Büyüme rakamları ülkemizin potansiyelini açıkça gösteriyor. Sıkıntılı süreçlerde bile çalışmaya, üretmeye ve büyümeye devam ediyoruz. Yeter ki moralimizi yüksek tutalım ve hedeflerimizden şaşmayalım. İlk çeyrekte sadece yüzde 0,9 büyüyen tarım sektörünü gelecek ay daha detaylıca ele almak üzere bugüne odaklanalım. Evet; bugün konumuz da konumumuz da İzmir...
Asya, Afrika, Avrupa kıtaları arasında yer alan 8.500 yıllık bir mihenk taşı.
Ege’nin kalbi, Türkiye’nin gözdesi.
Ortak ülkümüz, bu kenti daha aydınlık yarınlara taşıyabilmek.
Hepimiz bunun için çalışıyoruz.
Son Oda-Borsa seçimlerinin ardından bu amaçla güç birliği yaparak önemli iş birliklerine imza attık. Kentteki ekonomi STK’ları bir yandan kendi alanlarında icraatlarını sürdürürken, diğer yandan İzmir ekonomisine değer katacak Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinin kurulması için yoğun bir çaba gösterdi.
Bunun neticesi olarak da...
- Dikili’de Sera;
- Bayındır’da Çiçekçilik;
- Kınık’ta Bitkisel Üretim;
- Bergama’da Süt Organize Sanayi Bölgesi...
…gibi kalıcı ve katma değerli Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri projelerinin hayata geçirilmesi alanında kısa sürede ciddi mesafe kat ettik.
İzmir Ticaret Borsası olarak, A’dan Z’ye mükemmel kurgulanmış bir üretim süreci yaratabilmek adına, Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgeleri ile eş zamanlı olarak özgün bir projeye daha start verdik.
Bildiğiniz gibi Tarım ve Orman Bakanlığı - TAGEM’e - bağlı Menemen’de bulunan Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nde faaliyete geçecek olan İzmir Tarım Teknoloji Merkezi projemizde tüm yasal prosedürleri tamamladık.
Merkezin inşası için çalışmalarımız sürüyor.
İTTM; genç girişimcileri, akademisyenleri, üreticileri, yatırımcıları, tarım alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını aynı çatı altında buluşturan bir ‘Living Lab’ yani “Yaşayan Laboratuvar” görevi üstlenecek.
Türk tarımının Silikon Vadisi olacak.
Yeni nesil teknolojilerin tarımsal üretime katılmasını sağlayacak.
Üretimde verimliliği artırırken, su tüketiminde ve emek gücünde tasarrufu getirecek. Sürdürülebilir tarımsal üretim potansiyelimizi de katlayacak.
İTTM ve Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri; İzmir’in tarımda sahip olduğu büyük gücü birkaç adım ileri taşıyarak küresel anlamda öne çıkan bir oyuncu olmasında güçlü rol oynayacak.
Bundan da İzmir kazanacak, Ege kazanacak, Türkiye kazanacak.
Sözlerime başlarken de vurguladığım gibi bugün kısa ve farklı bir konuşma yapmak istiyorum. Pandemi, iklim krizi ve kuzeyimizdeki savaşın neden olduğu küresel ekonomik sorunlardan değil gelecekten söz etmeyi arzuluyorum.
Çünkü dünyada her şey yıkılsa bile gelecek yerinde durur...
Ve eğer gelecek hakkında düşünmezseniz asla bir geleceğiniz olmaz.
Bu nedenle gelin hep birlikte gelecekteki İzmir’in hayalini kuralım...
- Tarım alanında Ege’nin ortak gücüyle hareket edip Hollanda’ya kafa tutan...
- Avrupa’nın en büyük tarım ve gıda fuarına ev sahipliği yapan...
- Ege’nin tamamını ve belki de Türkiye’nin çok önemli miktardaki elektrik ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılayan...
- Adnan Menderes Havalimanından dünyanın her yerine uçulabilen, her noktasından sefer düzenlenen...
- Ve yine ülkemizde kent içinde fosil yakıt kullanan araçların yasaklandığı ilk kent olmayı hedefleyen...
- Yüksek teknoloji sanayi üretiminde Türkiye’nin açık ara merkezi olan...
- Ve dünyanın en önemli gastronomi merkezlerinin başında yer alacak bir İzmir...
Benim hayalim böyle bir İzmir.
Belki de bu söylediklerim imkânsız değilse bile zor hayaller gibi gelebilir pek çok insana...
Böyle düşünenler için uzaklardan değil yakınımızdan, içimizden, ülkemizden bir örnek vermek isterim. Bir bakkal dükkânından Türkiye’nin en büyük sanayi imparatorluğuna yürüyen rahmetli iş insanı Vehbi Koç’un dediği gibi:
Geçmiş günün olayları ile uğraşacağına geleceği düşün...
Bu nedenle birlikte hayal kurmaya devam edelim...
Sonra da o hayalleri nasıl gerçekleştireceğimizi yine birlikte düşünelim.