası platformlarla işbirliği yapmaya devam ediyoruz.
Dünya Kadınlar Günü’nde bir kez daha vurgulamak isteriz ki, toplumsal cinsiyet eşitliği sadece bir kadın meselesi değil, ekonomik ve toplumsal gelişim için hepimizin sorumluluğudur. Yapay zekadan Yeşil dönüşüme, sürdürülebilir finansal kalkınmadan iş dünyasında fırsat eşitliğine kadar her alanda kadınların etkin olması, yalnızca bugünün değil geleceğin de şekillendirilmesi için kritik öneme sahiptir.
.jpeg/0-8(326)__229x320.jpeg)
Ülkemizde her yıl yüzlerce kadın, hayatında bulunan erkekler tarafından öldürülüyor. Kadınların sistematik olarak her tür şiddete uğradığı, bu şiddetin kadınların en temel hak olan yaşam hakkını bile elinden aldığı ortamda bu problemin çözümünde kadınların ve erkeklerin beraber çalışması gereklilik değil zorunluluktur.
İş insanları olarak kadının iş yaşamında daha fazla yer alması, en önemlisi kız çocuklarımızın eğitiminin desteklenmesi, kadının kendi ayakları üzerinde duracak gücü üretebilmesi açısından bu tarz farkındalık günlerine destek vermeye, bunu gözetmeye ve bu konunun görünür kılınması fazlasıyla önemli ve değerlidir.
Tüm bunlara rağmen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlu olmasını diliyor, hiçbir kadının ayrımcılığa uğramadığı demokratik, laik, insan haklarına saygılı Türkiye mücadelemizin süreceğini vurgulamak istiyorum.
.jpeg/0-7(494)__270x320.jpeg)
Bu vesileyle, üreten, emek veren ve ilham kaynağı olan tüm kadınları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün de saygıyla selamlıyor ve anıyoruz.