Dr. Pınar Nacak

Dr. Pınar Nacak


Dünya Çiftçiler Günü

16 Mayıs 2022 - 08:23

Bugün 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü... Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından alınan kararla 1984 yılından bu yana her yıl tüm dünyada bu anlamlı ve değerli gün kutlanıyor. Ancak Türk çiftçisi büyük zorluklar içinde. Her geçen gün artan maliyetler, iklim krizi ile mücadele eden çiftçilerimizin ekonomik sorunları büyüyor. Öyle ki bugün Türkiye’de ne kadar kazanacağını bilmeyen tek meslek çiftçiliktir. Gerçekten de çiftçilik Türkiye’de giderini hesaplayan, ancak ne kadar kazanacağını bilmeyen tek meslek konumuna gelmiştir ve bu asla sürdürülebilir bir durum değildir.  Gıda fiyatları artıyor ama çiftçi gelirleri ne yazık ki artmıyor. Gıda fiyat artışının sorumluları asla çiftçiler değildir. 

Covid-19 pandemisi ve iklim krizi gölgesinde, tüm dünyada sürdürülebilir gıda arzını ve adil gıda tüketimini sağlamak giderek zorlaşsa da ülkemizde, gıda enflasyonuna rağmen sofralarımızda gıda eksik olmuyorsa bu fedakar çiftçilerimiz sayesindedir. Yüreklerini ve emeklerini ortaya koyan çiftçilerimiz, gıda güvencesinin, gıda güvenliğinin, gıda egemenliğinin, gıda etiğinin garantörleridir.  Bu nedenle, çiftçilerimizi desteklemek zorundayız. 2006 yılından bu yana yasa gereği milli gelirin yüzde 1’i oranında verilmesi gereken ancak verilmeyen destekler nedeniyle alacaklı olan çiftçilerimize borcumuzu ödemek zorundayız. Çiftçimiz kazanırsa ülke kazanır, çiftçimiz kazanırsa gelecek nesiller kazanır. 

İzmir Tarım Grubu (İTG) olarak, çiftçilerimizin kendi bayramlarını buruk bir şekilde kutladığını üzüntü ile görmekteyiz. Çözüm günü kurtarmaktan değil, uzun vadeli ve kalıcı politikalar çerçevesinde üretim ve ürün planlaması yaparak, çiftçilerimiz için istikrarlı ve sürdürülebilir bir gelir modeli yaratmaktan geçiyor. Çiftçilerimizi üretim, hasat ve pazarlama süreçlerinde daha donanımlı hale getirmek,  etkin teknoloji kullanımı konusunda desteklemek için mesleki gelişimlerini sağlayacak modeller geliştirmelidir.  

Çiftçi olmazsa gıda olmaz, gıda olmazsa hayat olmaz! Çiftçi varsa hayat var! İzmir Tarım Grubu bu gerçeğin farkındadır.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum