Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı

Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı


Üniversiteli gençliğin bitmeyen sorunları

04 Mart 2024 - 20:26

Ülkemizde hemen hemen her kesimde yaşanan, yönetsel ve mali sıkıntılar, geleceğimizi emanet edeceğimiz, üniversiteli gençlerimizi de derinden etkilediği, sıkıntı içinde zor yaşam koşullarında öğrenimlerine devam ettiklerini biliyoruz.

Asıl üzücü kısmı ise, ülkeyi yönetme iddiasında olanlar, bu sorunları çözme adına her hangi bir adım atmak ve planlama yapmak gibi çalışma içinde olmamalarıdır. 

Çözülmesi beklenen ve kronik hale gelmiş, öğrencilerin sorunları, gün geçtikçe katlanarak artmıştır.  

AKP döneminde ülkenin her yerinde 81 ilde, birden çok üniversite kuruldu. Bu üniversitelerin kadroları kendi yandaşlarından liyakatsiz kişilerden oluşturulduğu için üniversitelerde verilen eğitimlerin kalitesinden söz etmek mümkün değildir. 

Çağdaş ve evrensel, bilimden uzak bu üniversiteler, her yıl binlerce öğrenci mezun veriyor. Mezun olan gençler daha sonra iş bulamıyor gelecekleri kararıyor.  

Sorgulamayan, hak aramayan, ülke sorunlarına duyarsız bilinçsiz, okumuş ama cahil kindar ve dindar bir nesil yaratmak, AKP’nin bir projesiydi, üniversiteler üzerinde uyguladılar ve başarılı oldular. 

Öğrenciler seslerini yükselterek sorunlarını dile getirdiklerinde, iktidar güvenlik güçleri yoluyla orantısız güç kullanıyor, Boğaziçi üniversitesindeki öğrenci direnişlerinde olduğu gibi tutukluyor ceza evine koyuyor. 

İktidar öğrencilerin sorunlarına karşı kulaklarını tıkıyor. Hiçbir sorun yokmuş gibi davranıyor. Peki muhalefet ne yapıyor.? Etkisiz pısırık bir politika izliyorlar, üniversite gençliğinin haklı direnişlerinde, yanlarında olup destek vermiyorlar, sadece içi boş, hamasi söylemlerle etkisiz bir muhalefet sergiliyorlar.   

Yaptığım artırmalar neticesinde, üniversiteli gençliğin, hemen çözülebilecek basit sorunlarından bazılarını dile getirmek istiyorum. 

Önemli sorunlarının başında, enflasyonun hızla artmasıyla birlikte, kiralar son yıllarda kat kat artmış, birkaç kişi birleşerek ortak kiralık bir daire bulmak bile, neredeyse imkânsız hale gelmiştir.

Bu nedenle, öğrencilerin uygun fiyatlarından dolayı eski püskü yurtlarda kalmalarına mahkûm ediliyor. Ancak bu bile çoğu öğrenciler için lüks, çünkü pek çok kişi yer sıkıntısı nedeniyle, devlet yurtlarında kalacak yer bulamıyor. Bu ve buna benzer mali sıkıntılar sonucu okul kaydını donduran veya sildiren binlerce öğrenci olduğunu, devletin resmi verileri göstermektedir. 

Basında çıkan haberlere göre, devlet tarafından işletilen ve aylık ücret ödedikleri yurtlarda kalan öğrenciler, sayısız sorunla karşı karşıya kalıyor. Bunlar arasında, yetkisiz kişilerin bazen binalara girmesi nedeniyle güvenlik eksikliği yaşanıyor. Yiyeceklerin kalitesinin düşük olması sebebiyle zaman zaman zehirlenmeler oluyor. Elektrik ve su gibi temel hizmetlerin sık sık kesilmesi, kullanışlı olmayan mobilyalar, sık sık arıza yapan bu nedenle çalışmayan ve zamanında bakımı yapılmayan bakımsız asansörlerin kullanılması sonucu, geçlerimizin hayatlarını yitirdiklerine hep birlikte üzülerek yaşadık.  

Bitmedi, aşırı kalabalık odalar ve okula otobüsle gitmek için yaşanan toplu taşıma gibi temel ve insani sorunları vardır.

Öğrencilerin idareye sundukları bu sorunları karşısında, yetkililer genellikle tepkisiz kaldıklarını da her platformlarında dile getiriyorlar. 

Bu koşullar bazı öğrencilerde psikolojik sorunlara neden olurken, bazıları da baskıyı kaldıramamaktadır.

Bazı öğrencilerin bu maddi ve manevi sorunları kaldıramadıkları için intihar ettiklerini, konu ile yapılan araştırmacılar ortaya koymaktadır.  

Sonuç olarak; 

Bu ülkeyi yönetenler gençlerini işsizliğe, umutsuzluğa, bağımlılığa mahkûm ediyorlar. Eğer bu gençlik için planladıkları bir proje ise, bilsinler ki, bu sistemin yaşattığı umutsuzluğa, çaresizliğe benim bildiğim sorumlu ve duyarlı gençlik izin vermeyecektir. 

80 yılları öncesinde olduğu gibi, demokratik yollardan bu düzene, baskıya şiddete karşı mücadele edeceklerine yürekten inanıyorum. 



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum