Dr. Pınar Nacak

Dr. Pınar Nacak


İzmir Tarım Grubu'ndan siyasilere açık çağrı

16 Şubat 2024 - 22:47

Ükemiz için tarımın, stratejik, kritik ve öncelikli bir sektör olduğu hususunda kamuoyunda farkındalık yaratmak ve sektörün gelişimi için katkı sağlamak üzere tarafsız ve bağımsız bir sivil toplum girişimi olarak, siyaset üstü bir yaklaşımla yola çıkan İzmir Tarım Grubu, İzmir’in tüm belediye başkan ve meclis üyesi adaylarına açık çağrı yapmaktadır.

İzmir, 150 binden fazla tarımsal işletmenin bulunduğu, 165 değişik çeşitte bitkisel ürünün yetiştiği, 289 adet tarımsal amaçlı kooperatifin olduğu, 40 adet tescilli coğrafi işarete sahip, sütte, organik tarım ve koyun-keçi yetiştiriciliğinde lokomotif olan bir tarım kentidir. İzmir ili ve ilçelerinin tarım potansiyelini göz ardı etmek, bu potansiyeli en etkin şekilde harekete geçirmemek büyük bir kayıp olacaktır. Daha iyi üretim, daha iyi beslenme, daha iyi bir çevre ve daha iyi bir gelecek için tarımı odak noktası yapmanızı istiyoruz. 

İklim krizi ve enflasyonist süreçten en çok etkilenen sektörün tarım sektörü olduğu aşikardır. Gıda fiyatları nedeniyle sofrada ızdırap çeken tüketiciler için, iklim krizi ve maliyetler nedeniyle tarlada çaresiz kalan üreticiler için, yok olan doğa, tahrip olan çevre için, kırsalda kalkınma için tarım her ilde, her ilçede stratejik planının merkezinde yer almalıdır. Ana eksenlerden biri tarım, gıda ve çevre olmalıdır. Vizyon ve hedeflerde tarım öncelikli omalıdır. 

İzmir’de, topraklarımıza, ağacımıza, suyumuza, yerel tohumlarımıza, üreticiye sahip çıkan, çocuklarımızın sağlıklı ve yeterli beslenmesini sağlayan, köyden-kente göçü engelleyen, sürdürülebilir gıda arzını ve adil gıda tüketimi sağlayan, girdiden-atığa tüm zincirde, tarımda katma değer artışı sağlayan tarım politikaları ve projeler üreten ve uygulayan bir yerel yönetim anlayışı olarak beklenti içindeyiz. Adayların bu konudaki stratejilerini ve projelerini bilmek istiyoruz.

Her ilde, her ilçede tarım dostu, çevre dostu, çiftçi dostu belediyelere ihtiyacımız var. Yeşil belediyelere, mavi belediyelere ihtiyacımız var. 

Kadınların ve genç nüfusun tarım ve gıda alanında var olmalarını, girişimci olarak güçlenmelerini sağlayacak, çiftçilerin de girişimci olmasını destekleyecek belediyelere ihtiyacımız var.

Tarım-turizm entegrasyonunu sağlayacak, İzmir’i gastronomide de ön plana çıkararak teruar/yöre olarak üst marka haline getirecek belediyelere ihtiyacımız var.

Her hanenin, her vatandaşın en önemli derdi gıda fiyatları. Gıda fiyatlar artıyor, artmaya devam edecek. Gıda enflasyonu kalıcı hale geldi. Resmi gıda enflasyonu yıllık yüzde 72’i. 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı ise 15.048 TL. İçinde protein de varsa bir file 1000 TL‘ye doluyor. 

Her bir karış toprağın, her damla suyun kıymeti büyük. Gelirlerinin önemli bölümünü gıdaya ayıran düşük gelir gruplarının yeterli miktarda ve çeşitte gıda tüketmeleri imkansız hale geldi. Her vatandaşın beslenme hakkı korunmalıdır.  

İhtiyacımız olan, çiftçilerimizi üretim, hasat ve pazarlama süreçlerinde daha donanımlı hale getirecek, tarımı ve yeterli/güvenli/sağlıklı gıda üretimine destek verecek, katma değer artışı yaratabilecek ve tüketici hakkını koruyacak projeler üreten bir yerel yönetim anlayışı bekliyoruz. 

Tarım Önemlidir. Tarım Varsa Hayat Var! İzmir Tarım Grubu bu gerçeğin farkındadır ve savunucusudur. İzmir Tarım Grubu, İzmir’in tüm belediye başkan adaylarına ve meclis üyelerine yaptığı açık çağrının takipcisi olacaktır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum