Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı

Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı


Halk hükümet ve kurumlarına güvenmiyor

07 Mart 2023 - 23:18

Ülkemizde yaşayan yurttaşlarımızın hükümete ve liyakat gözetmeden atama yaptığı, kurumlara güvenmiyor.

Son zamanda yapılan toplumun büyük bir kesimini kapsayan kamuoyu anketlerine göre, halkın başta, Cumhurbaşkanlığı olmak üzere, önemli Bakanlıklar ve devletin tüm kurumlarına olan güvenini kaybetmiş durumdadır.

Bu anketlerde halkın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın icadı olan, tek adam cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ve uygulamalarına karşı güvenini kaybettiğini gösteriyor. Uygulamaya geçtikten kısa bir sürede başkanlık sisteminin etkinliği ve güveni neredeyse tamamen çökmüş görünüyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi'nden oluşan, iktidardaki cumhur ittifakının taraftarları arasında bile, başkanlık sistemine destek azaldığı görülmektedir. 

Anketlerde vatandaşların yüzde 47'si Cumhurbaşkanlığı makamına ve sistemine hiç güvenmiyor, 

Ülkemiz gündeminin birinci sırasında yer alan, ekonomi ise, kötü yönetiliyor. 

İşsizlik, enflasyon, hayat pahalılığı ve benzeri konular “ekonomik meseleler” olarak ele alınırsa, önemli bu konularda, ekonomiyi yöneten Bakan ve yöneticiler yetersiz ve ekonomi bigisine sahip olmayan kişilerce yönetildiği için, ekonomik krizler yaşıyoruz. 

Bu nedenle bu anketlerde halkın % 60 üzerinde büyük bir kesim, ekonomi yönetimine güvenmiyor. 

Bu anketlere katılan seçmenlerin % 86'sı Türkiye'nin en önemli meselesinin ekonomi olduğunu söylüyorlar. 

Adalet Bakanının da zaman zaman “yargıya güven üzüntü verici” dediği bir süreçte, anketlerde % 65 kesimin, yargıya ve yargıçlara güvenilmediği, asıl  üzücü olan adalet ve hukuka karşı güvenin giderek azalacağını göstermektedir. 

Bu anketlede içişleri bakanlığı uygulamalarına ve özellikle hak ve özgürlüklere karşı uygulanan orantısız güç ve içişleri bakanın muhaliflere yaptığı hakaretvari ifadeleri toplumca kabul görmeyip, bu nedenle, % 60 bir kesim içişleri bakanlığının uygulamalarına güvenmiyor.

Ülkemin geleceğini belirleyecek yetenekli bilgili kültürlü bir toplum yaratmak için eğitim önemlidir. Yüzde 52'lik bir kesim de Milli Eğitim Bakanlığı'na güvenmiyor.

Ankete göre sürekli değişen eğitim sistemine güven duymuyor. Güven duymayan kesim % 59 gibi büyük bir orandır. Özellikle imam hatip okulları başta olmak üzere okullardaki dini aidiyetler ve materyaller, kamu eğitim kurumlarında yurttaş inancını yerle bir etmiştir.

Merkez Bankasına olan güven yerle bir olmuş özellikle yaptığı icraatlarla, TL'ye kalıcı ve güçlü dönüş sağlayamamış ve iş bilmez yönetim kendi sorumluluğunu bankalara yıkmıştır. Faiz ve kur gibi önemli konularda aldığı talimatın gereğini yapan piyasa gerçeklerinden uzak yaptığı çalışmalar mali sistemini çökertmiştir. Bu anketlerde halkın büyük bir kısmı merkez bankası başkanı ve yöneticilerin yaptığı uygulamalarına güvenmiyor.

Hükümetin kurumlarından Diyanet İşleri Başkanlığı'na ise yüzde 59 icraatlarında taraf olduğu için güvenmiyor.

Halkın yüzde 54'ü kuruma hiç güvenmiyor. 

Ayrıca seçmenlerin %75'i Diyanet İşleri Başkanı'nın siyasi konularda yorum yapmasını yanlış buluyor. 

Yetkileri hızla artırılan, diğer önemli bir kurum, Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) % 60 civarında bir kesim kurum verilerine güvenmiyor.

Uzun süreden beri, TÜİK, özellikle işsizlik ve mal maliyetleri açısından Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu kötü durumu, tam olarak yansıtmayan rakamları paylaştığı için, eleştiri yağmuruna tutuluyor. Halkın %52'si istatistik kurumuna ve verilerine, hiç güvenmiyor,

6 Şubat’da yaşadığımız depremde sınıfta kalan, diğer bir kurum olan Kızılay,  kendi asli görevini bırakarak ticaret yapmayı eş ve akrabaların yönettiği arpalık haline gelmiş olan Kızılay, deprem bölgesinde yaşanan sorunlar karşısında aciz kalmış, bu nedenle halkın büyük bir kesimi hiç güvenmiyor. Kızılay’a güven azaldığı için bağış ve yardımlar Ahbab gibi diğer kanallar üzerinden yapılıyor. 

Halkın büyük bir kısmı, Afad’a o kadar güvendik ama abartıldığı kadar değilmiş, deprem bölgesinde gördük ki o kadar alet edevat ekip, gönüllü var ama icraat yok. Karmaşa var.

Insanlar buna isyan ediyor. Sebebi ise, liyakatsiz yöneticiler ve yandaşlardan oluşan bir afet, konularında uzman olmayan yöneticiler tarafından yönetilmesine güven azalmıştır. 

Sonuç olarak, devletin tüm kurum ve kuruluşları liyakatsiz, işin ehli olmayan, yandaş kadrolar tarafından yönetildiği için çok kötü yönetiliyor. Bu yüzden, toplumun büyük bir kısmı, bu kurumlara karşı, güven duymadıkları, yapılan anketlerde görülmüştür.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum