Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı

Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı


Bu politikalar ile ekonomi düzelmez!

16 Aralık 2023 - 14:27

Meşhur eski Maliye Bakanı Nureddin Nebati HETEREDOX dedi. Bütçe yüzyılın açıklarını verdi. Türk lirası tarihin en düşük seviyesine geldi. Döviz fırladı, enflasyon uçtu. 

Yerine gelen şimdi ki Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ortodoks politikaya geri dönüyoruz artık nas mas yok dedi. Değişen bir şey olmadı, döviz uçtu temel gıda fiyatları tavan yaptı. Enflasyon yükselmeye devam etti. 84 milyonluk Türkiye’de 66 milyon insanımız her gün gelen zamlar nedeniyle aç ve yoksul geçim sıkıntısı içinde kıvranıyor. 

Yeni bakan Mehmet Şimşek, IMF programlarını benimsiyor ve uygulamaya koyduğu programlarla da IMF’yi  örnek alıyor. Bir hafta önce vergiyi tabana yayacağız demesi, ekonomistlerin tepkisi üzerine U dönüşü yaptı. "Benim söylediklerim yanlış anlaşıldı" dedi. Aslından bakan kendi dünyasında gizli olan hedefini söyledi. Uygulamaya koymak istediği ekonomik ve para politikaları ile halka acı reçete sunmak, kemerleri daha da sıkmak, dar gelirlileri enflasyon karşısında ezdirmek, böylece vergiyi tabana yaymak. 

Hedefinde Kamu giderlerini azaltmak ve tasarrufa gitmek diye bir şey yok, kazanandan daha fazla kazanmayandan daha az vergi almak yok. Zaten bakan Şimşek’in uyguladığı ekonomik programlar, dar gelirlileri ezmek, zengini stokçuyu dahada zengin yapmaktır.

İktidar, kalıcı ve uyulabilir hiçbir ekonomik ve para politikası ve tedbir almıyor, hamasi laflarla ülkede enflasyon yokmuş gibi davranışlar sergiliyorlar. Enflasyonla mücadele ediyoruz diyorlar, nasıl bir mücadele edildiğini kendileri dahi bilmiyor. Ne bir tedbir, ne bir denetim ve kontrol ne bir yasal düzenleme yapmıyorlar. Olan biteni türbinlerde maç izler gibi seyrediyorlar. Yaptıkları tek şey, kamu adına aldıkları kararlar ve uygulamalar ile enflasyonunu yükselmesine katkıda bulunmak ve iş alemine kötü örnek olmaktır. 

Ne yapıyorlar, hükümet ana girdi kalemlerine bir fiil yüksek oranlarda zam yapıyor, böyle olunca çıktı ürünlerin maliyetleri otomatik olarak artıyor, bu da halka zam olarak yansıması sonucu enflasyonun yükselmesine neden olur. Devlet önce bazı girdileri kendisi süspanse etmelidir. Maliyetleri artıran her şeye zam yapmak çözüm değildir.

İdarenin aralık ayında aldığı kararlar nedeniyle vergi, harçlar ve buna bağlı her şeye yüksek oranlardaki zamlar, yılbaşından itibaren iğneden ipliğe her şeye zam gelecek demektir.

Hükümet önce ekonomiyi kontrol altına alacak, tedbirler almak zorunda daha sonra fiyat kontrolu yapacak, denetim sistemleri kurarak, zincirin her halkasında üretimden başlayarak; tedarikçi, ulaşım, dağıtım ve satış zincirinde etkin tedbirler alması çok önemli. Doların ve enflasyonun yükselmesini bahane ederek ülkede yüksek enflasyon var dürtüsü ile fahiş fiyatlarla mal satan, aç gözlü stokçuluk yapanların denetim ve kontrol altına almak bu fırsatçılara izin vermemekle enflasyonu kısmen dizginleyebilir.

2024 Mart ayında yapılacak yerel seçimler nedeniyle, hükümet geçmiş seçimlerde yaptığı gibi oy uğruna popülist politikalar uygulayacaktır. Paranın musluklarını açarak, bazı kesimlerin ekmeğine yağ süreceğini biliyoruz. 

Bu tür politikalar olmayan mali displini iyice bozacak, paramızın değerini iyice düşecek, enflasyonu dahada azdıracaktır. 

Sonuç olarak; sıkışınca mağdur kesime zam yapmak, hiç bir zaman çözüm olmamıştır. Bunlar oy uğruna yapılmış  geçici önlemlerdir. Kısır döngüdür. Önemli olan paramızın alım gücünü yükseltmek, üretmek, ihracatı artırmak ve ithalatı azaltmaktır. Bunların yanında emekliye, işçiye, küçük esnafa yani dar gelirlileri enflasyon canavarına ezdirmemek için uygulanabilir kalıcı politikalar üretmekle olur.

Sözün özü, halkdan kopuk farklı dünyalarda yaşayan idarecilerin yönettiği bir ülkede enflasyonla mücadele ederek, ekonomiyi düze çıkarmak mümkün değildir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Yılmaz Araz
    4 ay önce
    Mehmet Şimşek ve ekibi iyi şeyler yapıyor, yanlıştan döndüler destek olmak lazım diye düşünüyorum. Selamlar saygılar