Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı

Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı


Ekonomide yerel seçim sonrası...

06 Şubat 2024 - 16:37 - Güncelleme: 06 Şubat 2024 - 16:55

Ülkemizde uzun bir süredir, ekonomik kriz devam ediyor. Krizin en baş aktörü yüksek enflasyon olmuştur. Yüksek enflasyon binlerce dar gelirli ve ücretliyi derinden etkilemektedir. Hükümet yetkilileri her ne kadar emekli, memur ve işçilere yetersiz de olsa zam yaptı ise, de yapılan bu zamlar yılın ilk ayında mal ve hizmetlere yapılan kontrolsüz fiyat artışları, aldıkları zamları eritmeye başladı. Gelecek aylarda bu ağır tablo artacak ve 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerin ardından daha da kötüleşecek. 

Ekonomistlere göre iktidar, yerel seçimlere kadar inişli çıkışlı belirsiz bir ekonomi performansı sergilenecek ve ekonomik dengeleri bozan ‘seçim ekonomisi’ uygulanacak. Yerel seçimlerin ardından, tablonun daha da kötüleşeceğini belirten ekonomistler, yüksek enflasyonun maliyeti vatandaşın sırtına yüklenecek. Bütçe açık verecek ve bütçeyi dengelemek için vergileri artıracak, böylece a'dan z'ye her şeye, temel gıda maddelerine; yiyecek, içecek, et, süt, çay, şeker, mazot, benzin gibi mallara seçim nedeniyle ertelenen elektrik, doğalgaz, ulaşıma zam üstüne zam gelecek. Yapılacak bu zamlar zam olmaktan çıkıp, zulme dönüşecek. 

Hükümet gelip geçici çözümlerle yol almaya çalışıyor. Kalıcı ve sağlıklı para politikaları yok, ciddiye alınacak maliye politikaları yok, temel toplumsal sorunlara çözüm üretecek sosyal politika yok. 

Bu nedenle, yerel seçimlerden sonra, herhangi bir iyileşme umudu var mı? Sorunun cevabı yok. Çünkü yerel seçimlere kadar da bu krizin içinde debelenmenin sonuçları çok daha büyük olacak. Her alanda tahribat büyüyecek. Yerel seçimlere kadar günü kurtarma politikaları, yerel seçimlerden sonra çok daha yüksek toplumsal maliyet çıkacak. Yoksulluk ve açlık, işsizlik daha da derinleşecek. 

Daha doğrusu seçimlerden sonra, uygulayacakları istikrar programının, maliyetini yerel seçimlerden sonra göreceğiz. Kemerler sıkılacak ve sıkı para politikaları uygulanacak. Olması gereken kamu tasarrufuna gidilmeyecek, olan gene dar gelirlilere olacak. Onlar saraylarında şatafatlı lüks yaşamalarına devam edecekler.  

Sonuç olarak, yerel seçimlerden sonra, seçim ekonomisi vatandaşlara ek bir yük getirebilir. Ödediğimiz vergiyi bir daha da alabilirler, yeni vergiler çıkabilir, vergi oranları artabilir. Akaryakıtta durmayan zamlar sürer. Enflasyon mutlak suretle artmaya devam edecek, paramızın satın alma gücü daha da düşecek. Her zaman olduğu gibi gene sabit ücretliye, milyonlarca asgari ücretliye olacak. 

Acı olan, yerel seçimlerden sonra olacak ekonomik olumsuzluklar hükümetin umurunda değil, tek dertleri ve çabaları seçimlerde başarılı olmak, yerel seçimlere kadar günü kurtarmaktır. İşin ilginç tarafı toplum susmaya devam ettiği gibi muhalefet partileri de sadece seyir ediyorlar, toplumsal bir tepki oluşturmak için bir çalışma yapmıyorlar. Erdoğan’ın belirlediği gündem dahilinde gündem yaratmadan, kısır tartışmalarla meşgul oluyorlar.  



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum