Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı

Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı


Sol muhalefet

15 Mart 2023 - 16:06

Bu haftaki yazımda, Türkiye Büyük Meclisinde gurubu bulunan, sol ve sosyal demokrat emekten ve özgürlükten yana tavır gösteren muhalefet partilerinden CHP, HDP, TİP milletvekillerinin mecliste ve sahadaki çalışmaları hakkında görüşümü sizlerle paylaşmak istedim.

TBMM grubu bulunan HDP milletvekilleri, ülke ve temsil ettikleri bölgelerde, halkın temel sorunlarını gündeme getiren, hükümetin uyguladığı ekonomik ve sosyal politikalara karşı mücadele eden, sivil toplum örgütleri ile iletişim kurup, sahada her türlü baskı ve şiddete rağmen hak arayanların yanlarında yer aldıklarını görmekteyiz.

Türkiye İşçi Partisine gelince, Türkiye genelinde 4 milletvekili var. Ülkenin her yerinde, iz bırakacak işler yapıyorlar. Nerede bir direniş varsa, nerede bir hak arama varsa, nerede bir hukuksuzluk varsa, nerede bir sınıfsal mücadele  varsa, onlar orada yer alarak ve aktif rol oynuyorlar. Emek ve özgürlük adına toplumsal tepki amacıyla yapılan gösteri, miting gibi eylemde, hep ön saflarda yer aldıklarını gördük.  

Bu iki parti milletvekilleri;

TBMM’de emekten yana, işçilerin, emeklilerin, memur ve dar gelirlilerin haklarını savunan, adalet ve hukuksuzluğa karşı, etkin mücadele eden, mecliste yolsuzluk ve yoksulluğu dile getirdikleri için, AKP milletvekilleriyle sert tartışmalara neden oluyorlar. Ayrıca meclis de verdikleri önergeler ile gündem yaratan bir duruş sergililediler. 

Peki, sosyal demokrat olan CHP’de durum ne?

TBMM ve sahada bir kaç milletvekili hariç, büyük bir çoğunluğu, birilerin belirlediği gündem peşinde koşan, ulusal ve yerelde gündem yaratacak söylem ve eylemlerde bulunmayan, silik ve suskun halktan kopmuş bir duruş sergiliyorlar.

İşi büyütmeden, İzmir ilimize bakacak olursak, CHP’nin İzmir de 14 milletvekili var. Bu milletvekillerini Türkiye genelinde tanırlılık oranını bir kenara bırakalım. Acaba İzmir halkının oyları ile meclise gönderdiğimiz bu 14 milletvekilini kaç kişi, kaç milletvekilini tanıyor. Bence sayıları, bir elin parmak sayısını geçmez. Bu durum çağdaş, aydın demokrat izmir için üzücü bir durum değilmidir.

İşin ilginç tarafı, nüfus olarak bizden daha küçük bazı illerin, CHP Sakarya, Balıkesir, Niğde, Zonguldak, Ordu, Manisa milletvekilleri gibi çalışkan, araştırmacı yolsuzluk ve benzeri konularında, birçok önergeye imza atarak, hak arayan kesimlerin yanında yer aldıklarını gördük. Bu özeliklere sahip,  İzmirli milletvekilimizin az sayıda olması, her halde tesadüf değildir.

İzmirli olarak, meclise gönderdiğimiz bu milletvekilleri, ülke ve izmir'in sorunları hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip olamadıkları kamuoyu tarafından dillendiriliyor. 

 CHP yöneticilerin, her platformda dile getirdikleri ve halk olarak da, çok önem verdiğimiz liyakat, bu milletvekili listelerinin hazırlanmasında, neden dikkate alınmıyor. 

Parti yönetiminin bu yapının oluşmasında, büyük bir payı vardır. Sosyal demokrat olan bir patinin, bu tür önemli görevlendirmelerde, kamuoyu yoklaması veya ön seçim gibi üyeye başvurma kanalları neden kullanmıyor.  Ahbap çavuş ilişkiler içinde, yönetime yakın kişiler ve izmir ile hiç alakası olmayan, devşirme adaylardan oluşturuluyor. Sağlıksız ve adil olmayan bu yöntemle listelerin belirlenmesi, yetersiz ve etkisiz bir yapının, oluşmasında en büyük etkendir. 

Sonra ne oluyor;

Belirleyici ve seçici olan CHP merkez yönetimi, bir bakıyoruz kendi seçtikleri milletvekilleri veya parti meclis üyeleri arasından, İzmiri temsil edecek bir meclis üyesini veya milletvekilline parti MYK’sınde görev verilmiyor. Ayrıca Türkiye'nin üçüncü büyük ili olan, İzmir'i temsil edecek bir genel başkan yardımcılığı görevini de çok görülüyor, İzmir örgütü dışlanılıyor. CHP merkez yönetimi, İzmir ile hiç bir ilgisi olmayan, genel başkan yardımcılarına teslim ediliyor. 

14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için, milletvekili adaylarının belirlenmesinde etkili olacak, İzmir ile hiçbir alakası olmayan, 2 genel merkez seçim koordinasyon üyesinin görevlendirilmesi her şeyi net bir şekilde açıklıyor. 

Bunun nedeni, İzmir aydın, demokrat, çağdaş demografi yapıya sahip olmasının cezasını mı çekiyor veya nasıl olsa İzmirli CHP’ye oy veriyor, verecek, elleri mahkum anlayışı mı hakim. Yoksa kendi seçtikleri yöneticileri yetersiz bulduklarından mı?

14 Mayıs'ta yapılacak seçimleri için, hazırlanacak milletvekilleri listesi, aynı anlayışla hazırlanırsa örgütte sorun yaratabilir. 

Cumhurbaşkanı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vermede sıkıntı olmaz. Ancak İzmirli bu kez, milletvekili seçimi konusunda aynı tavırı göstermeyebilir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum