Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı

Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı


Muhasebe meslek mensuplarının toplumdaki meslek İmajı

11 Mart 2022 - 14:28 - Güncelleme: 11 Mart 2022 - 14:35

İmaj, bir kişinin diğer kişi üzerinde bırakmış olduğu izlenimdir. Kim olduğunuzun, davranışlarınızın, dış görünüşünüzün ve eylemlerinizin fiziksel temsil halidir. Herkes bilinçli olarak veya bilinçsiz olarak imaj üretir. İmaj yönetimi, itibar saygınlık, güven gibi birçok kavramın temel fikre sahip bir zeminde buluşmasıdır.

Bu tanımlardan yola çıkarak, muhasebeci meslek mensuplarında imaj nedir? Nasıl olmalıdır? Toplumdaki algısı üzerinde duracağım. Muhasebeciler, ülke geneline yayılmış, yüz yirmi bin’in üstünde örgütlü ve muhasebe alanında hizmet veren, meslek etik değerlerine bağlı faaliyetlerini sürdüren, ülkenin ekonomisine ve işletmelerin geleceğine yön veren, kariyer ve saygın bir meslektir.

Serbest ve sözleşmeli olarak çalışan, muhasebecilerin mesleklerine yönelik imaj algılarını ölçüldüğü çalışmalarda, muhasebecilik mesleğinin imaj düzeyinin ortanın üstünde olduğu, yapılan bilimsel çalışmalar ortaya koymuştur. Bu bilimsel araştırmalarda muhasebecilerin yaşları ilerledikçe toplumda mesleğe yönelik imajın  daha olumlu olduğunu ve ayrıca mesleki imaj düzeyi,  tek başına çalışan muhasebecilerin,  iki ya da daha çok kişinin bir araya geldiği kurumsallaşmış mesleki ortaklık şeklinde çalışan muhasebecilere göre, düşük olduğu gözlenmiştir. 

Muhasebecilik mesleğinin stresi yüksek bir meslek dalı olması nedeniyle, mesleki imaj düzeyinin algısını zayıflatan bir özelliktir.   Muhasebecilerin, mesleğin şartlarına ve kurallarına uyum sağladığı tecrübesi ile toplumda itibarlı bir meslek olarak yer aldığı, yapılan akademik çalışmalar ortaya koymuştur. Cinsiyet, gelir ve öğrenim durumu gibi değişkenler ise, mesleki imaj açısından farklılık oluşturmadığı, yapılan bilimsel araştırma ve çalışmalar sonucunda gözlenilmiştir.  

Muhasebe tüm toplumlarda önemli bir rol oynayan bir alandır. Bu nedenle,  Muhasebeci toplumda gerçekleşen değişime ayak uydurmalı ve ortaya çıkan gereksinimlerini de paydaşlarca karşılanmalıdır.

Muhasebecilerin kamuya, müşterilerine ve topluma, çevreye karşı büyük sorumlulukları var. Bu sorumluluğun yerine getirilmesinde muhasebecilerin gerekli donanıma sahip olmalarına bağlıdır. Bundan nedenle, günümüzde, muhasebecilik mesleği, mükemmel iletişim becerilerine sahip teknolojiyi arkasına almış, bilgisi ve donanımı ile konusunda uzman toplumda etkili ve yetkin bir meslek grubu olduğu içindir ki, kariyer ve saygın aynı zamanda, imajı yüksek olan önemli bir meslektir. 

Profesyonel bir muhasebeci, teknik bilgisi ve becerilerini edinmeye ek olarak, danışman, mali analist, iletişimci, müzakereci ve yönetici olmalarına olanak sağlayan becerilere de sahip omları imaj ve itibar  olarak, toplumda büyük bir algı yaratmaktadır.

Geçmişte imaj olarak, tolumda iyi bir algı yaratmamış bir meslek grubu olarak bilinmekteydi.  Birçok televizyon gösterilerinde, sinema filmlerinde ve reklamlarda, muhasebeciler şişman, her şeye evet diyen karakteriyle tasvir edilmekteydi. İşletmeler içinde aynı tavır ve davranış hakimdi. 

Günümüzde, 3568 Yasa ile örgütlenmiş, meslek disiplin altına alınmış, mesleğe giriş koşulları düzenlenmiş, hiçbir meslek grubunda olmayan sınav, staj ve ruhsata bağlanmıştır. Kısa sürede tüm ülke genelinde örgütlenmiş,  kısa süre içinde önemli çalışmalara imza atılmıştır. Toplumdaki kâtip anlayışı değişmiş, kamuya ve şirketlere yön veren bir meslek haline gelmiştir. 

Dolayısıyla, bu çalışmaları daha ileriye taşıyarak, muhasebecinin toplumdaki yeri ve rolünün ön plana çıkarılmasına ilişkin PİAR çalışmaların yapılması için, tanıtım kampanyalarına hız verilmelidir.    Bu kampanyalarda, muhasebe mesleğinin ve dolayısıyla muhasebecilerin vazgeçilmez olduğu, bunlar tarafından üretilen bilginin günümüzün dinamik, hızla değişen iş ortamında faaliyet gösteren organizasyonların yönetimi için gerekli olduğunun anlatılması da önemlidir.  

Sonuç olarak; İmaj açısından toplumdaki değeri yükseltmek için ne yapılmalıdır?

Küreselleşmenin getirdiği Dijitalleşmenin hayatımıza bu kadar hızlı girmesi ile değişim ve dönüşüme karşı, muhasebe mesleğini yapan meslek mensuplarının da iş görme biçimleri de değişiyor. 

Bunun için yüksek lisans düzeyinde eğitim, iyi bir yabancı dil ve muhasebe alanında uzmanlaşmak önemli bir hale gelecektir. İşte o zaman toplumdaki imajımızda olumlu yönde artacaktır. 

Yapılacak iş, saygın mı olmak istiyoruz? O zaman önce meslek etik değerlerine bağlı kalıp, yani dürüst olacağız.  Duruşumuzla davranış ve hareketlerimizle bilgi ve birikimiyle işletmelere değer katarak,  toplumda iyi bir görüntü sergileyerek itibar ve saygınlık kazanılır. 

Bunun için önce, kendimize saygı duymamız ile başlar. Biz kendimize saygı duyarsak; mesleki ve sosyal anlamda kendimizi geliştirirsek, kusurlarımızı görüp değiştirirsek, başarısızlıklarımızdan ders çıkarırsak, böylece özgüvenimiz artacaktır. 

Kısacası, farkındalık yaratacak çalışmalarımızla, davranış ve duruşumuzla, yarattığımız katma değerle,  kamuoyundaki itibarımızı artırabiliriz.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum