Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı

Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı


AKP'nin yarattığı zenginler

23 Mart 2023 - 09:07

Akp döneminde, iktidar olmanın gücünü kullanarak, yasal olmayan yollardan çok büyük paralar kazanan kişiler olduğunu biliyoruz. Ayrıca idareye yakın bazı nüfuslu kişiler kısa, orta ve uzun vadede birikimlerini değerlendirmek için aldıkları bilgi doğrultusunda, getirisi yüksek olan yatırım enstrümanlarına yatırım yapan bu imtiyazlı kişiler, büyük paralar kazandıkları da bir gerçek. Çoğu hükümetin yandaşı olan bu kişiler, büyük çapta menkul ve gayrimenkul zengini oldular.

Bu yatırım araçlarından bir kaçı hakkında kısa bir analiz yapalım.

Döviz zenginleri;

İdarenin güdümündeki merkez bankasının almış olduğu yanlış kararları nedeniyle, yüklü döviz birikimi olanlar, döviz kurunun ateşinin ani düşüş ve yükselmesini iyi takip eden, duyumları sağlam olan kişiler, dövize yatırım yaptılar. Bir gecede çok yüksek kazanç elde ettiler. AKP’nin uyguladığı bu yanlış para politikalar nedeniyle, bir çok insan döviz zengini oldu. 

Diğer bir kazançlı getiririm aracı ise, 

Kur Korumalı Hesap;

Maliye Bakanlığı çıkardığı bir kararla, KKH TL cinsinden açılacak, 90 günden kısa, 370 günden uzun olmayacak ve 21 Aralık 2021 ile 31 Aralık 2023’e kadar açılan hesaplara kur garantisi verildi. Birikimini bu hesapta aktaran küçük ve büyük yatırımcılar dövizin yükselmesi nedeniyle yüksek gelir elde ettiler.

Vergiden muaf olan, bu sistemin hazineye büyük bir maliyet yüklendi. 2022 yılında bütçeye getirdiği yük 1.4 Trilyon TL oldu. Bütçeye olan yükü 2023 yılında da devam edecek.

Sermaye piyasası (Borsa):

Sermaye piyasaları, serbest piyasa ekonomilerinin işleyişi için hayati öneme sahip finansal yatırım araçlarının alınıp satıldığı, bireysel veya kurumsal yatırımcıların tasarruflarını değerlendirildiği bir alandır. 

Ancak ülkemizde yeteri kadar denetim yapılamadığı, şirketlerin bilançoları şeffaf ve güvenilir olmadığı için her türlü manipülasyona açık olması nedeniyle, kumar oynamak gibi riskli bir yatırım aracı oldu.

Ancak zaman zaman bu konu ile yakından ilgilenen iyi tüyo alan, nüfuslu kişilerin, geçen süreçte haksız kazanç elde ettiklerini de gördük.

Önemli diğer bir yatırım aracı ise, 

Gayrimenkul sektörü;

Bu yatırım aracının, yatırım süresine yani zaman faktörüne göre, bu sektöre yatırım yapan, yatırımcılar hakkında bilgi vermek isterim.

Kısa Vadeli Yatırım:

AKP döneminde, kısa vadeli yatırım için, daire ve müstakil evler en iyi yatırım aracı oldu. Son on yılda daire fiyatları enflasyonun üzerinde artmaya devam etti. Uluslararası endekslere göre Türkiye, gayrimenkul büyüme hızında dünyanın en büyük pazarlarından biri oldu. İnşaat maliyetlerinin büyük oranlarda artması, daire fiyatlarının üç kat artmasına neden oldu. Bu alana yatırım yapan parası olanlar zengin kişiler daha da zengin oldular. 

Orta Vadeli Yatırım:

Bu konuda yapılan araştırmalar, en iyi orta vadeli yatırım aracı, inşaat için ruhsatlı araziye yatırım yapmak olduğunu gösteriyor. Nüfus arttıkça konut ihtiyacı da artıyor ve arsa fiyatları da her geçen yıl artıyor. Arsanın etrafındaki yapılaşma arttıkça değeri de çok artıyor, bu nedenle istenildiği zaman rahatlıkla satılabiliyor. Bu konuyu anlatan, bir atasözün de “Çocuklarını düşünüyorsan ruhsatlı arsa al, torunlarını düşünüyorsan tarım arazisi al” der. Özellikle AKP döneminde özelleştirilen ve yandaşlara peşkeş çektikleri KİT’lere ait rantı yüksek gayrimenkul ve arsalardan yüksek miktarlarda kazanç elde ettiler. 

Uzun Vadeli Yatırım:

Aslında uzmanlar, uzun vadeli yatırım için en iyi seçenek olarak, bir tarım arazisine yatırım yapmayı tavsiye ediyorlar. Özellikle şehirlerin her on yılda bir genişlediği gerçeğini hesaba katarsak, çok karlı yatırımlardan biri. Yani şehrin yakınında bir tarım arazisi alıp birkaç yıl beklerseniz, arazi imar alanına girer, o zaman arazi yapı ruhsatı alırsa, değeri katlanarak artar. Bunu iyi bilen AKP yandaşları, kamuya ait sit ve yeşil alanları, orman idaresine ait arazileri, çok düşük bedelle satın aldılar veya uzun vadeli kiralama yöntemi ile kamunun mallarına el koydular. Daha sonra bu arazileri imara açılmasını sağlayarak büyük gelirler elde ettiler.

Kiralama Yoluyla Yatırım:

Kiralama yöntemi ile iyi bir gelir elde etmek için. İşyeri satın almaktır. Ülkemizde ne yazık ki, apartman dairelerinde olduğu gibi, ticari dükkânlar da kira getirisi yüksek olan, bir yatırım aracı oldu. Ayrıca birikimini enflasyondan koruduğu için de önemli bir yatırım aracı olmuştur. Konut açığı ve inşaatlardaki maliyet artışı, enflasyonun yüksek olması nedeniyle, kiralar son yıllarda üç ile beş kat yükseldi. Satın alma gücü olan kişiler için iyi ve gözde bir yatırım aracı oldu.

Sonuç olarak;

Bu yatırım araçları tam da AKP iktidarın istediği hatta teşvik ettiği yatırımlardan biri oldu.

Tarıma, teknolojiye ve sanayiye yatırım yapmaya, istihdam sağlamaya ne gerek var.

Bu yatırım alanları hem riskli hem de ciddi zahmetli yatırımlardır.

AKP döneminde, havadan oturduğu yerden zahmetsiz para kazanmak varken, ülkeye katma değer sağlayacak, bu  tür riskli yatırımlara neden yönelsin ki;

İşte bu anlayış yüzünden üreten değildi, tüketen bir toplum olduk.

Bu nedenle ülke olarak çözülemeyen ekonomik ve sosyal sorunlar yaşıyoruz.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum