Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı

Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı


Muhafazakâr gençlik

30 Nisan 2023 - 11:07

Muhafazakâr ailelerde yetişmiş gençler başta olmak üzere, gençlerin büyük bir kısmı 14 Mayıs'ta Erdoğan'ı işsiz bırakmaya hazırlanıyor.

AKP İktidarı, 14 Mayıs'ta ülkemizde yapılacak seçimlerde 22 yıllık iktidarını uzatmayı planlarken, liberal olmayan politikalarına kızan, özellikle muhafazakâr genç seçmenlerin iktidara karşı sürprizleri var. 

Bu nedenle Erdoğan’ın 14 Mayıs'ta, yirmi iki yıllık iktidarını sona erdirebilecek, bir seçimle karşı karşıya geliyor.

Yapılan birden fazla araştırma ve anket sonucu, muhafazakâr ailede yetişen bir çok genç Erdoğan'ı bir koruyucu, dini özgürlüklerini koruyacak dindar bir Müslüman olduğunu büyüklerinden duydular. Bu gençler anlatılanlarla gerçek hayatta yaşadıkları örtüşmediğini gördüklerinde hüsrana uğradılar. 

Muhafazakâr olan bu gençler büyüyüp üniversiteye başladıklarında gördükleri ile iktidarın uyguladığı baskıcı, kişi hak ve özgürlükleri kısıtlayan hukuk dışı uygulamalar ve sırf iktidar gibi düşünmediği için yaptıkları sosyal medya paylaşımları nedeniyle, kendilerini ve arkadaşlarının hapse atıldığını gördükten sonra fikirlerinin değiştiğini ifade ediyorlar.

Bu gençler.

Birinin çok uzun süre iktidarda kalması, tehlikeli ve güç zehirlenmesi olur. Kimsenin bunu yapmasına, izin vermemesi gerektiğini söylüyorlar. 

Bu seçimde Erdoğan'ın gitmesi çok önemli, çünkü gitmezse bir daha seçim olur mu olmaz mı bilmiyoruz. Onun için geçmiş yılların en kritik seçimlerinden biri, bu seçimlerde hayati bir rol oynayacak olan 25 yaş altı 13 milyon olması nedeniyle, biz genç seçmenlere önemli bir sorumluluk yüklüyor.

Yine yapılan araştırmalarda, geçen seçimlerde gençlerin yarısı hiç oy kullanmadı. Bu seçimlerde ezici bir çoğunlukla sandığa giderek, tek adamlı başkanlık sistemini devirmek istediklerini söylüyor.

Peki, bu genler ne istiyorlar;

* Tweet attığım için tutuklanmak istemiyoruz diyorlar. Konuşma özgürlüğü ve ayrıca toplumdaki tüm baskıların bitmesini istiyorlar.

* Okullarını bitirdiklerinde iş bulamama kaygısını yaşamak istemiyorlar.

* Geleceklerini garanti altında ve güvende olduğunu görmek istiyorlar.

* Gelişmiş ülkelerdeki gençler gibi çağa uygun yeni teknolojiye donatılmış bir gelecek istiyorlar.

* Siyaset ve diğer alanlarda gençlere değer verilmesini gençlerden yararlanmalarını istiyorlar.

* Kendilerini geliştirmek için mücadele ederken önlerine çıkan, siyasi ve bürokratik engellerin kaldırılmasını istiyorlar.

İşte bu gençler sistemi değiştirmek için 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde, bir muhalefet partisine oy vererek ve cumhurbaşkanının ülke üzerindeki 22 yıllık hâkimiyetine son vermeyi amaçlıyorlar.

Bu gençlerin muhalefet partileriyle de sorunları var ama bir değişikliğe de ihtiyacımız var diyorlar. Bir kişinin gücü çok uzun süre elinde tutması tehlikelidir diyorlar.

Genç dindar seçmenler, Erdoğan'ın iktidarını protesto etmek için laik partilere bile yöneliyor. 22 yaşındaki birçok öğrenci, Mayıs ayında yapılacak seçimlerde CHP'ye oy vereceklerini açıkça ifade ediyorlar.

Erdoğan, “Devlet ile dini bir arada ve uyum içinde görüyor.” Türkiye'de olup biten olumsuzluklardan haberleri yok. Sadece AKP medyasını takip ediyor olmaları, yanlış yapmalarına sebep oluyor.

Dindar AKP seçmeni, Erdoğan'dan önceki dönemi dindarlara yönelik ayrımcılığın, geri kalmışlığın ve derin bir yozlaşmanın kol gezdiği bir dönem olarak hatırlıyorlar. Geçte olsa, bunu anlamış olmaları AKP için, 14 Mayıs seçimleri zor bir seçim olacaktır. 

Dindar olan bu gençler, 2019 İstanbul belediye başkanlığı seçimlerine kadar, AKP'yi desteklediklerini, İstanbul belediye seçimlerinde Cumhurbaşkanına karşı çıkıp, CHP adayına destek verdiklerini ve radikal bir şekilde, bir muhalefet destekçisi olduklarını, seçimleri iptal etmenin ne kadar yanlış olduğunu, herkese bire bir anlattıklarını söylüyorlar.

Yirmi iki yıldır Erdoğan, bu samimi dinci kesimin seçmenlerinin sırtından iktidara geldi. 

Daha sonra iktidarın, liberal olmayan uygulamaları, hukukun üstünlüğünün olmaması, toplumu ayrıştıran bir dil, yolsuzluk, dinin siyasi amaçlara alet edilmesi, ekonomideki çöküş, AKP'ye yöneltilen tüm eleştirilerin yoğun olmasının en büyük sebebi oldu.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Yılmaz Araz
    11 ay önce
    Kesinlikle çok taraflı bir tespit olmuş, 22 yılda bir çok dev projeler yaptılar, denizin altından iki kıtayı birleştirdiler, ülkeyi yeniden demir ağlarla ördüler savunma sanayiine yön veren lider ülke konumuna geldi v.s,. Bunları inkar etmek taraflı düşünmektir tabii ki eleştirilecekler bir de alternatifleri yok maalesef, saygılarımla