Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı

Feyzullah Topçu Mali Hukuk Bilim Uzmanı


Kurumsallaşma ve mesleki ortaklıklar

04 Şubat 2022 - 19:19

Günümüz iş dünyasında küreselleşme, işletme faaliyetlerini uluslararası boyuta taşımıştır. Bu nedenle özellikle muhasebe ve finans konularında işletmeler hızlı ve doğru kararlar alma durumunda kalmışlardır. Karar alma sürecinde temel unsur nitelikli bilgi almaktır. Bu bigiyi de, her biri farklı alanlarda uzmanlaşmış tecrübeli kurumsallaşmış muhasebe firmalarından almak isterler. 

Bu gelişmeler dikkate aldığımızda, biz muhasebeciler ve mal müşavirler müşterilerimize zamanında, kaliteli hizmet vermek ve doğru bilgi aktarmak, ancak yeni kurulacak oluşumlar ve ortaklıklarla mümkündür. Oluşturulacak bu mesleki birliktelikler sadece bir kişinin karar verme ve güç birliği çerçevesinde değil, kurumsal bir yönetim anlayışı ile kurulacak ortaklıklarından geçer.

Kurumsallaşmanın temel amacı ise; Kurulacak mesleki ortaklık veya şirketlerin,  patron, lider yönetici ve kilit personele bağımlı olmadan kurulacak sistemler tarafından faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesidir.

Muhasebe meslek mensuplarının faaliyetlerini ortaklık şeklinde yürütmeleri durumunda birden çok faydası olacaktır. 

Bunlardan;

Sunulan hizmet kalitesinin artabileceğini, mesleki hatalarını asgariye ineceğini ve meslek mensuplarının kendilerine ailelerine daha fazla zaman ayırabilecek olması gibi çok önemli faydaları olacaktır.  

Ayrıca mesleki ortaklık işletme maliyetlerini azalttığı da bir gerçektir. Yine mesleki ortaklıklar şeklinde faaliyet gösteren meslek mensupları mesleki bilgisinde artış olacağı da öngörülmektedir. Bireysel faaliyet gösteren meslek mensuplarına göre mesleki ortakların müşteri sayılarında artış olacağı yapılan araştırmalar göstermektedir. Daha önemlisi mesleki ortakların mali danışmanlık gibi yeni iş alanları yaratmakta ve bu hizmetlere verilen önemi artıracaktır. 

Mesleki ortakların ülkenin kayıtlı ekonomisine geçmesinde destek olacağı da belirlenmiştir.    

Küreselleşen dünyada ticaretinin sınır ötesine taşınması muhasebecilerin bu süreçteki önemi gittikçe artmaktadır. 

Bunun içindir ki; Dünyada ve kısmen ülkemizdeki meslek mensupları birçok konuda ve farklı alanlarda, muhasebe ve danışmanlık hizmetleri vermek için birliktelikler ve oluşumlar halinde hizmet vermeye başlamışlardır. 

İşletme sahipleri, genellikle muhasebecilerin tüzel kişilik yapılarına referanslarını değerlendirerek iş verirler. Tek başına faaliyetini sürdüren muhasebecilerin bu tür tavsiyeleri sağlayamadıkları için büyük ölçekli müşterilerini, kurumsallaşmış muhasebe firmalarına kaptırıyorlar.

Bazı ülkeler de küçük muhasebe büroları kendi iş yüklerini azaltmak için kendisine yakın olan kapasitesi yüksek, müttefik muhasebecilere proje sözleşmesi yapıyorlar. Daha doğrusu Avrupa ülkelerinde bu ortaklıklar o kadar gelişmiş ki, artık muhasebe firmaları bir birinden hizmet satın alıyorlar ve ittifaklar kuruyorlar.  

Diğer bir önemli konu olan yeni iş alanları yaratmak bu tür ittifaklar ve ortaklıklarla yapmak daha kolay, böylelikle gelirlerimizin artması da çok mümkündür. 

IFAC’ın üyesi olan ülkelerde yoğunlukla meslek mensupları ortaklıklar halinde faaliyetlerini sürdüyoruyor. Bu ortaklık firmalarına baktığımızda, muhasebe firmaları arasında iki ana ortaklık türü vardır:

Birinci tür ortaklık; Küçük firmalar, büyük firmaların varlıklarından yararlanmak ve müşterilerine daha iyi veya daha özel teklifler sunmak için daha büyük bir firma ile birleşiyor. Bu tür bir ilişki genellikle kaynak paylaşımı ile ilgilidir ve uzun vadeli kazanç için büyük bir potansiyele sahiptir.

İkincisi ise: Büyük firmalar, daha küçük işler ve uygulamalar için küçük firmalar ile ortaklıklar kurulmasıdır. Bu tür ittifaklar, küçük veya fiyata duyarlı işler için daha kullanışlıdır.

Sonuç olarak; 

Üst birliğimiz Turmob mesleki ortaklık ve şirketleşmenin önünü açmak üzere, mesleki karar ve yönetmelikler hazırlayarak yürürlüğe sokmuştur. 

Bu yasal düzenlemelerin tek eksiği Yeminli Mali Müşavirler ile Serbest Mali Müşavirlerle mesleki ortaklıklar ve şirket kuramamasıdır.

Bu düzenlemelere rağmen, ülkemizdeki meslek mensupları bazı çekinceler ve şüpheler taşımaları nedeniyle, yeterli sayıda birleşme ve mesleki ortaklıklar kurulamamıştır. 

Ortaklıkların oluşmamasındaki diğer etken ise, Kurumsallaşma kültürünün zayıf olması, birlikte iş görme güçlerini ve sermayelerini birleştirme, gelir ve giderleri paylaşma duygusuna hazır olmamalarından kaynaklanıyor.  

Hal bu ki; Ülke olarak yaşadığımız ekonomik sorunlar ve pandemi sebebiyle, girdilerin yükseldiği bir ortamda, birkaç meslek mensubunun bir araya gelerek ortaklıkların oluşması,  güçlerini birleştirmesi, birlikte hareket etmeleri, mesleki açıdan faydalı olacağına inanıyorum.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum