Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı

Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı


Geçici çözümler değil, kalıcı çözümler üretilmelidir

14 Ağustos 2022 - 11:35 - Güncelleme: 14 Ağustos 2022 - 12:12

Ülkeyi 2002 yılından beri yöneten, Akp zihniyeti iktidara gelir germez, Cumhuriyetin kazanımları olan, fabrikaları ve işletmeleri bir bir satarken şunları söylüyorlardı:

Devlet kumaş mı üretirmiş? Sat SÜMERBANK'ı

Devlet sigara mı üretirmiş? Sat TEKEL'i

Devlet kağıt mı üretirmiş? Sat SEKA'yı

Devlet şeker mi üretirmiş? Sat ŞEKER FABRİKALARI'nı

Bahaneleri de bu kuruluşlar zarar ediyor, teknolojisi eski diyerek revize etmek yerine, daha ucuza ithal ederim anlayışı ile yurt dışındaki üreticileri ve yurt içinde ithal eden birkaç zengini daha da zengin ettiler.

Geçmişte bunları söyleyen iktidar, 2022 yılında Tarım Kredi Kooperatifleri bazı temel gıda ürünlerini ucuza satsınlar diye talimat veriyor. Bir zamanlar pandemi döneminde de böyle bir karar almışlardı, kötü yönettikleri için başarılı olamamışlardı. Geriye dönük bir hafızamızı yoklar isek, varlık çadırları vardı bazı şehirlerde göstermelik olarak kurdular sözde marketlere rakip olmak, fahiş fiyatları engellemek için bazı gıda ve sebze ürünleri ucuza satmak için kurmuşlardı. Bu satış yerleri birkaç ay içinde iyi organize edilmediklerinden teker teker kapatıldı. Böylece halkın gündeminden sezsiz sedasız çıkmış oldu.

Şimdide hala iktidarda olan bu zihniyet, devlet yumurta mı satar demişlerdi, aynı iktidar şimdi de yüz seksen derece dönerek, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla 30 ürünü % 30-35 indirimle ucuza satacaklarmış, sepette yumurta da var, patlıcan da var, et ve süt de var.

Cumhuriyetin birikimlerini yandaşlara yok pahasına sat, satılan bu kurumların gayrimenkullerinin zamanla şehir içinde kalması, birkaç zengini gayrimenkul zengini yaptılar. Şimdide sıkışınca serbest piyasaya müdahale etmek için marketçilik yapma kararı al. Bu nasıl bir politika, nasıl bir fiyatlarla mücadele yöntemi, anlaşılır gibi değil.

Türkiye'nin en büyük tarım holdingi olan, Tarım Kredi Kooperatiflerinin 1060 marketi var. Et Balık'tan kırmızı et alıp satıyor. Bu marketlerin ucuz fiyatla et ve diğer ürünleri satması durumunda zarar edecek, o zaman devlet tarafından sübvanse mi edilecek, yani halkın sırtına bir yük daha mı binecek, ileriki günlerde göreceğiz. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatiflerini seçim ofisi gibi kullanmak siyasette doğru bir davranış da değildir.

Mademki her şey bir talimatla oluyor, Tarım Kredi Kooperatifleri ortağı olan çiftçiye yüzde 30-35 indirimli gübre, mazot ve ilaç versin ayrıca, borç faizlerinde de aynı oranda indirime gidilsin.

Çiftçilerin maliyetlerini düşürsün aracılar denetlensin o zaman piyasa fiyatları düşecektir.

Sonuç olarak; 

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin kuruluş amacı, ucuz tedarik değil miydi? Değilse, peki bu güne kadar halka pahalı satış mı yapıldı? Sorusu aklımıza gelmez mi? eğer gerçekten zararına satış yapılacaksa, bu zararı nasıl karşılanacağının da, hakla paylaşılması gerekmez mi? Halk olarak böyle bir hakkımız olduğuna inanıyorum.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum